Komentara: 20
Pregleda: 3486

U ovoj godini oko 300 prigovora na rad zdravstvenih ustanova

06.09.2019. u 11:24h
Izvor: RTV Yueco
Savetniku za zaštitu prava pacijenata od početka godine upućeno je oko 300 prigovora na rad zdravstvenih ustanova u gradu. Najčešće zamerke odnosile su se na nemogućnost ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i dugačke liste čekanja za specijalističke preglede.
U ovoj godini oko 300 prigovora na rad zdravstvenih ustanova

Tokom prvih šest meseci, Savetniku za zaštitu prava pacijenata upućeno je 215 usmenih i 15 pismenih prigovora. Prema rečima Branislava Vitasovića, Savetnika za zaštitu prava pacijenata, ovaj broj je nešto manji u odnosu na isti period prošle godine, dok su zamerke uglavnom iste kao i prethodnih godina.

- Uglavnom su se odnosile na pravo dostupnosti zdravstvene zaštite, blagovremeno i kvalitetno pružanje zdravstvene usluge, ne pružanje odgovarajuće zaštite i, naravno, liste čekanja, odnosno nemogućnosti zakazivanja pregleda kod lekara specijaliste. To su problemi koji su se provlačili i ove godine, u prvih šest meseci - kaže Vitasović.

Tokom letnjih meseci tekuće godine, Savetniku za zaštitu prava pacijenata upućeno je oko 40 prigovora, koji su se u najvećoj meri odnosili na rad ambulanti Doma zdravlja i odnos medicinskih radnika prema pacijentima.

Prigovori su, u većini slučajeva, upućeni prema Domu zdravlja. Dakle, ambulante i neljubaznost medicinskih sestara na šalterima, koji je konstantan problem - ističe Savetnik za zaštitu prava pacijenata.

Među najvećim brojem pritužbi je onaj koji se odnosi na nemogućnost zakazivanja pregleda kod lekara specijaliste. Iako po zakonu, pacijentu mora biti zakazan specijalistički pregled u roku od 30 dana, to u praksi najčešće nije slučaj, odnosno postoje liste čekanja.

Tu se u nekih dva ili tri meseca uspe naći slobodan termin. Lekari u ambulantama, odnosno lekari opšte prakse, uvek imaju mogućnost da pogledaju koji su slobodni termini i oni zakazuju, ali se često taj problem ne može rešiti u tom zakonskom roku, u mesec dana. Međutim, mogu da kažem da je situacija poboljšana, ipak se nalaze slobodni termini i građani se više ne žale u tolikom broju na nemogućnost zakazivanja kod specijaliste, a poboljšana je situacija i sa menadžmentom Opšte bolnice - dodaje Vitasović.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata podseća sugrađane da se za pitanja koja se tiču prava osiguranika mogu obratiti direktno u subotičku Filijalu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, budući da je izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, 11. aprila ove godine ukinuto radno mesto Savetnik za zaštitu prava osiguranika, dok je Savetnik za zaštitu prava pacijenata na raspolaganju za sva pitanja iz domena zaštite prava pacijenata.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 3486
Povezane teme

zaštita prava pacijenata

savetnik za zaštitu pacijenata

prigovori pacijenata

zaštitnik prava pacijenata

prava pacijenata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.