Komentara: 1
Pregleda: 5124

Trodnevna žalost zbog smrtno nastradalih u poplavama

20.05.2014. u 13:17h
Izvor: Subotica.com
Vlada Srbije proglasila je sredu, četvrtak i petak (21-23. maj) za dane žalosti zbog katastrofalnih poplava. Razmere katastrofe koja je pogodila Srbiju desetostruko su snažnije nego što je to u ostalim zemljama regiona, ali nadam se da se po broju žrtava to neće videti, kaže premijer Aleksandar Vučić. U Obrenovcu je do sad pronađeno 14 tela, od čega je, prema raspoloživim podacima, polovina umrla prirodnom smrću, saopštio je Vučić.
Trodnevna žalost zbog smrtno nastradalih u poplavama

Zakon o obeležavanju dana žalosti propisuje da su organi, organizacije i druga pravna lica koja ističu zastavu dužni da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Medijske kuće dužne su da emituju muziku i emisije prikladne danima žalosti, kao i da usklade detaljnu programsku šemu, a novinsko-izdavačke organizacije da dnevne novine štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Pored toga, mediji su u obavezi da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan žalosti emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, kao i da obaveste javnost o skupovima sećanja.

U obrazovnim ustanovama dani žalosti obeležavaju se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program muzičkog obrazovanja prilagođava se tim danima. Istu obavezu imaju i muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture.

Za vreme dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5124

Povezana vest

Povezane teme

poplava

dan žalosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.