Komentara: 15
Pregleda: 5424
Foto

U Gradskoj kući održan komemorativni skup posvećen stradalima u “Oluji“

01.08.2021. u 12:34h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održan je komemorativni skup posvećen godišnjici stradanja srpskog naroda u „Oluji“.
U Gradskoj kući održan komemorativni skup posvećen  stradalima u “Oluji“

Manifestaciju od 2015. godine organizuje Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga sa ciljem da se jedan od najvećih pogroma srpskog naroda nikada ne zaboraci.

- Pre 26 godina u „Oluji“  je ubijeno više od dve hiljade ljudi, a oko 220 hiljada naših sunarodnika proterano sa vekovnih ognjišta. Od toga je oko 10.800 našlo utočište i novi dom u Subotici – podseća Boro Vukajlović, predsednik Saveza srpskih udruženja SBO, koji je za dan svog udruženja odabrao 4. avgust. – To je narod koji je samo u prošlom veku doživeo tri genocida, a sada se u svetskim medijima proglašava kao genocidni narod, što nikako nije istina.

U Gradskoj kući održan komemorativni skup posvećen  stradalima u “Oluji“

Skup je uveličao gradnačelnik Stevan Bakić poručujući da će ovakvi komemorativni skupovi uvek imati podršku Grada.

- Bliži se 4. avgust, dan kada je pre 26 godina počela zločinačka akcija „Oluja“. Jedan od najtragičnijih datuma srpske istorije o kojima je uvek teško govoriti. Mi o „Oluji“ moramo da govorimo češće, da se čuje reč o genocidnoj akciji prema srpskom narodu, a sve žrtve zaslužuju najveću počast – poručio je gradonačelnik Bakić. – Ovaj grad je bio utočište za hiljade Srba koji su proterani sa vekovnih ognjišta. Oni su danas naši sugrađani i daju nemerljiv doprinos razvoju Subotice, ali zavičaj  i zločin koji je nad njima učinjen nikada ne mogu da zaborave. Ne smeju da zaborave, a ne smemo  ni mi, koji smo bili svedoci krajiške tragedije. Velika je odgovornost na nama da im prenesemo istinu šta se dogodilo,  a o kojoj se govorilo šapatom i nije imala mesta u javnom i državnom životu. To je promenila državnička vizija Aleksandra Vučića a negovanje kulture sećanja je deo svih nivoa vlasti.

U Gradskoj kući održan komemorativni skup posvećen  stradalima u “Oluji“

Goste je pozdravio i  Željko Kukić, predsednik  Kulturne zajednice Krajine, koji je pohvalio gradonačelnika Subotice što podržava ovakve skupove, jer je to, kako je istakao, retkost.

Predavanja profesora Univerziteta u Novom Sadu Dejana Mikavice i Momčila Diklića, saradnika Instituta za evropske poslove, o genezi srpsko-hrvatskih odnosa, ukazala su na to da „Oluja“ nije bila slučajna, te da je ona nastavak politike i težnje Ante Pavelića da prostore Krajine „očisti“ od Srba.

Izvor: Subotica.com
Komemorativna tribina povodom 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u akciji "Oluja" Komemorativna tribina povodom 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u akciji "Oluja" Komemorativna tribina povodom 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u akciji "Oluja" Komemorativna tribina povodom 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u akciji "Oluja" Komemorativna tribina povodom 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u akciji "Oluja" Komemorativna tribina povodom 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u akciji "Oluja" Komemorativna tribina povodom 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u akciji "Oluja" Komemorativna tribina povodom 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u akciji "Oluja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5424

Povezana vest

Povezane teme

oluja

stevan bakić

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.