• Pregleda: 6127

U Bajmoku održan Festival bunjevačkih jela (bunjevački ila)

Miris štrudli, tarane sa divenicom, prisnaca, ronđave čorbe, krompirače, pačijeg paprikaša, supe i paprikaša od prepelice, valjušaka sa sirom i skorupom, gužvare sa makom i orasima, nezaobilaznih fanaka i gomboca širili su se juče Bajmokom, gde je održan 13. Festival bunjevačkih jela.
U Bajmoku održan Festival bunjevačkih jela (bunjevački ila)

Smotra tradicionalnih ića i pića, održana u okviru Dana bunjevačke kulture, okupila je oko 30 izlagača i više od stotinu učesnika.

- Za nas kao zajednicu festival je veoma bitan, ima već lepu tradiciju i mislim da će i nadalje imati ovakav put i da će biti sve masovniji. Nijedan narod nije ostrvo samo za sebe, ovde su i predstavnici drugih nacionalnih zajednica jer se uticaj njihove tradicije vidi kod nas, a verujem da smo i mi njima dali nešto naše – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Kao i prethodnih godina, najveći red bio je ispred štanda gde se kuvala tarana sa divenicom, te je u tren oka planulo pet „lamboški“ čuvenog specijaliteta.

- Za taranu treba dosta luka, krompira i divenice, sprema se po receptu naših baka i mora polagano da se greje na smederevcu – otkriva tajnu kuvarica Giza Dulić.

U okviru prve večeri Dana bunjevačke kulture u Bajmoku, u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok“, u petak je održana promocija dokumentarnog filma koja o stogodišnjici održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Šandorčan Odgovori
Zdravo volim taranu iz laboške, ovu iz laMboške još nisam ijo.
xy
Nisam ni ja.
Ptica trkacica Odgovori
Lepo je sve ovo ali sve je to dzaba bez Dzeja..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.