• Pregleda: 4013

Trideset zdravstvenih radnika obavilo 571 pregled, akcija se nastavlja

Tokom treće akcije preventivnih pregleda, koja je organizovana juče u Opštoj bolnici Subotica, obavljeno je ukupno 571 pregleda i laboratorijskih usluga. Sugrađani koji su se odazvali akciji, a nisu uspeli da obave preglede, biće pozivani u narednom periodu prema upisanom redosledu, saopštili su iz Opšte bolnice Subotica.
Foto: Ilustracija (arhiva)
Trideset zdravstvenih radnika obavilo 571 pregled, akcija se nastavlja

Sugrađani su juče bili u prilici da besplatno urade dijagnostičke preglede, odnosno ultrazvučni  pregled abdomena, laboratorijsku analizu hormona štitne žlezde i ginekološki pregled sa mamografijom. Najveće interesovanje pokazano je za kontrolu hormona štitne žlezde, gde je pregledano ukupno 280 pacijenata, internističkih pregleda je bilo 186, dok je ultrazvuk abdomena uradilo 100 sugrađana.

- Ove nedelje do 10 časova, kroz Opštu bolnicu prošla su 304 pacijenta. Do 9 časova smo već uradili 250 analiza hormona štitne žlezde. Odziv je sjajan, lekari su se u potpunosti odazvali na zahtev da se aktiviraju u ovim pregledima. Aktivirali smo dve ultrazvučne ambulante, u laboratoriji radi puna smena, zato su i laboratorijske analize urađene u nekom terminu u kojem bi laboratorija i trebalo da bude urađena - rekao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica, dodajući da svi pacijenti koji su se odazvali akciji, a nisu uspeli da obave preglede, biće naknadno pozvani i obavešteni o terminima za dijagnostičke procedure.

Osim toga, urađeno 160 palpatornih pregleda dojke od strane ginekologa i 25 mamografskih pregleda, a prema rečima dr Aleksandra Radulovića, upravnika Službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice, šest žena koje nisu stigle da se pregledaju takođe će biti naknadno pozvane.

- Ova metoda "otvorenih vrata" u bolnici značajna je zbog preventivnog skrininga, određivanja i dijagnostike promena na dojkama kod žena. Promene su sve učestalije, mogu biti dobroćudne i zloćudne, a pravovremenom dijagnostikom se obezbeđuje adekvatna terapija - objasnio je Radulović.

Tokom treće akcije preventivnih pregleda, o sugrađanima se brinulo 30 zdravstvenih radnika, i to lekara specijalista radiologije, ginekologije i akušerstva, interne medicine, specijalista kliničke biohemije, medicinske-sestre tehničari, radiološki i laboratorijski tehničari.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
Nije istina Odgovori
Zašto lažete???u 8.45 već navodno nije bilo reagensa sram vas bilo 45 min.su vadili krv kojih 300 žena je izvadilo ,da ,mozda jer su se vadile epruvete moj tvoj itd komšija dan pre pa ste lepo papire ujutro popunjavali ,sve znam ,sramota i užas ništa vam više ne verujem i samo da znate upravo mi izašla iz ordinacije koleginica koja tamo radi ,bljuvotine, sramote nek su vam na duši sve te žene koje su bile a bilo je i dece kolko pratim,SRAMOTA ZA SUBOTICU
Ljiljana
Sve je tačno što ste napisali,samo da dodam - ja sam bila među tih 300 što su uspeli doći na red, ali rezultat nisam dobila jer kompjuter nije mogao da očita nalaze oko 30 pacijenata iz nekog razloga, tako da sam čekala do 13 časova i na kraju otišla kući. Toliko o mom pregledu dva hormona štitne žlezde.
E Odgovori
Hajde da ne preterujemo. U devet sati već nije bilo reagensa za hormone štitne žlezde, zapisivali su se brojevi telefona i rečeno je da će se pozvati svi. Malo verovatno da će toga biti. Nije bilo ni rtg snimaka dovoljno. Ako se već organizuje ovakva akcija onda da se objasni ljudima da je mogućnost ustanove ograničena.
pardon Odgovori
Ja bi se prvo izvinio starijoj populaciji ali mislim da ovo nije uredu sto se tice ovih pregleda nedeljom.Mi mladji nemozemo otici na preglede preko nedelje jer moramo da radimo i nemamo vremena da cekamo po pola dana kod lekara i u bolnici .Ovo nam je jedina prilika da odemo bar na ovakve neke preglede a ni to nemozemo jer nestignemo na red od starijih ljudi. Mislim da je ovo losa organizacija....
JACEMKAZEM
Ne znam koliko ste upoznati sa situacijom ali na primer reagense za stitnu zeljdu nemaju vec ko zna od kada tako da vasi stariji sugradjani nikako ne mogu obaviti to preko nedelje tj. mogu ako imaju para i odu privatno. Nije ni cudo da je bilo tako veliki odziv i starih i mladih. Ne znam zasto se po bilo kojoj temi odmah napadaju stariji, zar vi mislite da cete uvek ostati mladi????
Mama
Potpuno se slazem!!! A pri tome stalno vise kod lekara....a garant dodju i svaki boziji put kad je ova akcija
Suboticanka Odgovori
Ne trebamo pljuvati po bas svemu. Prijateljica je dosla u 7,15 i vec ih je bilo milion. Medju prvima joj je izvadjena krv i sisla je dole da zakaze ultrazvuk i bila je zakazana za 11h. Zakazana je tek za 11h jer su neki direktno prvo isli na UZ pa se nakupilo ljudi. Ja sam dosla u 7,50. Bila sam 106-ta. Bila je preluna cekaonica. UZ mi je zakazan za 15h i usla sam na vreme. Prijateljica je stigla u 8,15 na vadjenje krvi i bila je 163-ca. UZ joj nije zakazan, izeli su br tel. i nazvace je. Sve ovo vam pisem da ispratite dinamiku i da ako ne znate iz prve ruke da ne verujete onom rekla-kazala. Mogu samo da pohvalim akciju i da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima jer su radili u nenormalnim uslovima i niko nije bio nadrndan i besan. Uradila sam analize koje sam inace zelela ali nije bilo tegoba da mi ih doktor i zakaze. Ja kao i mnogi drugi. Nazalost neki nisu, ali to nije razlog da se bas sve mora tako ocrniti. Ako se i jedan zivot spasio ovim pregledima vec je puno ucinjeno.
A gde je sendvic
@
Bila sam 106-ta. Bila je preluna cekaonica. UZ mi je zakazan za 15h i usla sam na vreme.

