• Pregleda: 7810

Treća Srbija: Jobik je u Srbiji prisutan već 5 godina

Saopštenje političke organizacije "Treća Srbija" prenosimo u celosti.
Treća Srbija: Jobik je u Srbiji prisutan već 5 godina

Nekoliko dana posle incidenta koji je "Jobik" upriličio mislimo da je veoma važno da upoznamo javnost našeg grada i zemlјe sa razlozima zašto treba da bude zabrinuta pojavom ovog pokreta.

Radi se o stranci "Pokret za bolјu Mađarsku" osnovanoj 2003. godine, koja javno propagira antisemitizam, rasizam i ideje Mikloša Hortija. Stranka koja aktivno radi na svađanju Mađara u svim državama u okruženju odbacivanjem Trijanonskog ugovora i izjavama kakve smo čuli i pre koji dan kada se govorilo o "južnim krajevima" i "otceplјenim oblastima".

Evo nekoliko izvoda iz njihove političke biografije:

2007. Predsednik stranke Gabor Vona osnovao je "Mađarsku gardu" koja je trebala da bude parapolicijska jedinica "Jobika".

Zbog svog neslaganja sa vezivanjem sudbine stranke sa rasističkim batinaškim odredom Jobik 2008. napušta jedan od osnivača i prvi predsednik David Kovač, zajedno sa visokim funkcionerima Ervinom Nađom i Martonom Farijem.

Opasnost ove tvorevine "Jobika" prepoznala je i mađarska država, pa je Apelacioni sud 2009. zabranio "Gardu" jer je direktno ugrožavala prava manjina i kršila Ustav.

"Jobik" ovu odluku nije poštovao već je reorganizovao "Gardu" u nevladinu fondaciju i nastavio da propagira iste ideje.

Plod ideologije "Jobika" bio je i marš od 1000 lјudi obučenih u crno koji su 2010 marširali kroz selo Đenđešpatu i maltretirali Rome, koristeći se i psima, bičevima i lancima, sve pod sloganom "Za bolјu buducnost".

Da li tako izgleda ta bolјe budućnost koju "Jobik" nudi Mađarskoj?

Žitelјi Budimpešte su jasno rekli šta misle kada je preko 10.000 lјudi iz svih ostalih stranaka protestovalo 2012. godine nakon izjava funkcionera Jobika Martona Đenđešija da treba istražiti ko su preostali Jevreji u javnom životu Mađarske jer predstavlјaju potencijalne neprijatelјe države. Tom prilikom Antal Rogan, gradonačelnik Budimpešte "Jobik" je nazvao zlim.

Zar da nam propagiraju antisemitizam u gradu koji je izgubio 5000 Jevreja u logorima smrti za vreme Hortija?

Tom istom Hortiju, koji je unesrećio i osramotio Mađarsku, Jobik je u novembru prošle godine podigao bistu u centru Budimpešte! Nanoseći time ogromnu štetu ugledu Mađarske u svetu i među susednim državama.

U Subotici su hteli da otpočnu svoje delovanje baš 24. januara, dan nakon obeležavanja sećanja na zločin Racije iz 1942. kada je Horti naredio ubijanje i bacanje pod led Dunava na hilјade (brojke se kreću i preko 10.000) Srba, Jevreja i Roma u Bačkoj.

ZAKLjUČAK

Treća Srbija, kao državotvorna stranka koja okuplјa i Mađare, Slovake, Rusine, Rome, Bunjevce i druge građane Srbije, poziva sugrađane koji imaju dvojno državlјanstvo da iskoristite pravo glasa na mađarskim izborima, 6. aprila, po svom uverenju i savesti, a čim ima savesti, dati glas za "Jobik" postaje potpuno nemoguće.

Sve one u Srbiji koji se bave javnom i državnom bezbednošću pozivamo da reaguju još efikasnije i rigoroznije prema svim pripadnicima ove organizacije i njihovim simpatizerima u Srbiji, onog trentuka kada pokušaju da propagiraju revizionizam, rasizam i antisemitizam u zemlјi i gradu gde smo decenijama pažlјivo gradili zajedništvo i dobre međunacionalne odnose.

Treba takođe naglasiti i medijima skrenuti pažnju da "Jobik" već uveliko ima svoje predstavnike u našoj javnosti i politici koji zastupaju identičnu ideologiju. "Pokret mađarske nade" osnovan 2009. godine kao svog prvog gosta imao je predsednika "Jobika" Gabora Vonu, mnoge posete i ideološke smernice su od tada razmenjene, pa smo pre nekog vremena isto ovako javno istupali objašnjavajući šta stoji iza manipulacije Pokreta mađarske nade sa bezbednosnom situacijom.

