Komentara: 10
Pregleda: 5967
Foto

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

11.06.2023. u 13:45h
Izvor: Subotica.com
Da za obaranje ruke nije potrebna samo snaga, da za pretrčavanje brvna nije dovoljna samo brzina već i koncentracija a da je za nadvlačenje konopca najvažniji timski duh, pokazao je treći „Žednički višeboj“.
Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

Na stadionu „Preporoda“ okupilo se 14 ekipa, sa 140 učesnika iz naše zemlje i susedne Republike Srpske, koji su odmerili snage u tradicionalnim sportskim disciplinama kao što su skok u vis iz mesta, obaranje ruke, povlačenje kuke, nadvlačenje štapa, trčanje po brvnu, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca, penjanje uz stožinu.

Turnir je počeo pevanjem nacionalne himne i smotrom učesnika,

Veliki broj posetilaca svih generacija uverilo se da ovo takmičenje nije nimalo lako i jednostavno i da takmičari moraju da budu itekako jaki i spretni da bi savladali ove discipline, koje su u ravnicu doneli naši pradedovi iz gorštačkih krajeva Hercegovine i Like.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradicijuU napetom i dinamičnom takmičenju najbolja je bila ekipa “Hamburgerija kod Vuka” iz Prigrevice, a iza njih su bili “Pekarac” iz Banatskog Velikog Sela i “Gorski vuci” iz Uba. U obaranju ruke najbolji je bio Veljko Petraković, skoku u vis iz mesta Nikola Ostojić, penjanju uz stožinu Jovan Stupar a bacanju kamena s ramena Aleksandar Novaković. Brvno je najbrže pretrčao Aleksandar Katić, dok je u povlačenju kuke pobedio Marko Jakšić. U nadvlačenju konopca najjači su bili “Gorski vuci”.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

Najbrži i najspretniji po brvnu bio je Aleksandar Katić iz Prigrevice, koji je drvo dužine 40 metara pretrčao za nešto više od sedam sekundi.

- Najvažnija je tehnika. Trčao sam i pre po brvnu, ovde je jedino bilo teže jer je duže, ali sam se izborio. Uvek rado učestvujemo na ovakvim manifestacijama, gde se okupljamo, takmičimo, zabavljamo.. – ističe Katić.

U do kraja neizvesnoj borbi u obaranju ruke pobedu je odneo Veljko Petraković iz Sombora.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

- Učestvovao sam na nekoliko ovakvih manifestacija i ovde je bilo do sada najteže. Iskreno, u obaranju ruke najvažnija je tehnika, jer snagu imaju svi koji se prijave – otkriva Veljko.

Kroz „Žednički višeboj" i sportske igre, koje su se vratile na teren FK „Preporod", slavi se i istorija i tradicija ovog sela i onih koji su ga naselili.  Uz negovanje tradicije, želja organizatora je i da se podstiče zajedništvo, jača kolektivni duh, promoviše fizička aktivnost.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju- Želja nam je da ovo bude jedno celodnevno druženje za celu porodicu. “Žednički višeboj” se organizuje u okviru proslave seoske slave Svete Trojice,  a kada smo razmišljali šta mi kao građani da organizujemo, rešili smo da to bude nešto što će, uz sportski duh, asocirati na tradiciju, neka prošla vremena i krajeve odakle su ljudi iz Novog Žednika potekli. Pre dve godine proslavili smo vek od osnivanja sela, tada smo se sećali svih onih koji su ga osnovali i u tom duhu počeli da organizujemo “Žednički višeboj” – objašnjava Novak Anđelić u ime organizatora udruženja “Đeneral Hadžićevo”.

Dok su se takmičari nadmetali, a publika bodrila svoje favorite, u pozadini se okretao ražanj - pečenje dvadesetak prasića i jagnjadi spremano je za sve goste i zasigurno ogladnele takmičare. Letnji pljusak koji se oko podneva stuštio nad stadionom na 45 minuta prekinuo je takmičenje ali organizatori su bili odlučni da ga završe, što su na kraju i uspeli.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

Izvor: Subotica.com
Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 4 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 5967
Povezane teme

novi žednik

žednički višeboj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.