***@
Za ultrazvučni pregled abdomena, sugrađani treba da se jave u prostorije Službe za radiološku dijagnostiku. Iz Opšte bolnice podsećaju za ovaj pregled neophodno da se sugrađani adekvatno pripreme,
što podrazumeva uzdržavanje od konzumiranja hrane, kafe i cigareta od ponoći.***
NEKO IZ MASE Odgovori
Maknite politiku iz zdravstva, uvedite reda u zdravstvo! Zar cemo se leciti na "akcijama"? To bi trebalo da je nesto iznad standarda, a mi smo ispod standarda. Gde su nam prava iz zdravstvenog osiguranja, to nije lecenje na "akcijama." Obezbedite nam preglede u razumnim terminima u zdravstvenim ustanovama, da pacijenti ne moraju hrliti na ove zdravstvene vasare.
Sting Odgovori
Normalna civilizacijska tekovina jeste da se ide kod lekara i da se pregleda.
Praviti medijsku pompu oko toga je krajnje neprimereno. Isto tako je tako neprimereno da lekari i medicinsko osoblje rade za mizeriju.
Ovo bi trebalo biti svakodnevna pojava a ne da bude pompezno vec svakodnevna praksa.
Adio
ALISA U ZEMLJI ČUDA Odgovori
Lično, svaka čast i čest ovoj i sličnim akcijama uz, ipak, neizbežnu dilemu vezanu ne samo za organizaciju i prohodnost kod lekara radnim danima, nego i za našu svakako ne dobru naviku da (što je žalosna činjenica) ko mutav na telefon ili, pak, izvesni četvoronošci na pomije, i ovom prilikom navalimo na šalter za RTG dijagnostiku (verovatno i druge) radi što bolje pol pozicije. Inače mi je oko 8,30 č kao rednom broju 45. zakazan US posle 11 č i posle obavljenih aktivnosti u gradu vratio se posle 12 č i oko 13 č od dve dražesne dame u belim mantilima konstatovano b.o. (bez oboljenja). Aferim!
Mata Odgovori
Kada bi zdravstvo funkcionisalo kako treba, ne bismo morali na ovakvim akcijama da se pregledamo. Reagensa nije bilo dovoljno, pacijenti ljuti, medicinsko osoblje takođe . Nije potrebno da rade nedeljom i da tada primaju 300 pa i više pacijenata. Potrebno je raditi u radno vreme, radnim danima. Koliko pacijenata se pregleda zbog štitne u toku jednog običnog radnog dana? Jel više od 5-10?
andrea Odgovori
Prema komentarima čist haaaosss.
SU 024 Odgovori
Čitam, jedan gradjanin je pohvalio akciju od svih komentatora a ostali skeptični ,nesrećni,nezadovoljni.. Ima li još neko da se pregledao i da je zadovoljan pa da ovde to i napiše..
JEDAN GRAĐANIN
"Jedan građanin" je pohvalio akciju, ali uz izvesnu dilemu zbog slabe prohodnosti radnim danima, budući da sa uputom nije imao nikakve šanse da obavi US abdomena ove godine, a ipak je učinio na malo, a slatko zadovoljstvo.

Nego, "Ima li još neko da se pregledao i da je zadovoljan pa da ovde to i napiše?" sa grupnim navaljivanjem na sirote šaltere? Jedini "lek" za slična ponašanja je "terapije" po leđima. Barem će se imati opravdan razlog za odlazak na pregled, ovoga puta bez guranja.
Mata Odgovori
Kaže Puškar da do 9 sati /počeli u 8/ uradili 250 analiza štitaste žlezde. Auuuu. Pa zašto niste tako efikasni i drugim danima? Da je tako ne bi se narod gurao nedeljom, i to još na nekom akcijskom pregledu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.