Komentara: 3
Pregleda: 4619

Tradicionalna 11. Noć muzeja (2014) u Subotici na preko 30 lokacija

16.05.2014. u 13:20h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalna 11. Noć muzeja održava se 17. maja u okviru Međunarodnog Dana muzeja (18. maj) na preko 30 lokacija u Subotici i prigradskim naseljima. Kulturne ustanove i drugi objekti kojima se ove godine održavaju programi pretežno svoja vrata otvaraju od 18 časova, a traju sve do 2 časa iza ponoći. Kompletan program možete da pogledate u povezanoj vesti.
Tradicionalna 11. Noć muzeja (2014) u Subotici na preko 30 lokacija

Veliki broj muzeja i galerija na teritoriji Subotice priključuje se ovoj manifestaciji i otvara svoja vrata hiljadama posetilaca koji mogu besplatno da prate razni kulturno-umetnički sadržaj.

Na ovogodišnjoj Noći muzeja u Subotici program će biti organizovan na preko 30 lokacija.

- "Noć muzeja je jedinstvena manifestacija koja pruža posetiocima da tokom višečasovnog boravka u ovim ustanovama besplatno prisustvuju raznim kulturnim sadržajima. Noć muzeja je vrlo bitna međunarodna, nacionalna i lokalna proslava kulturnog nasleđa u kojoj se promoviše pre svega kulturna baština." - izjavila je Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika zadužena za oblast kulture.

Tradicionalna 11. Noć muzeja (2014) u Subotici na preko 30 lokacija

Evropska noć muzeja broji 40 zemalja koje učestvuju sa 3.200 muzeja i drugih ustanova kultura. Zbog veliko interesovanja iz godine u godinu broj učesnika ove manifestacije se povećava. Broj gradova u Srbiji koji učestvuju ove godine u Noći muzeja je 76, a program će se odvijati u 362 ustanove i sa 600 dešavanja. Ovo je značajno povećanje ponude u odnosu na prošlu godinu kada je u istom periodu učestvovalo 68  gradova sa 150 ustanova.

Najveću ponudu će kao i ranijijh godina imati glavni grad Srbije sa oko 80 ustanova, dok će Subotičani vrlo bogat sadržaj moći da pogledaju na nešto više od 30 lokacija. Detaljan program pogledajte u povezanoj vesti.

Nagrade za masovnost i za najbolje fotografije

Kao i prethodnih godina ovu manifestaciju podržava lokalna samouprava, a novina ove godine je da će se dodeljivati nagrade za one ustanove koje budu imale najviše posetilaca u tih nekoliko časova Noći muzeja.

Nagrade će biti dodeljene i za one posetioce koji kroz konkurs lokalne samuprave dostave maksimalno 3 fotografije napravljene tokom ove manifestacije, isključivo u samim ustanovama.  Stručni žiri će po okončanju konkursa odabrati tri najbolje fotografije koja će biti prigodno nagrađene. Konkurs je otvoren od 18. do 25. maja, a mejl za konkurisanje je nocmuzeja@subotica.rs. Uz fotografije, potrebno je da se pošalju i lični podaci autora: ime i prezime, adresa i godina rođenja.

Koordinator programa „Noć muzeja” Mirjana Rodić osvrnula se kratko na sam konkurs kojim će postioci ove manifestacije u Subotici moći da osvoje nagradu za najbolju fotografiju:

Tradicionalna 11. Noć muzeja (2014) u Subotici na preko 30 lokacija

- "Tema konkursa je noć muzeja viđena očima posetilaca. Uslovi su da fotografija mora biti napravljena u okviru ustanova i lokacija koje su u zvaničnom programu. Posetioci mogu poslati maksimalno tri fotografije po prijavi, a isto toliko će ih biti nagrađeno, dok će jedan broj učesnika dobiti specijalna priznanja. Rezultatai konkursa će biti objavljeni 30. maja" - izjavila je Mirjana Rodić, koordinator programa "Noć muzeja 2014"

Po završetku konkursa planirana je izložba radova na otvorenom prostoru, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, a alternativa je da slike budu postavljene na zvaničnom gradskom sajtu.

Izvor: Subotica.com
Najava 11. Noći muzeja Najava 11. Noći muzeja Najava 11. Noći muzeja Najava 11. Noći muzeja Najava 11. Noći muzeja Najava 11. Noći muzeja Najava 11. Noći muzeja
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4619

Povezane vesti

Povezane teme

noć muzeja

noć muzeja u subotici

program noć muzeja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.