Komentara: 4
Pregleda: 3055

Traži se najbolje rešenje za saniranje kaseta iza "Interkorda"

20.09.2013. u 16:08h
Izvor: RTV Yueco
U toku je monitoring otpadnih voda na prostoru iza “Interkorda”, gde je prošle godine izbio veliki požar. Na osnovi rezulatata praćenja stanja grad će da donese zaključak koji je najbolji način za sanaciju terena. Nakon požara 21.avgusta prošle godine oko dva meseca stanovnici Aleksandrova i Prozivke nisu mogli da dišu zbog gustog dima koji se nadvio nad naseljima.
Traži se najbolje rešenje za saniranje kaseta iza "Interkorda"

Branko Tumbas sa Prozivke kaže da ove godine nije primetio da je vazduh zagađen. Prošle godine nisu mogli da dišu od dima koji se bio nadvio nad naseljem i morali su drže zatvorene prozore.

Ekipe Čistoće sa dva kamiona su prošle godine posule zemljom i peskom teren kod “Interkorda” koji je goreo. Proletos “Interkord” je posadio 1200 tuja i podigao ogradu kao vid zaštite između preduzeća i prostora gde se nalaze lagune. U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da je u toku monitoring kretanja otpadnih voda.

Nakon požara povremeno se na tom terenu javljao dim kao posledica hemijske reakcije. Tada su naručene analize zemljišta koje su pokazale povećanu koncentraciju hroma i cinka na prostoru treće lagune, dok je koncentracija ovih elemenata znatno niža na preostalim dvema lagunama ali prelazi koncentracije koje su dozvoljene Pravilnikom o dozvoljenim količinama opasnih i štetnih materija u zemlji i vodi.Povećana koncentracija ovih elemenata može da se dovede u vezu sa tehnološkim postupkom štavljenja kože koji se na toj lokaciji odvijao pre petnaestak godina. Prošlogodišnje analize Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda pokazale su da je zemljište iza Interkorda zagađeno metalima i organskim materijama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3055
Povezane teme

interkord

zagađenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.