Komentara: 4
Pregleda: 4962

Tržište nekretnina nestabilno

03.10.2012. u 19:06h
Izvor: RTV City
Najveća ekspanzija u prodaji nekretnina u Subotici zabeležena je 2008. godine. kada su cene kvadrata u starogradnji prelazile i do 60 procenata od tadašnje tržišne vrednosti. Danas je slika tržišta nekretnina znatno drugačija.
Tržište nekretnina nestabilno

Velika potražnja stambenog prostora i uslovno rečeno povoljni krediti banaka razlog su povećanja potražnje za kvadratima stambenog prostora početkom 2008 god. Kako je vreme odmicalo ponuda novogradnje i starogradnje je rasla, kao i zaduženost građana kod banaka.

Današnje tržište po ocenama agenata za nekretnine nije ni slično onome od pre 4 god. Situacija je u mnogome drugačija, tržište je ocenjeno kao nestabilno. Usled posledica ekonomske krize došlo je do prezasićenosti tržišta i prezaduženosti građana kod banaka tako da nije za čuđenje da u poslednje vreme cene kvadrata u izgradnji idu i ispod realne tržišne vrednosti, da zgrade u novogradnji ostaju nedovršene, da građani prodaju svoje nekretnine da bi otplatili dugovanja prema bankama, ili prodajom skuplje i kupovinom jeftinije nekretnine pribave nešto novca za preživljavanje.

Naslovi novinskih članaka koji su izazvali buru na tržištu nekretnina u kojima cene kvadrata u Subotici drastično padaju, da kvadrat stambenog prostora ima vrednost od oko 400 evra, ocenjuje se kao redak slučaj hitnosti prodaje nekretnina, na osnovu kojega ne može da se kreira tržišna vrednost kvadrata.

Kako agenti kažu cene kvadrata u novogradnji u Subotici kreću se od 500 – 750 evra, najčešći oblik plaćanja su stambeni krediti, dok i dalje najveća potražnje vlada za kvadratima u centru grada, a interesovanje za kvadrate na Prozivki raste.

Po rečima agenata, slučajevi u kojima građani prodaju svoje nekretnine i kupuju nešto povoljnije na periferiji grada da bi sa razlikom u ceni mogli da prežive još neko vreme,nisu redak slučaj, nažalost  postali su pravilo.

Najavom novih zakona po kojima će svi stambeni objekti morati da imaju sertifikate o energetskoj efikasnosti, dovešće do povećanja građevinske cene objekta, odlučivati o visini poreza i uz nadu uticati na dugo očekivanu stabilizaciju tržišta nekretnina.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4962

Povezane vesti

Povezane teme

nekretnine

stanovi u subotici

prodaja stanova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.