• Pregleda: 5304

Treći humanitarni koncert Dečijeg hora SPC

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održan treći humanitarni koncert Dečijeg hora Srpske pravoslavne crkvene opštine subotičke, pod tradicionalnim nazivom "Od dobrog korena još bolji izdanak".
Foto: Subotica.com
Treći humanitarni koncert Dečijeg hora SPC

Nove pesme koje su pripremali tokom godine, mali pevači okupljeni u horu uvek predstavljaju Subotičanima uoči praznika Svetog Stefana Dečanskog, u slavu dinastije Nemanjić. Ove godine su dodatna tema bile hrišćanske majke i zahvalnost njima i Bogorodici.

Prezviter Dragan Stokin, starešina hrama Svetog vaznesenja Gospodnjeg u Subotici, blagoslovio je koncert i zahvalio se roditeljima koji se trude kao i organizatori hora, da omoguće deci da neguju prave vrednosti i kroz umetnost i muziku stiču hrišćanske vrline.

Prvi je nastupio Dečiji crkveni hor pod rukovodstvom Isidore Ane Stambolić i izveo niz pesama i recitacija na temu velikih majki iz srpske istorije kao i pesme o Bogorodici. Posebno se istakla obrada poznate rok balade iz 70ih godina prošlog veka "Jefimija" koju u originalu izvodi bend "Lutajuća srca", a koja je u ovakvoj izvedbi postala prava duhovna himna.

Nakon najmlađih nastupila je solistkinja na harmonici Anja Jagodić iz Subotice, koja je izvela deo kompozicije čuvenog francuskog harmonikaša Franka Anđelisa. Potom su nastupile polaznice Odseka za tradicionalno pevanje subotičke Muzičke škole, sa spletom tradicionalnih pesama. Veče se nastavilo sa izborom iz Pohvale Bogorodici Svetog Jovana Damaskina, koji je sačinio i govorio saradnik hora Sava Stambolić.

 Za kraj, nastupio je crkveni hor "Sveti Roman Melod" sa spletom pesama o Bogorodici.

Dirigentkinja Dečijeg hora se zahvalila gostima i učesnicima i podsetila da je sav prilog koji je dobrovoljno prikupljan tokom večeri namenjen ustanovi za brigu o nezbrinutoj deci "Kolevka" iz Subotice." Fotografije možete pogledati u povezanom albumu, u nastavku.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
humanost Odgovori
Sarenilo programa za svaciji ukus, prelepo!
srbenda iz backe topole Odgovori
Bravo deco...!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.