Komentara: 12
Pregleda: 5029
Foto

U Ljutovu održana druga „Pogačijada“

02.10.2022. u 12:47h
Izvor: Subotica.com
Navikao je naš narod na redove, za hleb, mleko, cigarete devedesetih godina, ali da stoji u redovima i po kiši strpljivo čeka komad štrudle to sigurno nigde do sada nije viđeno. Sem u Ljutovu, gde je održana druga „Pogačijada“.
U Ljutovu održana druga „Pogačijada“

Tradicionalnu ljutovačku pogaču od maka, višanja i kakaoa umesilo je 70 domaćica i jedan domaćin, a po mišljenju žirija najukusniju pogaču s makom ispekla je Ivana Jevtić, s višnjom Mira Jaramazović, a sa kakaom Jasmina Mačković. Ne znamo čiju smo mi probali, ali pojeli smo je u jednom dahu.

U vreme kada je trebalo biti svečano otvorena na ledini pored novog tartanom presvučenog košarkaškog terena, tamno oblaci nadvili su se nad ljutovom, kiša se umešala u planove organizatora i planirani program primorala da se održi u skučenom prostoru, gde kiša nije imala pristup.

“Pogačijadu”, koja je održana u okviru Miholjskih susreta sela, otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić, poručujući koliko je značajno da se održavaju manifestacije koje negu tradiciju ovog podneblja.

U Ljutovu održana druga „Pogačijada“

- Manifestacija u čast kolača Ljutova ima za cilj da održi običaje i tradiciju vašeg sela, a ujedno i da vas prikaže kao odgovorne i vredne domaćine. Grad Subotica će i ubuduće nastaviti da ulaže i pomaže prigradska naselja, i ne samo u komunalnim i infrastrukturnim projektima, nego i u manifestacijama poput "Pogačijade", kao i u organizaciji ostalih kulturno-umetničkih priredbi - istakao je gradonačelnik Bakić.

U Ljutovu održana druga „Pogačijada“

Kako je većina meštana Ljutova – Mirgeša bunjevačke nacionalnosti, zbog toga se manifestacija zove “Pogačijada”.

- Zapravo, trebala bi da bude ’Štrudlijada’, ali kako svi mi ovde štrudlu zovemo pogača, mi smo odlučili da to bude autentično, da bude nešto vezano baš za naše mesto – objašnjava Nevena Veinović.

A kada pitamo domaćice koja je tajna ljutovačke pogače, koja pleni svojim mirisom i ukusom, one tvrde da neke posebne tajne nema.

U Ljutovu održana druga „Pogačijada“

- Samo da se umesi sa voljom. I ako bih nešto izdvojila onda je to što je zalivamo domaćom svinjskom mašću, ja imam od mangulice, a ne uljem. To testu daje neki poseban šmek, ali se mora dobro, dobro ulupati – objašnjava Ruža Juhas, koja je, kao i ostale, ispekla šest jufki.

Festival pogače je po posećnosti definitivno nadmašio svoj "prvenac", zato je i ovaj put, shodno očekivanjima, organizovan na većoj površini, ali stiče se utisak, i pored uveravanja orgainzatora da se to neće desiti, pogače su ipak neki ostali željni. Iako se organizator potrudio, ostaje za naredna izdanja da se malo logistički dotera i time možda i postane (turistička i gastro) atrakcija šireg dometa.

Iako je zbog kiše, koja je dva sata neumoljivo padala, teško bilo za proceniti koliko je ove godine bilo posetilaca, neka gruba procena bi bila oko 800.

Izvor: Subotica.com
Pogačijada 2022 u Ljutovu Pogačijada 2022 u Ljutovu Pogačijada 2022 u Ljutovu Pogačijada 2022 u Ljutovu Pogačijada 2022 u Ljutovu Pogačijada 2022 u Ljutovu Pogačijada 2022 u Ljutovu Pogačijada 2022 u Ljutovu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 5029
Povezane teme

pogačijada ljutovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.