Kada su mladi Subotičani zverski napadnuti od strane pojedinaca romske nacionalnosti Pokret mađarske nade je to iskoristio kao povod da pokuša i u samom gradu Subotici da kreira organizacije po ugledu na "Mađarsku gardu" Gabora Vone, koja bi za početak bila veoma redukovana zbog netrpelјivosti ove sredine prema takvim projektima.

Predstavnici pokreta su bili na konferenciji zajedno sa poslanikom mađarskog parlamenta Ištvanom Savaijem koji sever Srbije naziva "južnim krajem" i "otceplјenom teritorijom" a smatramo i da "Jobik" u potpunosti osmišlјava i medijski nastup ove organizacije kao i da za to obezbeđuje finansije.

Dakle "Jobik" preko Pokreta mađarske nade ima političke predstavnike već 5 godina u Srbiji i to treba da se naglasi.

Najtragičnije od svega je što je jedini odbornik PMN u Skupštini Subotice, Laslo Đula, dakle čovek koji u najmanju ruku ima simpatije prema stranci koja propagira rasizam, antisemitizam i revizionizam, svojim glasom doveo do usvajanja budžeta Grada Subotice za ovu godinu!

Ako se SVM zaista zaprepašćuje delatnošću Jobika, da li je spremna da se odrekne i usluga njihovog krila u Srbiji, Pokreta mađarske nade?

Neprihvatlјivo je da njihov odbornik ima tu vrstu uticaja u subotičkoj skupštini i da "novo doba" u subotičkoj politici koje je najavio gradonačelnik Maglaji, umesto političke ere bez kompromitovane Demokratske stranke i konačnog uspostavlјanje jedne efikasne i prirodne koalicije, postane doba oslanjanja na predstavnike ekstremističkih organizacija

povezane teme

71
Srbija do Tokija Odgovori
To pricate posle Vasih ratova u Sloveniji,Bosni,Hrvatskoj i na Kosovu?Posle toga da Vas je ceo svet tako kaznio zbog genocida da ste skoro deceniju bili pod embargom? Posle toga da Vas svi naprednije i civilizovanije zemlje morali da bombarduju jer ste tako kulturno resavali probleme da skoro ste istrebili jedan narod na Kosovu. Nemate Vi nikakvo pravo da pricate o drugima,prvo pogledajte sebe.
Davor Odgovori
Da li je moguce da je jedino Treca Srbija uzela za shodno da konkretno i argumentovano reaguje dok svi ostali mudro cute? Kakvi li su ovde interesi u pitanju? Njima za OVO svaka cast,a mnogi "veliki" su me bas razocarali.
bona fide Odgovori
Ocekivao sam jos zesci komentar na pojavu organizacije "Jobik" od strane DS, SNS, SPS... ali,eto, nema je nazalost.
Koliko se poznajemo Odgovori
Pa ovo svako ko prati malo šta se dešava u Mađarskoj zna o Jobiku. Ali eto toliko o tome, dušebrižnici koji su za multi-kulti društvo nemaju pojma šta im se kod komšija dešava, dok ovi trećesrbijanci, što ih stalno napadaju kako su nacionalisti znaju šta se zbiva u Budimpešti!

Pa nije ni ona da se ode samo u šoping, treba nešto i pročitati!
office Odgovori
Napred Jobik!
ffilozoff Odgovori
TREBA sve rasiste i soviniste KAZNITI!!!!! TO je 99% desnica u svakoj drzavi Evrope,pa tako ih ima i u Madjarskoj,pa i u SRBIJI!!!! IPAK mislim da ste preterali u uporedjenjima sa prosloscu!!! TAJ Jobik je saka jada i fino se moze kontrolisati sa pracenjem njihovog rada u SU(mada im NE bi dozvolio rad!!!) KOD DJULE ste pogresili puno,jer je on stara KOMUNJARA i madjarski ROM,tako da ne vidim ARGUMENT da je rasista i nacista?????
nenad Odgovori
Niko od stranaka domaćih neće da komentariše o Jobiku jer oni nisu stranka u Srbiji. Oni su tu da traže glasače za Mađarske izbore. Na Mađarima je da vide o čemu se tu radi i da zaobiđu ovakve neofašističke partije, a Treća Srbija je tu samo da skuplja političke poene na nekom lažnom moralu.
darijus Odgovori
Stojim i dalje iza komentara od pre nekoliko dana da je to zlo koje se mora iskoreniti i podhitno proterati iz subotice sa doživotnom zabranom ulaska u srbiju.Izborili smo se sa mnogo većim zlom pa ćemo i sa ovim,jer ovo je još uvek pravna država sa mehanizmima za suzbijanje ovakvih pojava,niko nemože biti jači niti iznad države i zakonaDali se to nekom svidja ili ne to je već njegov lični problem.
rax Odgovori
ja bih rekla, da se ova 3. srbija pobrine za nase jobik, jer ima tuce takvih pol. in nepolitickih organizacija u srbiji. kako kazu: prvo pocisti ispred svoje kuce, pa tek onda komsijske. vecinu suboticane 3. srbija ne interesuje!
konus Odgovori
Zar je moguće da se neko diči takvom organizacijom kao što je jobik?
jeca Odgovori
@Srbija do Tokija
Ne razumem sta ste hteli reci ovim: "To pricate posle Vasih ratova u..."
Kakvih Vasih? Na cije to ratove mislite?
P.S. Treca Srbija je osnovana pre godinu dana?
Ako moze pojasnjenje....

