Komentara: 6
Pregleda: 9063

Besplatni pregledi abdomena, štitne žlezde i dojke u nedelju u Bolnici

17.11.2017. u 11:06h
Izvor: Subotica.com
Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, nastavlja se u nedelju, 19. novembra, u Opštoj bolnici Subotica. U periodu od 8 do 16 časova, sugrađani će biti u prilici da prekontrolišu hormon štitaste žlezde, urade ultrazvuk abromena ili mamografski pregled. 
Besplatni pregledi abdomena, štitne žlezde i dojke u nedelju u Bolnici

Ovo je treća po redu akcija besplatnih preventivnih pregleda, kojom će biti obuhvaćeni dijagnostički pregledi. Na preglede mogu da dođu svi zainteresovani sugrađani, bez obzira na to da li su zdravstveno osigurani ili ne, potrebno je samo da ponesu sa sobom bilo koji dokument za identifikaciju.

Za ultrazvučni pregled abdomena, sugrađani treba da se jave u prostorije Službe za radiološku dijagnostiku. Iz Opšte bolnice podsećaju za ovaj pregled neophodno da se sugrađani adekvatno pripreme, što podrazumeva uzdržavanje od konzumiranja hrane, kafe i cigareta od ponoći.

Preporuka za građane koji žele da obave kontrolu hormona štitaste žlezde je da se jave u prostorije bolničke laboratorije (poliklinički deo bolnice) do 12 časova. Nakon dobijanja laboratorijskog nalaza, pregled će se obaviti u internističkoj ambulanti.

Mamografski pregled će se obavljati ženama starosti od 50 do 69 godina, ukoliko u prethodne dve godine nisu izvršile isti. Za ovaj pregled, sugrađanke prvo treba da se jave u prijemnu ambulantu Odeljenja ginekologije (prizemlje bolnice). 

Pacijentkinje mlađe od 50 i starije od 69 godina, pregled će moći da izvrše ukoliko se na pregledu dojki kod ginekologa postavi klinička indikacija. Za pacijentkinje koje nisu u menopauzi, termin pregleda mora biti usaglašen sa fazom ciklusa, prema stručno metodološkom uputstvu.

Iz Opšte bolnice napominju da preventivnim mamografskim pregledom neće biti obuhvaćene pacijentkinje koje su u redovnom onkološkom praćenju, te da sve žene koje su obuhvaćene skrining programom i dobijaju pozive za mamografiju, treba to da učine u terminu koji su dobile u pozivu. 

Sugrađani koji budu želeli da obave dva ili sve navedene preglede, prvo treba da se jave u laboratoriju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 9063

Povezana vest

Povezane teme

opšta bolnica

besplatan pregled

kontrola zdravlja

bolnica subotica

preventivni pregledi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.