Komentara: 6
Pregleda: 1966
Foto

U obnovljenim prostorijama Škole za trudnice obeležena Nacionalna nedelja dojenja

06.10.2023. u 12:21h
Izvor: Subotica.com
U obnovljenim prostorijama Škole za trudnice obeležena Nacionalna nedelja dojenja

Svega 13 odsto majki u Subotici isključivo doji svoju bebu u prvih šest meseci, pokazuju podaci ankete koju je sprovela Patronažna služba Doma zdravlja povodom obeležavanja Nacionalne nedelje promocije dojenja, a u kojoj je učestvovalo nešto više od hiljadu žena koje su se porodile prošle i 2021. godine.

U obnovljenim prostorijama Škole za trudnice obeležena Nacionalna nedelja dojenja

ŠKOLA ZA TRUDNICE U NOVOM RUHU - Zahvaljujući donatorima, obnovljene su prostorije Škole za trudnice i taj prostor sada izgleda znatno modernije i prijatnije, a patronažne sestre nastavljaju edukaciju budućih majki u ovim renoviranim prostorijama- objašnjava dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja - Škola postoji od 1998. godine i od tada je kroz ovaj edukativni program prošlo 4 hiljade žena. 

Ovo je veoma mali postotak. Podaci govore da u prvih 15 dana, kada su posete Patronažne službe intenzivne, čak 92 odsto žena započinje dojenje, tako da bi nama značilo kada bismo u gradu imali savetovalište za dojenje u okviru kog bismo mogli da pomažemo ženama tokom celokupnog perioda dojenja da održe i pospeše laktaciju. Inače, čak 68 odsto ispitanica je istaklo da su patronažne sestre te koje su im najviše pomogle da uspostave dojenje, to je za nas ogromno priznanje - objašnjava Samira Ćurtić, glavna sestra Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti sa polupalijativnom patronažom. 

U obnovljenim prostorijama Škole za trudnice obeležena Nacionalna nedelja dojenja

U obnovljenim prostorijama Škole za trudnice obeležena Nacionalna nedelja dojenjaNaša sugrađanka Lora Kopilović mlađe dete doji pune dve godine i, kako ističe, blagodeti su brojne.

Zbog zdravstvenih problema, sa prvim detetom nisam uspela da uspostavim dojenje, ali sam se vodila time da ću sa mlađim detetom pokušati i primenila sam sve savete koje sam dobila u Školi za trudnice. Dojenje prija mom detetu, dobro je, lepo se razvija i napreduje, mirno je. Svim ženama koje imaju mogućnost bih preporučila da doje što duže, to je jedna povezanost koju ništa ne može da nadomesti. Smatram da je dojenje dosta bitno za psihičko i fizičko zdravlje kako bebe tako i majke - podvlači Lora - Dojenje sa sobom nosi brojne benefite. Stvaranje imuniteta kod deteta, kao i jačanje emotivne veze sa majkom, samo su neke od blagodeti dojenja, a treba imati na umu da je majčino mleko uvek spremno i na idealnoj temperaturi - podseća dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar u Dečjem dispanzeru.

U obnovljenim prostorijama Škole za trudnice obeležena Nacionalna nedelja dojenja

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Nacionalnog dana promocije dojenja i obilazak obnovljenih prostorija škole za trudnice Obeležavanje Nacionalnog dana promocije dojenja i obilazak obnovljenih prostorija škole za trudnice Obeležavanje Nacionalnog dana promocije dojenja i obilazak obnovljenih prostorija škole za trudnice Obeležavanje Nacionalnog dana promocije dojenja i obilazak obnovljenih prostorija škole za trudnice Obeležavanje Nacionalnog dana promocije dojenja i obilazak obnovljenih prostorija škole za trudnice Obeležavanje Nacionalnog dana promocije dojenja i obilazak obnovljenih prostorija škole za trudnice Obeležavanje Nacionalnog dana promocije dojenja i obilazak obnovljenih prostorija škole za trudnice Obeležavanje Nacionalnog dana promocije dojenja i obilazak obnovljenih prostorija škole za trudnice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 3 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 1966
Povezane teme

dom zdravlja subotica

škola za trudnice

dojenje

verica dronjak

samira ćurtić

josipa krajninger

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.