Komentara: 1
Pregleda: 1790
Foto

U Domu srednjih škola sve spremno za povratak učenika

23.08.2023. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Leto su u Domu učenika srednjih škola proveli radno - zamenjen je parket, nabavljen novi gasni kotao, ugrađena rashladna vitrina. Dok se finiširaju pripreme za početak nove školske godine, paralelno je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog krila.
U Domu srednjih škola sve spremno za povratak učenika

Kroz nekoliko dana, ponovo će oživeti zgrada Doma učenika, kada se učenici nakon raspusta i leta provedenog kod kuće, vrate školskim obavezama. Leto je u domu bilo radno, tako da su tokom letnjih meseci, dok su učenici bili odsutni, rešeni najveći problemi koji su u zgradi postojali.

- Zamenili smo parket na gotovo svim površinama, ta investicija nas je koštala 3,3 miliona dinara, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo prosvete. Zamenili smo gasni kotao, koji se baš na završetku grejne sezone trajno pokvario, tako da smo uspeli da nabavimo novi, za šta smo izdvojili 2,8 miliona dinara, iz sopstvenih sredstava. Sem toga, takođe iz sopstvenih sredstava, ugradili smo rashladnu komoru, što je koštalo oko milion dinara - kaže Nenad Kozomora, direktor Doma učenika srednjih škola. 

U Domu srednjih škola sve spremno za povratak učenikaNeki od učenika po prvi put će ove godine zakoračiti u ovu zgradu, ostavivši za sobom dane osnovne škole, i čineći još jedan korak od detinjstva ka zrelom dobu. Iako je ovaj dom treći po veličini u Srbiji, a najveći u Vojvodini, ipak ne zadovoljava sve potrebe, jer se uvek traži "mesto više".

- U planu je proširenje kapaciteta, za oko 90 do 100 ležajeva. U julu smo primili 420 dece, konkursu koji će trajati od 24. do 28. avgusta, primićemo još 44 dece iz osetljivih kategorija. Ispod crte nam je ostalo 92 doje, prošle godine oko 100. Otuda se rodila ta ideja da izradimo projektno - tehničku dokumentraciju na osnovu koje ćemo aplicirati za sredstva za izgradnju još jednog krila koja će biti gotova do novembra - objašnjava Kozomora.

U Domu srednjih škola sve spremno za povratak učenikaOvaj dom jedan je od retkih u Srbiji koji ima sopstvene izvore finansiranja, i to na dva načina - kroz "Hostel" koji radi vikendom i raspustima i kroz dostavljanje hrane drugim ustanovama. 

- "Hostel" nam je pre korone bio izuzetno značajan izvor prihoda. Sada se broj noćenja nešto smanjio, ali trudimo se da to vratimo na stari broj, odnosno da povećamo prihode od smeštaja. Sa druge strane, mi vršimo dostavljanje hrane vrtiću "Vackor" i deci u Čantaviru, što nam je takođe značajan izvor finansiranja. Godišnje, po osnovu komercijalnog poslovanja, Dom ima oko 8 miliona dinara prihoda, a ova sredstva najviše koristimo za nagrađivanje zaposlenih i za stimulativne dodatke na platu, posebno za one sa najnižim zaradama. Takođe, organizujemo i "edukativne odmore" - gde naši zaposleni idu na edukacije, koje su spojene sa nekim kratkim odmorom - dodaje direktor. 

Ona napominje da se nakon prošlogoišnjeg poskupljenja, cena smeštaja i ishrane učenika u domu nije menjala, te da u novu školsku godinu kreću sa starim cenama.

Izvor: Subotica.com
Obilazak Doma učenika srednjih škola Subotica Obilazak Doma učenika srednjih škola Subotica Obilazak Doma učenika srednjih škola Subotica Obilazak Doma učenika srednjih škola Subotica Obilazak Doma učenika srednjih škola Subotica Obilazak Doma učenika srednjih škola Subotica Obilazak Doma učenika srednjih škola Subotica Obilazak Doma učenika srednjih škola Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1790
Povezane teme

nenad kozomora

dom učenika srednjih škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.