Ili da ja dam pojasnjenje umesto vas? A to je:
"Vasi" znaci srpski, tj. znaci da smatrate da su Srbi krivi za SVE ratove na Balkanu, i da shodno tome, nemaju pravo nikad ukazati na nekog fasistu. I da taj Srbin vama veoma smeta, ali bilo koji fasista nesrpske nacionalnosti vam ne smeta, i smatrate da je potpuno nepotrebno i cak nepozeljno obelodanjivati aktivnosti tih npr. madjarskih fasista. Zanimljivo je koji nivo tolerancije pokazujete kada su madjarski fasisti u pitanju!
emkimke Odgovori
A vi ste kao bolji? Ma ne se..te bre. Isli ste i vi u tudju zemlju, ratovali, krali, unistavali. A sad se kao pravite nevini.
darijus Odgovori
P.S. Vidim da vas ima ovde kojima se nedopada tekst i komentari.Hajmo onda da biste vi bili zadovoljni,da vam srce i duša budu na mestu,dozvoliti otvaranje kancelarije Alkaidi,Talibanima,Vehabijama;Crvenim Kmerima,Čečenima svim teroristima i anarhistima,jer razlike nema.Neka subotica bude prvi evropski grad gde će se sav ološ okupiti i raditi šta hoće.
Vlada Odgovori
@ Koliko se poznajemo. Pa zbog koga sto su u DS,SPS,itd sve na celu bivsi komunisti i nastaje to njihovo pametno cutanje. Vodili su se idejom brat.-jed. pa im se sad kao kontinuitet cini kovanica multi-kulti. Uostalom nit' su bili,niti su sad -politicka institucija,bili su i ostali interesna grupa!
zorandjala Odgovori
eto i to smo docekali drzava koja nije imala gazdu koji zna njen jezik jos od mohacke bitke .nama salje ucitelje sta da radimo sa svojim manjinama.ako sam dobro shvatio oni zele da i mi radimo kao oni sa manjinama.ali mi nase postujemo i necemo ih tiranisati kao oni svoje.
Roki Odgovori
Aj sad realno da li ste vi upoznati sa time ko je u ovoj kvazi stranci? Decko koji je teski nacionalista koji ide na utakmice Spartaka i vice "Grobarske P***e" primera radi... i ostale gnusne stvari ne interesuje mene ni partizan ni zvezda ni spartak, ali me zanima da li je narod upoznat sa time da su bar trojica [*...*], da bude u stranci koja se bori za nesto, samo cekam da se ljudi malo razbude da otvore oci i da shvate neke stvari...
Iceman Odgovori
Blago nama suboticanima, kada nam trecesrbijanci decenijama pažlјivo grade zajedništvo i dobre međunacionalne odnose. I jos nesto, zasto vama smeta revizionizam toliko, kada nemate nista da krijete i ako vam je savest i obraz cist?
@Davor Odgovori
Ti ili ne umeš da čitaš i pregledaš ovaj sajt ili namerno ovde širiš definformacije ( a to ne bi bilo ništa neobično za jednog pripadnika Dritte Serbia ) jer je Pastor Ištvan još istog dana kada je Jobbik bio u Subotici održao konferenciju za štampu http://www.subotica.com/vesti/svm-ne-dozvoljavamo-da-nas-zloupotrebljavaju-id18175.html dok Sava Stambolić ko po običaju kasno pali !!!
cule Odgovori
Treca Srbija okuplja Madjare Slovake Rusine itd Bunjevce Hahaha pa recite Hrvate jer Bunjevci su Hrvati ili vam previse neprijateljski zvuci haha
Ana Odgovori
@Srbija do Tokija

Koji je to narod skoro,a koji jeste istrebljen sa Kosova?Da li su istrebili Srbi Albance ili obrnuto. I to s teritorije vlastite drzave.I koji je narod istrebljen sa vekovnih ognjista u Hrvatskoj,mozda su Srbi.Ti i ovi koji te podrzavaju,sigurno se raduju tome.

