Komentara: 2
Pregleda: 1774

U dve selekcije na Palićkom filmskom festivalu biće predstavljeno 14 dokumentaraca

27.06.2023. u 13:49h
Izvor: Subotica.com
U okviru 30. Festivala evropskog filma koji se od 15. do 21. jula održava na Paliću, biće predstavljeno po 7 dokumentaraca u selekcijama "Novi evropski dokumentarni film" i "Eco Dox".
U dve selekcije na Palićkom filmskom festivalu biće predstavljeno 14 dokumentaraca

U okviru selekcije Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi “U Ukrajini” reditelja Pjotra Pavlusa i Tomasa Volskog, “Zimska priča” Karla Olsona, “Poslednji galeb” Tonislava Hristova, “Mavena” Andrije Lekića, “Nakon posla” Erika Gandinija i “Posle mosta” koji su režirali Rico i Marcia Toskano. Kao specijalna projekcija u ovoj selekciji, biće prikazan film “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča.

U dve selekcije na Palićkom filmskom festivalu biće predstavljeno 14 dokumentaracaOvaj program donosi najbolje dokumentarne filmove sa područja čitave Evrope. 

 - U skladu sa duhom vremena, u ovom programu dominiraju ratne, radnoeksploatatorske, postkapitalističke, posttranzicijske i teme povezane sa posledicama terorizma, kao sumorna rediteljska inspiracija. Razni stilski i vizuelni pristupi su zastupljeni i u ovogodišnjoj selekciji. Od opservacionih dokumentaraca koji iz fiksne pozicije kamere predstavljaju dva dijametralno udaljena pola evropske svakodnevice - ratni i mirnodopski, eseja o paradoksu savremene podele rada i introspektivnom, tragičnom doživljaju sveta, do egzistencijalističkih portreta sa različitim predznacima, svaki od navedenih filmova predstavlja malu inicijalnu kapislu za dublji promišljaj, samospoznaju i pokušaj razumevanja i tumačenja različitih aspekata i slojeva dramatičnosti našeg vremena - rekao je selektro ovog programa, Igor Toholj.

U okviru selekcije Eco Dox biće prikazano 7 filmova i to: “Posetioci” Veronike Liškove, “Nedelja, nedelja“ Laure Garsije Andreu, “Planeta B” Pitera Van Eka, “Južni vetar” Maksima Bertua i Marka Požlepa, „Putevi heroja“ Ane Konstantinović (Srbija), “Mali i veliki” Želimira Gvardiola (Srbija) i “Neustrašiva Afrin: Vreme poplave” Angelosa Ralisa. 

U dve selekcije na Palićkom filmskom festivalu biće predstavljeno 14 dokumentaraca

Ova selekcija donosi filmska ostvarenja bazirana na temama izazova očuvanja žitvotne sredine. Selektor ovog programa je takođe Igor Toholj, koji je obrazložio ovogodišnji izbor. 

 - Vetar u leđa radikalnom omladinskom ekološkom aktivizmu u jednoj od najrazvijenijih kapitalističkih društava daje angažovani "Planeta B". Na programu su i dva filma sa vrlo aktuelnom rečnom tematikom: "Južni vetar" predstavlja esej, roud movie o istraživačkom podvigu savremenih argonauta u otkrivanju ekoloških i antropoloških aspekata gigantskog toka reke Misisipi, dok je nasuprot, "Neustrašiva Afrin: Vreme poplave" apokaliptična slika podivljale reke Bramaputre, koja poplavama apokaliptičnih razmera nepovratno menja i okolinu i život stanonvištva u njenom slivu. "Nedelja, nedelja" je iskren i duhovit portret individualnog odgajivača pomorandži iz Španije, uhvaćenog u ralje birokratske nomenklature EU, a "Posetioci" vizuelno rafinirana posveta socio-antropološkom eksperimentu u kome izolovani stanovnici najsevernijeg ostrvskog arhipelaga Evrope svedoče promenama u otapanju Permafrosta.

U dve selekcije na Palićkom filmskom festivalu biće predstavljeno 14 dokumentaracaOn se posebno osvrnuo na dva domaća dokumentarca koja su se našla u ovom programu. 

 - Ove godine, u selekciji su i dva domaća dokumentarca, različitih perspektiva "Putevi heroja" i "Mali i veliki". Prvi, debitantski, ponesen je novim aktivističkim optimizmom junaka lokalnih zajednica nekoliko zemalja a drugi, delo autora antologijskih filmova domaće dokumentaristike, daje dramatičan, opominjući i pesimističan pogled na još uvek prisutne ekološke posledice NATO bombardovanja Srbije.

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, dok bogat predfestivalski program počinje već prvog dana jula. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju očekuje se preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, a pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama knjiga, radionicama i stručnim predavanjima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1774

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.