Komentara: 25
Pregleda: 10903
Foto

Drvored u Jezerskoj ulici posečen iz bezbednosnih razloga, na jesen nove sadnice jasena ili klena

18.06.2018. u 16:52h
Izvor: Subotica.com
U jednoj od najlepših i najfrekventnijih ulica na Paliću, krajem prošle nedelje su započeli radovi na orezivanju i vađenju stabala, koja su, kako navode iz JP "Palić-Ludaš", ugrožavala bezbednost prolaznika i materijalnih dobara. Na mestu izvađenih stabala, na jesen će se posaditi nov drvored poljskog jasena ili klena.
Drvored u Jezerskoj ulici posečen iz bezbednosnih razloga, na jesen nove sadnice jasena ili klena

Prvo orezivanje kritičnih grana drvoreda američkog koprivića u Jezerskoj ulici, obavljeno je još 2015. godine, a dodatno i tokom prošle godine, kada su radnici uočili da su stabla u veoma lošem stanju, zbog čega je njihovo orezivanje i vađenje uvršteno u Plan poslovanja JP "Palić-Ludaš" za ovu godinu.

- Prilikom redovnog orezivanja, radnici su primetili da su stabla veoma loše vitalnosti, a kada smo pre nedelju dana započeli radove, imali smo prilike da vidimo da je unutrašnjost stabala u potpunosti trula i šuplja, jer je prilikom seče iz nje izbijala voda - kaže Marta Dobo, direktorka JP "Palić-Ludaš".

Drvored u Jezerskoj ulici posečen iz bezbednosnih razloga, na jesen nove sadnice jasena ili klena

Orezivanje i vađenje stabala u toku vegetacije predviđeno je samo u urgentnim slučajevima, kakav je, prema rečima direktorke, slučaj u Jezerskoj ulici, jer je pored lošeg stanja, stabla bilo potrebno izvaditi i iz bezbednosnih razloga.

- Zbog velike frekvencije posetilaca, vremenskih prilika i nezgode izazvane odlamanjem veće grane, bilo je neophodno da se radovi izvedu u toku vegetacije, jer je bilo slučajeva da su se grane lomile i pucale same od sebe, nezavisno od toga da li vetar duva. Nakon što se stabla izvade, na njihovom mestu posadiće se nov drvored poljskog jasena ili klena, kada se steknu povoljni uslovi za sadnju, što će najverovatnije biti na jesen, odnosno u oktobru ili novembru - poručuje Dobo.

Iz JP "Palić-Ludaš" napominju da je čuvarska služba upravljača zaštićenog područja Park prirode "Palić", izvršila kontrolu duplji, odnosno gnezda i ustanovila da je gnežđenje završeno, te da orezivanje i vađenje stabala neće ugroziti ptice i slepe miševe u njihovoj fazi reprodukcije.

Izvor: Subotica.com
Seča drvoreda u Jezerskoj ulici na Paliću Seča drvoreda u Jezerskoj ulici na Paliću Seča drvoreda u Jezerskoj ulici na Paliću Seča drvoreda u Jezerskoj ulici na Paliću Seča drvoreda u Jezerskoj ulici na Paliću Seča drvoreda u Jezerskoj ulici na Paliću Seča drvoreda u Jezerskoj ulici na Paliću Seča drvoreda u Jezerskoj ulici na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 10903

Povezana vest

Povezane teme

seča drveća

marta dobo

jp palić ludaš

orezivanje

jezerska ulica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.