Komentara: 22
Pregleda: 10305

U mrežama ribokradica otkriveno 200 kilograma uginulog smuđa, u zamku se "upecao" i naš sugrađanin

08.04.2021. u 15:37h
Izvor: Subotica.com
Čak 200 kilograma smuđa upecalo se u mrežu ribokradica u četvrtom sektoru Palićkog jezera, koju je slučajno otkrilo lokalno stanovništo. Međutim, zajedno sa čuvarskom službom JP "Palić-Ludaš" mogli su samo da konstatuju ekološku katastrofu - sve ribe, koje predstavljaju autohtonu vrstu, uginule su, a da šteta bude još veća, veliki broj jedinki je bio pun ikri.
U mrežama ribokradica otkriveno 200 kilograma uginulog smuđa, u zamku se "upecao" i naš sugrađanin

Želeći da iskoristi lep dan, naš sugrađanin je u petak izašao sa jedrilicom na Palić, ali je ubrzo doživeo nezgodu. Kako kaže, jedrilica se u velikoj brzini zaplela u mrežu ribokradica, koja nije bila vidljiva na površini vode, te je pao i povredio nogu. Na sreću, u blizini su se nalazile kolege sa motornim čamcem koje su mu pritekle u pomoć, a kada su pokušali da izbave jedrilicu, videli su da je mreža puna riba.

- Mreža je bila tako postavljena da ne može da se vidi na površini vode, već se nalazila na dubini od oko 20 centimetara. Kad smo počeli da je izvlačimo, unutra je bilo oko stotinak riba i to smuđa. Potpuno smo napunili čamac, a najveća žalost je bila što su to već bile uginule ribe - priča naš sugrađanin, koji je želeo da ostane anonimam, dodajući da je slučaj odmah prijavio nadležnom preduzeću "Palić-Ludaš". - Pretpostavljam da to radi grupa ljudi koja živi od ovoga, tako što preprodaju ribu, a pošto su restorani i kafane dugo bili zatvoreni i nisu mogli da plasiraju ribu, mrežu su samo ostavili tamo, čekajući da se restorani ponovo otvore.

Odmah po zaprimanju prijave, čuvarska služba JP "Palić-Ludaš" izašla je na teren i utvrdila da se radi o ilegalno postavljenoj metlici dužine 50 metara, a kako navode, u njoj se nalazilo 67 uginulih jedinki smuđa, ukupne težine 200 kilograma, pri čemu je veliki broj riba bio pun ikri.

- Ribu smo odneli na stočno groblje u Subotici, a mrežu u prostorije korisnika ribarskog područja. Počinilac, nažalost, nije zatečen na licu mesta, niti je poznat identitet počinioca. Sa ovim tipom aktivnosti, ribokradice nanose veliku štetu fauni Palićkog jezera, naročito u periodu mresta, a samim tim što je fokus na smuđu, koji u lancu ishrane jezera predstavlja grabljivicu, usporava se prirodno poboljšavanje kvaliteta vode jezera - kažu iz JP "Palić-Ludaš", dodajući da ilegalno postavljane mreže u velikoj meri ugrožavaju i bezbednost veslača, jedričara i drugih građana koji se bave sportovima na vodi.

U mrežama ribokradica otkriveno 200 kilograma uginulog smuđa, u zamku se "upecao" i naš sugrađaninSa tim je saglasan i naš sagovornik, koji je zbog pada sa jedrilice završio na Hitnom prijemu subotičke bolnice, ali, kako i sam ističe, to je manji problem jer će noga zaceliti, dok će ribokradice nastaviti sa ilegalnim aktivnostima ukoliko se ne preduzmu konkretni koraci. Zbog toga, predlaže da se deo četvrtog sektora jezera, odnosno mesta na kojima je nadležno preduzeće utvrdilo da se mreže učestalo postavljaju, stavi pod video nadzor, kao i da se potraži pomoć policije.

- Dovoljno je da se postave dve-tri kamere, jer tako mogu locirati odakle ribokradice ulaze u jezero, pretpostavljam čamcem na vesla, jer to obično rade noću i u tišini. Jeste da će biti potrebno odjednom izdvojiti veća sredstva za kamere, ali posle toga će moći da pregledaju snimke svakog dana i pronaći tačne lokacije koje su problematične, vreme kada dolaze i tako im ući u trag. Treba nešto preduzeti, jer ako svi ćutimo, onda će jedni stavljati ribu i čuvati vodu, dok će je drugi vaditi i zagađivati jezero - ističe naš sagovornik.

S druge strane, iz JP "Palić-Ludaš" kažu da se protiv ovakvih ilegalnih radnji bore svim kapacitetima, koji su ograničeni, te im je svaka pomoć od lokalnog stanovništva dobrodošla.

- Čuvarska služba, u skladu sa svojim kapacitetom i drugim obavezama, redovno kontroliše jezero kako sa obale, tako i na vodi iz čamca. Takođe, organizuju i vanredne kontrole noću, kada pregled terena obavljaju sa specijalnim noćnim dvogledima - navode iz preduzeća. - Jako smo zahvalni lokalnom stanovništvu na pomoći i saradnji, i apelujemo na građane ukoliko imaju bilo kakve informacije o ilegalnim aktivnostima da se odmah jave, jer su takve informacije značajne u borbi protiv ilegalnih aktivnosti i u zaštiti prirode.

U mrežama ribokradica otkriveno 200 kilograma uginulog smuđa, u zamku se "upecao" i naš sugrađaninU skladu sa tim, čuvarska služba JP "Palić-Ludaš" sastaće se u ponedeljak sa našim sagovornikom koji je slučajno otkrio mrežu ribokradica, kako bi saslušali njegove predloge i pokušali da dođu do mogućeg rešenja ovog dugogodišnjeg problema.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 nedelju
Komentara: 22
Pregleda: 10305
Povezane teme

palićko jezero

jp palić ludaš

ribokradice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.