Komentara: 14
Pregleda: 4918
Foto

U Gradskoj kući potpisan Sporazum o graničnoj kontroli između Srbije i Mađarske

04.07.2022. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Gradska kuća u Subotici danas je bila domaćin susreta Nikole Selakovića i Petera Sijarta, šefova diplomatije Srbije i Mađarske, koji su potpisali Sporazum kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.
U Gradskoj kući potpisan Sporazum o graničnoj kontroli između Srbije i Mađarske

Kako je objasnio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, Sporazum  će u velikoj meri doprineti smanjenju gužvi koje postoje na našim graničnim prelazima.

- Ono što nas je navelo na potpisivanje ovog akta je ozbiljan razvojni projekat koji se odvija između Srbije i Mađarske a to je izgradnja brze pruge koja će povezati dve prestonice Beograd i Budimpeštu. U martu ove godine završetku prve faze ovog značajnog projekta prisutvovali su predsednik Vučić i premijer Orban i to je zaista ispisivanje svetlih stranica nove istorije naša dva naroda – istakao je ministar Selaković, podsećajući da su Siniša Mali i Peter Sijarto potpisali i Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, koji podrazumeva skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj. – To će Srbiji omogućiti da u izazovnom periodu od 1. oktobra do 1. aprila lakše prođe kroz energentsku krizu koja nam se bliži.

U Gradskoj kući potpisan Sporazum o graničnoj kontroli između Srbije i Mađarske

Ovo je deveti susret šefova diplomatije u proteklih 18 meseci i svaki je prilika da se istaknu odnosi naše dve zemlje koji su bez presedana, za šta je velika zasluča predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, koji su svojim ličnim odnosom i prijateljstvom, uspeli da  odnose dve države i dva naroda izvedu u ovim izazovnim vremenima izvedu na put prijateljstva koje je dobilo i svoj formalni okvir potpisivanjem Sporazuma o strateškom partnerstvu u septembru prošle godine.

- Srbija i Mađarska su uspele da prodube svoju ekonomsku saradnju, koja je u odnosu na prošlu godinu, koja je bila istorijska i kad je bilans razmene iznosio 2.3 milijarde evra, veća za 932 miliona neogo u istom periodu prošle godine i  u prvih pet meseci ove godine bila je 1.8 milijarde.  To je i rezultat ozbiljnih investicija Mađarske u Srbiju i Mađarska je zauzela četvrto mesto kao naš najvažniji trgovinski partner – naglasio je Selaković, zahvalivši se kolegi što uvek, bez zadrški i kalkulacija, govori o ozbiljnom putu Srbije ka Evropskoj uniji.

U Gradskoj kući potpisan Sporazum o graničnoj kontroli između Srbije i MađarskeMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto objasnio je da će se ovim Sporazumom teretni saobraćaj zbog izgradnje pruge preusmeriti na granični prelaz Reske gde će se obavljati kontrola.

- Uprvoj polovini ove godine udvostručili smo trgovinsku razmenu između dve zemlje, za 117 odsto. Najveći poduhvat je modernizacija pruge Beograd - Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. avgusta, što znači da ćemo morati da odredimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj, gde ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe - rekao je Sijarto.

U Gradskoj kući potpisan Sporazum o graničnoj kontroli između Srbije i MađarskeOn je istakao je da se Evropa suočava sa dramatičnim izazovima zbog rata, inflacije i migrantskog talasa.

- Migracioni pritisak je dostigao novi nivo, ilegalni imigranti su mnogo agresivniji nego ranije, a to je veliki bezbednosni izazov i za Srbiju i za Mađarsku. Moramo zajedno da zaštitimo naše granice - poručio je Sijarto. - Mađarska pod pritiskom izbeglica iz Ukrajine, do danas je bilo 20 hiljada, isto tako jača i pritisak ilegalnih migranata na južnoj granici. Ove godine smo do sada zaustavili smo 110 hiljada migranata na južnoj granici. Migraciji dostiglo novi nivo, Oni su sve mbezobrazniji, i agresivniji i naoružani i p očeli da koriste oružje. Mislim da ovde nema reči ni o kakvim ljudskim pravima ovde je reč o bezbednosnom pitanju i opasnosti po bezbednost obe države. Ove ljude koji napadaju naše policajce i koji su agresivni ovde Srbiji i pucaju, nikakva prava nemaju da uđu na teritoriju Mađarsku. I oni prelaze preko desetina bezbednih zemalja, stižu ovde, sa nizom povreda graničnog prostora, na teritoriju Srbije. Želim da jasno kažem, niko nema pravo, po međunarodnim zakonima, da povređuje granicu između dve miroljubive zemlje i takva povreda granice je nedvosmisleno krivično delo.

U Gradskoj kući potpisan Sporazum o graničnoj kontroli između Srbije i Mađarske

Po njegovim rečima situacija je sve teža i treba da se pripremimo.

- Zbog rata u Ukrajini, javljaju se problemi, kriza u snabdevanju životnih namirnica, kakvu našu zemlje još nisu iskusile, i ova kriza pokrenuće veću migraciju i pritsak na Srbiju i Mađarsku, podjednako. Poslednji tenutak da Brisel i NVO šoroševskog tipa završe ohrabrivanje i organizaciju migracije. Poslednji je trenutak za to. Da ih ne ohrabruju na krivična dela i da povređuju suverenitet država, na primer Srbije i Mađarske - dodaje Sijarto.

Izvor: Subotica.com
Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4918
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.