Malo istorije,Srbija je bila,za razliku od Jobikovih i drugih u okruzenju,na pravednoj strani i u ulozi zrtve u oba svetska rata.U pobedi iskljucivo Srba,za vreme Broza su uzivali i oni koji su bili na strani nacista.I koji su se pritajili 50 godina,pa nastavili stopama NDH.Sta bi trebala sada Srbija, da se raduje Jobikovima,da ih ponovo bacaju pod led Dunava?

Zar je moguce mrzeti kao ti?

A reakcija,odnosno nereakcija vlasti na promovisanje Hotrijevaca,je vise nego sramotna.
Samim tim sto je dozvolila njihovo delovanje.
earthworker Odgovori
našla šerpa da se ruga loncu.
Неми посматрач Odgovori
Lepo molim sve one kojima Srbija nije u srcu da je napuste.
ТС СУ Odgovori
Кога мрзи да чита:

http://www.youtube.com/watch?v=nry8dJIhreI
Dodjos Odgovori
Srbija do Tokija,jadan ti.
Vojvodjanin Odgovori
Nemi posmatrac
Pa to ste rekli i Albancima na Kosovu pa su napustili Srbiju zajedno sa Kosovom
ali g Odgovori
ma nema veze, i ovako imamo[*...*] sovinistickih, nacionalistickih stranaka, sto ne bi dosao neko sa strane. sve u svemu ja bi svakog u iz tih stranaka u rudnik, nije bitno dali je stranac ili domacin, tamo mu je mesto
Istvan Terek Odgovori
Neistine izrecene na konferenciji za stampu Trece Srbije (sacica sovinista, koje cak ni Dveri nisu mogle podneti, pa su ih sutnule iz stranke):
- Madjarska gardu je Vona osnovao zbog ozbiljno narusene javne bezbednosti u pojedinim delovima Madjarske. Cinjenica je da se nekima ne dopada imidz Madjarske garde, ali je isto tako cinjenica da nijedan clan garde nije pocinio nijedno krivicno delo. Biceve, lance i pse su u Djendjespati koristile izvesne kriminalne romske grupe, koje su godinama terorisale lokalno stanovnistvo. Gardisti su samo prosli kroz selo uz ovacije stanovnistva, zaista izazvavsi strah huligana. Od tada u tom selu vlada mir. Ipak, Madjarska garda je najpoznatija po svom istaknutom volonterskom radu na saniranju elementarnih nepogoda.
- Jobbik nije ni rasisticka ni antisemitska organizacija. Vona je uvek isticao kako nema nista protiv postenih Roma, vec samo protiv onih koji ne zele da rade, koji kradu, provaljuju u kuce i cine krivicna dela. A koliko nije antisemita, govori podatak da je pre desetak dan prilikom posete madjarskoj dijaspori u Londonu, Vonu primila tamosnja jevrejska zajednica sa brojnim rabinima i pruzila mu podrsku. Jobbik je samo osudio cionizam, odnosno genocid izraelske drzave nad Palestincima, sa cime su se i pomenuti rabini slozili...
styx Odgovori
SVM sa ovima ni ne razgovara,jer nemaju o cemu.I naravno da su dosli ovde zarad nesto malo glasova.Proci ce i ovde kao u Londonu ovih dana,kada su ih tamosnji madjari isterali sa trga,i dali im do znanja koliko su nepozeljni.
@Davor Odgovori
A kako to da Sava Stambolić, Ćirjaković i njihova bratija iz Dritte Serbia jugend-a nisu našli potrebu da se oglase i osude uklanjanje spomenika "Ptica slomljenih krila" kada su upravo pre toga oni bili ti koji su se najviše muvali oko tog spomenika jer postoje neoborivi dokazi ( baš na ovom sajtu objavljeni ) da je dotični spomenik upravo Savi Stamboliću, Ćirjakoviću i Dritte Serbia jugend-ima najviše smetao i samim njegovim postojanjem iritirao ih, ali kada je neobjašnjivo iznenada nestao, ovi gore pomenuti nisu imali ništa za izjaviti u javnosti već su o svemu tome ćutali ko *ovno u travi, a ? Stoga bi neko, nedaj bože, mogao da pomisli kako su ga upravo oni uklonili otuda iz razloga toga da ih više ne bi nervirala "Ptica slomljenih krila" pa je recipročno tome za očekivati njihov sledeći potez koji bi mogao biti lupanje stakla na novootvorenoj kancelariji Jobbik-a ili možda i paljenje ( pošto je prebijanje mađarske omladine po gradu već ustaljena praksa pa se na to gotovo više niko i ne obazire ) ...
Alvatna Odgovori
Da je vase saopstenje bilo ranije,imalo bi nekog efekta.Mladi pa sporo regujete.Pastor je ovo
davno osudio, a vi tek sada krekecete.Znaci,vama je vise stalo do promocije,kada ste culi da
ce biti izbori.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.