Komentara: 7
Pregleda: 4223
Foto

U Jezerskoj ulici zasađene nove sadnice klena i jasena

29.11.2018. u 15:05h
Izvor: Subotica.com
Na mestu izvađenih stabala u Jezerskoj ulici na Paliću, krajem novembra posađene su sadnice klena i poljskog jasena. Iz JP "Palić-Ludaš" kažu da je posađeno više drveća nego što je izvađeno, kao i da će se praksa obnavljanja zelenila na Paliću nastaviti naredne godine.
U Jezerskoj ulici zasađene nove sadnice klena i jasena

Kada su se stekli povoljni uslovi za sadnju, u Jezerskoj ulici počela je obnova posečenog i izvađenog drvoreda američkog koprivića, na čijem mestu će nići 52 stabla klena i 5 stabala poljskog jasena. Prema rečima Tanje Jotanović, ispred JP "Palić-Ludaš", ove vrste su odabrane zbog toga što dobro podnose visok nivo podzemnih voda, te lako mogu da se prilagode postojećim uslovima zemljišta.

- Takođe, u drugom delu južnog kraja ulice, posadili smo i nešto dekorativnih vrsta, borduru od crvenolisne žutike. Zanimljivo za ovu, ali i druge ulice koje se nalaze u zaštićenom području prirode Parka Palića, jeste da smo pribegli primeni sadnje u betonske saksije, kako bismo zaštitili postojeće i planirane instalacije od korenskog sistema. Ti radovi su trenutno u toku, ostalo je da postavimo još nekoliko betonskih prstenova i time završimo sadnju, koja je planirana za sutra. Možemo očekivati da će nove sadnice ozeleniti na proleće, kada ćemo uraditi i jednu redukciju grana kako bi krošnje drveća bile lepo formirane, a kada su u pitanju bogate krošnje koje će bacati senku kao one prethodne, to možemo očekivati tek za pet godina - rekla je Jotanović.

U Jezerskoj ulici zasađene nove sadnice klena i jasena

Iz JP "Palić-Ludaš" dodaju da planiraju da nastave praksu ozelenjavanja prirode u Parku Palić, te da je sledeće godine na redu Ulica Jožefa Hegediša, koja je paralelna sa Jezerskom i koja vodi posetioce do ulaza u Park, a u kojoj će takođe biti posađene vrste koje će moći da se prilagode uslovima zemljišta i nivou podzemnih voda.

- Ono što sledi jeste i obnavljanje kompletnog visokog zelenila u Parku, ne u smislu vađenja i zaneme postojećeg, već u smislu kontinuiranog i etapnog obnavljanja zelenila, koje će biti usklađeno s uslovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Radimo i na tome da se režim voda, odnosno nivo podzemnih voda reguliše, tako da posađena stabla mogu da imaju bolje uslove za rast - dodala je Jotanović.

U Jezerskoj ulici zasađene nove sadnice klena i jasena

Podsetimo, u jednoj od najlepših ulica na Paliću, sredinom juna ove godine posečena su i izvađena stabla američkog koprivića, drvoreda koji je krasio Jezersku ulicu više od 70 godina, zbog, kako je tada objasnila direktorka JP "Palić-Ludaš" Marta Dobo, velike količine vode u unutrašnjosti debla i većih grana, što je dovelo do njihovog truljenja, a potom i odlamanja, te su predstavljala pretnju po bezbednost građana i materijalnih dobara u ovoj prometnoj ulici.

Izvor: Subotica.com
Novi zasad drvoreda u Jezerskoj ulici Novi zasad drvoreda u Jezerskoj ulici Novi zasad drvoreda u Jezerskoj ulici Novi zasad drvoreda u Jezerskoj ulici Novi zasad drvoreda u Jezerskoj ulici Novi zasad drvoreda u Jezerskoj ulici Novi zasad drvoreda u Jezerskoj ulici Novi zasad drvoreda u Jezerskoj ulici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 4223

Povezana vest

Povezane teme

seča drveća

jp palić ludaš

jezerska ulica

sadnja drveća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.