Komentara: 3
Pregleda: 3382

Treći pokušaj vantelesne oplodnje

19.09.2013. u 18:01h
Izvor: RTV Yueco
Zahvaljujući sredstvima iz lokalnog budžeta, do sada je 7 parova dobilo priliku da uđe treći put u program vantelesne oplodnje. Za ovu meru podsticanja nataliteta, iz budžeta Grada je opredeljeno 12,5 miliona dinara. Lekari kažu da svake godine od 100 do 150 parova iz našeg grada uđe u proceduru vantelesne oplodnje na nekoj od klinika, u zemlji ili inostranstvu.
Treći pokušaj vantelesne oplodnje

Lekari kažu da je statistika neplodnosti u Subotici, gotovo je ista sa statistikom u drugim evropskim zemljama, pa se tokom prve godine sa problemom steriliteta susretne od 15 do 20 odsto parova. Svake godine tako oko 150 do 200 parova iz našeg grada, pokuša da do potomstva dođe, ulaskom u program vantelesne oplodnje.

Statistika kaže da je uspešnost u toku prva tri pokušaja vantelesne oplodnje 40 odsto, a kod mlađih žena procenat uspešnosti je i 50 odsto. Prva dva pokušaja ostvaruju se na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a za treći pokušaj pobrinuo se Grad. Komisiji za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju do sada je podneto 7 zahteva za ostvarivanje ovog prava.

Kao potvrdu da su imali dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje, parovi koji apliciraju za sredstva Komisiji moraju priložiti uverenje Filijale Subotica RFZZO.

Uz potvrdu o dva bezuspešna pokušaja, par mora da ispuni i određene obavezne uslove. Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju mogu da ostvare parovi za usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama u kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira program vantelesne oplodnje. Parovi iz Subotice uglavnom apliciraju za dve ustanove u Novom Sadu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3382
Povezane teme

vantelesna oplodnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.