• Pregleda: 3889

Tradicionalna 11. Noć muzeja (2014) u Subotici na preko 30 lokacija

Tradicionalna 11. Noć muzeja održava se 17. maja u okviru Međunarodnog Dana muzeja (18. maj) na preko 30 lokacija u Subotici i prigradskim naseljima. Kulturne ustanove i drugi objekti kojima se ove godine održavaju programi pretežno svoja vrata otvaraju od 18 časova, a traju sve do 2 časa iza ponoći. Kompletan program možete da pogledate u povezanoj vesti.
Tradicionalna 11. Noć muzeja (2014) u Subotici na preko 30 lokacija

Veliki broj muzeja i galerija na teritoriji Subotice priključuje se ovoj manifestaciji i otvara svoja vrata hiljadama posetilaca koji mogu besplatno da prate razni kulturno-umetnički sadržaj.

Na ovogodišnjoj Noći muzeja u Subotici program će biti organizovan na preko 30 lokacija.

- "Noć muzeja je jedinstvena manifestacija koja pruža posetiocima da tokom višečasovnog boravka u ovim ustanovama besplatno prisustvuju raznim kulturnim sadržajima. Noć muzeja je vrlo bitna međunarodna, nacionalna i lokalna proslava kulturnog nasleđa u kojoj se promoviše pre svega kulturna baština." - izjavila je Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika zadužena za oblast kulture.

Evropska noć muzeja broji 40 zemalja koje učestvuju sa 3.200 muzeja i drugih ustanova kultura. Zbog veliko interesovanja iz godine u godinu broj učesnika ove manifestacije se povećava. Broj gradova u Srbiji koji učestvuju ove godine u Noći muzeja je 76, a program će se odvijati u 362 ustanove i sa 600 dešavanja. Ovo je značajno povećanje ponude u odnosu na prošlu godinu kada je u istom periodu učestvovalo 68  gradova sa 150 ustanova.

Najveću ponudu će kao i ranijijh godina imati glavni grad Srbije sa oko 80 ustanova, dok će Subotičani vrlo bogat sadržaj moći da pogledaju na nešto više od 30 lokacija. Detaljan program pogledajte u povezanoj vesti.

Nagrade za masovnost i za najbolje fotografije

Kao i prethodnih godina ovu manifestaciju podržava lokalna samouprava, a novina ove godine je da će se dodeljivati nagrade za one ustanove koje budu imale najviše posetilaca u tih nekoliko časova Noći muzeja.

Nagrade će biti dodeljene i za one posetioce koji kroz konkurs lokalne samuprave dostave maksimalno 3 fotografije napravljene tokom ove manifestacije, isključivo u samim ustanovama.  Stručni žiri će po okončanju konkursa odabrati tri najbolje fotografije koja će biti prigodno nagrađene. Konkurs je otvoren od 18. do 25. maja, a mejl za konkurisanje je . Uz fotografije, potrebno je da se pošalju i lični podaci autora: ime i prezime, adresa i godina rođenja.

Koordinator programa „Noć muzeja” Mirjana Rodić osvrnula se kratko na sam konkurs kojim će postioci ove manifestacije u Subotici moći da osvoje nagradu za najbolju fotografiju:

- "Tema konkursa je noć muzeja viđena očima posetilaca. Uslovi su da fotografija mora biti napravljena u okviru ustanova i lokacija koje su u zvaničnom programu. Posetioci mogu poslati maksimalno tri fotografije po prijavi, a isto toliko će ih biti nagrađeno, dok će jedan broj učesnika dobiti specijalna priznanja. Rezultatai konkursa će biti objavljeni 30. maja" - izjavila je Mirjana Rodić, koordinator programa "Noć muzeja 2014"

Po završetku konkursa planirana je izložba radova na otvorenom prostoru, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, a alternativa je da slike budu postavljene na zvaničnom gradskom sajtu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
vugi Odgovori
alo ekipa, popravite taj mail link u tekstu ... :)
vazno obavestenje Odgovori
Molim redakciju da obavesti organizatore da je ukinuto odlukom VLADE SRBIJE ...
sve manifestacije, izlozbe, utakmice itd. do daljnjeg !!!
Zbog vanredne situacije u kojoj se Srbija trenutno nalazi danas je odložena manifestacija Noć muzeja, zakazana za 17. maj, kao i koncerti Vlada Georgieva, Afro-Cuban All Stars, Bjesova, predstave u Narodnom pozorištu...
Zbog vanredne situacije u kojoj se Srbija nalazi, manifestacija Noć muzeja, koja je po 11. put trebalo da se održi 17. maja širom Srbije, odlaže se do daljeg.
Novi datum kada će muzeji i institucije kulture širom zemlje otvoriti svoja vrata i prikazati sve na čemu se do sada vredno radilo biće naknadno saopšten, kada se stabilizuje i situacija u zemlji.
info: B92
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.