Komentara: 1
Pregleda: 5458

Tokom prošle godine donirano 7.306 jedinica krvi

14.03.2016. u 16:44h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine donirano 7.306 jedinica krvi

Ukoliko bude usvojen Nacrt zakona o transfuzijskoj medicini, koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe u junu, Opšta bolnica bi mogla da ostane bez Službe za transfuziju krvi. Naime, Nacrtom je predviđena reogranizacija službi za transfuzijsku medicinu, te bi umesto njih od juna 2017. godine mogle postojati banke krvi pri stacionarnim zdravstvenim ustanovama, kao i ovlašćene transfuzijske ustanove u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu za teritoriju Vojvodine.

- "Nas za sada tu nema. Mi nismo imali jasnu predstavu šta Zakon o transfuzijskoj medicini donosi, pa smo se nakon što nam je to prezentovano na javnim raspravama obratili upravi Opšte bolnice, te prosledili zvaničan dopis Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja. Za sada smo samo dobili odgovor da će naš predlog biti prosleđen nadležnima. Još uvek ne znamo da li će Služba za transfuziologiju biti uvrštena u ovlašćene transfuzijske ustanove" - kaže načelnica Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice, dr Anastazija Mrđa i dodaje - "Prema predviđenim izmenama, procesuiranje i testistiranje dobrovoljnih davalaca na teritoriji Vojvodine bi bilo u nadležnosti Zavoda za transfuziju krvi Novi Sad, dok bi u Subotici postojala samo banka krvi. Nismo dobili odgovor na to šta će biti sa oko 5000 davalaca, koliko ih ima na teritoriji grada, koji na godišnjem nivou dobrovoljno dolaze u Opštu bolnicu da daju krv."

Zbog dobre organizacije i velikog odziva davalaca, Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice poznata je po stabilnim rezervama „najdragocenije tečnosti“. Tokom prošle godine, želju da da krv izrazilo je oko 8900 građana, dok je uzetih jedinica bilo 7306.

- Trenutne rezerve su 500 jedinica, mislim da bi nam i veće službe mogle pozavideti. Razlika u broju između prijavljenih i uzetih jedinica pokazuje da mi poštujemo stroge kriterijume pri odabiru davalaca, isključivo iz zdravstvenih razloga. Broj davalaca je ipak manji u odnosu na prethodne godine. Sa jedne strane vodimo se realnim potrebama, te ne želimo da stvaramo viškove koje nećemo moći da iskoristimo, a sa druge strane primetan je i odliv mladog stanovništva u druge zemlje - kaže dr Mrđa.

Građani koji se dobro osećaju i žele da pomognu onima koje čeka teška životna bitka, mogu se svakog radnog dana, u periodu 7 do 10 časova, javiti u Službu za transfuziju krvi. Pripadnici jačeg pola krv mogu dati četiri puta godišnje, dok se ženama savetuje da to ne čine više od tri puta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 5458

Povezana vest

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.