• Pregleda: 3504

U Gerontološkom centru puštena u rad nova medicinska signalizacija

U Gerontološkom centru Subotica postavljeni su najviši standardi za stanare koji su u potpunosti zavisni od tuđe nege i pomoći, odnosno za nepokretne. Pored ranije ugrađenih javljača požara, centralne klimatizacije, video nadzora, najsavremenijih medicinskih pomagala, ugradnja medicinske signalizacije bila je poslednja koja je nedostajala da se postignu najviši standardi u ovoj Ustanovi.
U Gerontološkom centru puštena u rad nova medicinska signalizacija

Na ovaj način je omogućeno stanarima šestog sprata doma „Dudova šuma“, da pritiskom na taster pozovu u pomoć stručno osoblje. Tasteri su postavljeni pored kreveta i u toaletu i funkcionišu na tom principu da daju znak u sobi gde se osoblje nalazi, kako bi moglo najbrže moguće da se reaguje, a na displeju se prikazuje odakle poziv dolazi. „Sve se prati u centralnom računaru a postoji i mogućnost da se pozove kolega ukoliko medicinski radnik ne može sam da pruži pomoć“- objašnjava vodeća sestra, Ana Đokić.

„Zahvaljujući projektima energetske efikasnosti uspeli smo da napravimo uštedu od dva i po miliona i da na osnovu toga uvedemo ovaj savremeni sistem signalizacije. Cilj je da sprat po sprat u Gerontološkom centru ispunimo sve evropske standarde“ - objasnio je direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, Tomislav Bogunović, obišao je radove na petom spratu i video na koji način funkcioniše medicinska signalizacija.

„Vlada Vojvodine, naš Sekretarijat i Fond za kapitalna ulaganja uvek će ulagati u objekte ove namene. I ove godine će na projektnim konkursima imati prednost oni koji znaju da rade i koji imaju odličan odnos prema svojim štićenicima. Imamo oko četiri hiljade štićenika u šesnaest domova a procenjuje se da bi trebalo da ih bude barem osam hiljada. S tim u vezi, postoji prostor za otvaranje novih radnih mesta a mi ćemo usavršavati rad i finansirati takve objekte. Na taj način ćemo pored zbrinjavanja starih, rešiti i pitanja novih zapošljavanja“ - objasnio je Bogunović.

„Ideja fonda za kapitalna ulaganja i Sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku je da se uslovi u Gerontološkom centru povećaju na najveći mogući nivo i upravo Fond za kapitalna ulaganja i finansira u iznosu od milion i sto deset hiljada dinara rekonstrukciju poda na petom spratu“- rekao je Ivanišević.

Rekonstrukcija obuhvata pre svega ravnanje poda i postavljanje nove podloge koja je jednostavna za održavanje higijene i zadovoljava visok standard čistoće. Na petom spratu žive stanari koji su kreće uz pomoć pomagala ili su u invalidskim kolicima, kojima je podloga po kojoj se kreću važna jer svaka neravnina predstavlja prepreku.

Izvor: Gerontološki centar Subotica

povezane teme

16
komanc Odgovori
Nemate razloga za brigu. Nije ga bilo par dana, ali naravno tu je Džej. Živ i zdrav, ništa mu se nije desilo.
pedja Odgovori
legenda zivi!!!
ilija cvorovic Odgovori
Ivanisevicu odmori malo od stampe i tv.a gde god se okrenes ti iskocis dobio sam fobiju od tebe kad god upalim kompjuter ti si na njemu [*...*]
bah Odgovori
Jooj, kad se setim medijske halabuke kad su u GC pustali u rad neke nove friteze za pecenje mesa! LOOOOOL
sub Odgovori
Moram da prokomentarisem, ovo jeste lepo, i nepohodno. Ali da li stvarno treba da bude na naslovnoj strani? Da li smo bas toliko selo ,ili se prosto nista ne dasava u gradu, pa pravimo vest od nicega?
zz22 Odgovori
Evo ga dzej, jbg vec sam se uplasila da se nike razboleo
ramadanovski Odgovori
dubok naklon za velikog vodju!
Ana Odgovori
Teško gradu kome je glavna svakodnevna tema u ekonomiji-Gerontološki centar.

A dajte da Đžeja već predložimo za Nobelovu nagradu,možda ga više nebi gledali.
Ima toga da se obrazloži,od skladištara do dr nauka,otvaranje fakulteta pri staračkom domu,svesrdan rad i zalaganje na obnovi Sinagoge.....,pa znamo već da ne nabrajam.
mileva Odgovori
Ohoho evo ga Dzej. Da li je moguce da se pravi vest od ovoga sa signal dugmadima? Mada nista novo, secam se kada je pravio vest od senzora za pisoare ili tako nesto hahaha
svemoguci Odgovori
samo vas gledam, ja sam tu i sve znam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jaso Odgovori
Nego kad ce otvoriti porodiliste u gerentoloskom ? To ocigledno fali .
svetlo u mraku Odgovori
Sta reci??? ovog velikog dr,mr za predsednika galaksije...
bandi Odgovori
Huh,dobro je .Vec sam pomislila da nam je teska industrija(Gerontoloski centar ) u krizi.
ffilozoff Odgovori
@poooo,kakva je TO svadja izmedju Vas i Ivanisevica-pa vi ste @antelj d. sa vesti o Maglaiju,a jos i bez ARGUMENATA!!!!!!!Objasnite,a bili ste zajedno!!!!!!
o24 ds Odgovori
Antelj je u pravu, pretera ga dzej dosta vise., ,.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.