• Pregleda: 8344

Besplatni pregledi abdomena, štitne žlezde i dojke u nedelju u Bolnici

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, nastavlja se u nedelju, 19. novembra, u Opštoj bolnici Subotica. U periodu od 8 do 16 časova, sugrađani će biti u prilici da prekontrolišu hormon štitaste žlezde, urade ultrazvuk abromena ili mamografski pregled. 
Besplatni pregledi abdomena, štitne žlezde i dojke u nedelju u Bolnici

Ovo je treća po redu akcija besplatnih preventivnih pregleda, kojom će biti obuhvaćeni dijagnostički pregledi. Na preglede mogu da dođu svi zainteresovani sugrađani, bez obzira na to da li su zdravstveno osigurani ili ne, potrebno je samo da ponesu sa sobom bilo koji dokument za identifikaciju.

Za ultrazvučni pregled abdomena, sugrađani treba da se jave u prostorije Službe za radiološku dijagnostiku. Iz Opšte bolnice podsećaju za ovaj pregled neophodno da se sugrađani adekvatno pripreme, što podrazumeva uzdržavanje od konzumiranja hrane, kafe i cigareta od ponoći.

Preporuka za građane koji žele da obave kontrolu hormona štitaste žlezde je da se jave u prostorije bolničke laboratorije (poliklinički deo bolnice) do 12 časova. Nakon dobijanja laboratorijskog nalaza, pregled će se obaviti u internističkoj ambulanti.

Mamografski pregled će se obavljati ženama starosti od 50 do 69 godina, ukoliko u prethodne dve godine nisu izvršile isti. Za ovaj pregled, sugrađanke prvo treba da se jave u prijemnu ambulantu Odeljenja ginekologije (prizemlje bolnice). 

Pacijentkinje mlađe od 50 i starije od 69 godina, pregled će moći da izvrše ukoliko se na pregledu dojki kod ginekologa postavi klinička indikacija. Za pacijentkinje koje nisu u menopauzi, termin pregleda mora biti usaglašen sa fazom ciklusa, prema stručno metodološkom uputstvu.

Iz Opšte bolnice napominju da preventivnim mamografskim pregledom neće biti obuhvaćene pacijentkinje koje su u redovnom onkološkom praćenju, te da sve žene koje su obuhvaćene skrining programom i dobijaju pozive za mamografiju, treba to da učine u terminu koji su dobile u pozivu. 

Sugrađani koji budu želeli da obave dva ili sve navedene preglede, prvo treba da se jave u laboratoriju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Zdenka Odgovori
nema reagenasa za vađenje krvi u pola 9, sram bilo grad i državu.a na snimanju abfomena ne znam šta nema,ne snimaju. sramota. nemam više šta da kažem.
Ssss
Logicno.Po pregledu za ultrazvuk abdomena,po pravilu ,treba bar 15 min.Vec u pola 9 je prijavljeno 100 osoba.Nemoguce da se odradi sve za jedan dan.
Razocarana Odgovori
Drage nemojte ići u 8.45 su izašli i rekli NEMA REAGENSA ,to je naše zdravstvo ,to je naša država ,to je naša Subotica ,žalosno, reagens su sigurno dobili al ne za nas već za njih
Razocarana
Kažu dođite od 8-12 ,ja odvela dete u 8.45 (maloletno dete)kad poljubi šalter,sramota ,kad je odvedem kod specijaliste jednom godišnje može kad je odvedem na institut kažu proveravajte svaka tri meseca ,ovo je sramota ,u frižideru ostavljene krvi od moje čukun ujne do strine da bi je danas izvadili i preventivno uradili a vi drage subotičanke platite pa kontrolišite hormone,u poverenju mi je rečeno ,osobi hvala a direktoru smena!!!!!
Nažalost
Ti što stavljaš minuse ,verovatno nisi bila ili si jedna koja je ostavila krv pa si danas preventivno uradila bez pojave,da li piše provera hormona u lab.od 8-12 ja još uvek znam da čitam to znači reagens je obezbeđen samo za koga???uostalom nasele smo ,kome se danas uopšte i može verovati
Mata Odgovori
Lopovska banda! Šta kaže ministar na ovo? Na Tv-u kažu pacijenti da je sve super, zadovoljni su, a u stvarnom životu nema reagensa. Druge preglede je takođe nemoguće uraditi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.