Komentara: 0
Pregleda: 1880

Tribina povodom obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice

26.01.2015. u 15:12h
Izvor: Subotica.com
Naša zemlja je prema broju umrlih od raka grlića materice među prvima u Evropi. Takav trend je moguće zaustaviti i smanjiti stope oboljevanja i umiranja. Organizovani još uvek decentralizovani skrinig je upravo sa tim ciljem počeo da se sprovodi u decembru 2012. godine, za sada u 18 opština naše zemlje. Program obuhvata žensko stanovništvo uzrasta 25-64 godine, sa pozivanjem svake treće godine.
Tribina povodom obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice

Šta je skrining? Najsažetije, skrining je traženje i otkrivanje bolesti koja se još nije ispoljila, nije se razvila, i nema simptoma. Tada je lečenje gotovo uvek uspešno, postiže se izlečenje u potpunosti, skrining test koji se koristi je citološki i prema autoru se zove Papanikolau test. Uzima se tokom ginekološkog pregleda, bezbolno pošto nije invazivan. Ovaj test identifikuje, otkriva i do 80% žena kojima je potrebno lečenje pre nego što se rak razvio, dakle u pre malignoj fazi.

U Evropi i našoj zemlji se od 25. januara do 31. januara 2015. obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice. Ove godine po sedmi put.

U okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice  Centar za promociju zdravlja ZJZS danas je u Ekonomskoj školi odražao tematsku tribinu.  Kako u Srbiji svake godine raste broj umrlih od raka grlića materice, u ZJZS su uvideli potrebu da se sve mlađe generacije osveste i edukuju o ovom problemu.

Tribina povodom obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice

Doktorica Zorica Dragaš je upozorila da na prvi ginekološki pregled treba otići najkasnije tri godine posle započinjanja polnog odnosa i barem jedanput u godinu dana. I naravno kada se dobije poziv za skrining pregled.

Faktori rizika, odnosno činioci koji pospešuju nastanak raka grlića materice:

  • rano započinjanje seksualnih odnosa  ( pre 16 godina)
  • često menjanje partnera
  • nezdrav način života ( nepravilna ishrana, izloženost duvanskom dimu,malo kvalitetnog sna)
  • izostanak fizičke aktivnosti
  • stres
  • nasledni faktori

“Ako je osoba zdrava i ima dobar imunološki odgovor,  ukoliko  nastane infekcija sa humanim papilona virusom stvoriće se otpornost, stvoriće se antitela i imunitet za taj virus i onda to neće predstavljati  rizik za nastanak bolesti”, saopštila je doktorica Zorica Dragaš na tribini u Ekonomskoj srednjoj školi.

Tribina povodom obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice

U novije vreme postoje takve intencije, u nekim zemljama je već urađeno da se uvede vakcinacija za humani papilona virus. Do sada ima onih onkogenih virusa preko 20, smatra se da je najbolja četverovalentna vakcina, i ona će stvoriti imunitet ako je u pitanju jedan od četiri virusa od kojih određena vakcina štiti. Izabrani su oni najučestaliji virusi. Ta vakcina bi se trebalo dati prvi put pre prvog polnog odnosa. Još se ne zna da li će kod nas i kada da se uvede ta vakcina, i da li će biti na dobrovoljnoj bazi ili će biti obavezna.

 “Trebalo bi živeti sa prirodom i kontrolisati stres”, poručila je doktorica Zorica Dragaš učenicima Ekonomske škole.

Izvor: Subotica.com
Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1880

Povezana vest

Povezane teme

rak grlića materice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.