Komentara: 41
Pregleda: 5405

Traktorima ispred Gradske kuće

12.03.2012. u 16:29h
Izvor: SuMedija
Traktorima ispred Gradske kuće

Parkiranjem oko 100 traktora ispred i oko Gradske kuće, subotički poljoprivrednici su danas iskazali nezadovoljstvo novom agrarnom politikom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, koji su ukinute subvencije po hektaru obradive površine i uvedeni podsticaji po kilogramu prinosa. Oni su ogorčeni i što je takva mera doneta uoči samog početka prolećne setve, što će izazvati velike finansijske probleme manjim proizvođačima koji su računali da stari način subvencionisanja.

Pero Kujundžić, poljoprivrednik iz Subotice, negodovao je „jer se mere podrške agrarnoj proizvodnji stalno menjaju, istovremeno je svaka nova mera u poslednje vreme gora od prethodne“.

- Novim merama se podstiču jako veliki proizvođači, dok mali, koji sada nemaju novca da ulože u repromaterijal jer su ostali bez subvencija, ostaju gotovo bez ičega. U toku poslednjih 12 meseci gorivo, đubrivo i seme su drastično poskupeli, dok se nama sada uskraćuju subvencije. Istovremeno naš proizvod košta isto ili manje u odnosu na prethodni period. Primera radi, prošle godine, kada je država subvencionisala uljare, cena suncokreta je pala za deset dinara po kilogramu i mi smo i tu ostali kratkih rukava. Takođe, prema novim agrarnim merama, ogromna sredstva se odvajaju za sisteme za navodnjavanje, a mi u Subotici i okolini nemamo mogućnosti da ih koristimo jer nemamo reke ili kanale iz kojih bismo koristili vodu. Ukoliko se nešto ne promeni, nema nam druge nego da traktorima krenemo za Beograd kako bismo skrenuli pažnju nadležnih na naše probleme – rekao je Pero Kujundžić.

I njegov kolega iz sela Šupljak kod Subotice, Marinko Perčić, izrazio je ogorčenje što je na početku prolećne setve agrarna politika u potpunosti promenjena.

- Ukinute su subvencije po hektaru obradive površine, koje su prethodnih godina bile 14 hiljada dinara po hektaru. Sada je na snazi uredba da se plaća prema prinosu. Primera radi, subvencije za kukuruz se mogu dobiti tek u novembru, a do tada moramo potrošiti ogromna sredstva, koja možemo nabaviti jedino zaduživanjem kod banaka pod visokim kamatama. Nadamo se da će ovaj blaži vid protesta uroditi plodom i da ćemo uskoro traktorima ući u svoje njive, a ne krenuti prema Beogradu – istakao je Marinko Perčić.

Organizator protesta u najvećem gradu na severu Bačke je Udruženje poljoprivrednika „Subotica“, koje broji oko 600 članova. Na listi njihovih zahteva nalaze se, između ostalog, kontinuitet mera podrške investicijama, izgradnja stočarskih objekata i skladišnih kapaciteta i subvencionisanje kupovine poljoprivredne mehanizacije.

- Neophodno je je sprovođenje Nacionalne strategije 2011-2013 koja je usvojena u februaru prošle godine i donošenje Uredbe za direktna davanja za investicije. Istvremeno, zahtevamo da se repromaterijal regresira u iznosu od 17 hiljada dinara po hektaru obradive površine, jer jedino takve mere dovode do povećanja prinosa. Zahvaljujući takvoj ranijoj politici, srpski agrar je ostvarivao ogromne suficite u trgovinskoj razmeni sa inostranstvom. Ukoliko nam nadležni u Vladi Srbije ne izađu u susret, bićemo primorani da radikalizujemo proteste – rekao je Miroslav Ivković iz Udruženja poljoprivrednika „Subotica“.

Na današnjem protestu, kome je prisustvovalo oko 150 poljoprivrednika sa oko 100 traktora, a koji su obezbeđivale jake policijske snage, nije bilo nikakvih incidenata.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 41
Pregleda: 5405
Povezane teme

protest poljoprivrednika traktorima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.