Komentara: 11
Pregleda: 3406

Testiranje đaka koji uče srpski kao nematernji

28.09.2018. u 18:45h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici OEBS-a i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja testirali su u Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“ učenike prvog i petog razreda, koji pohađaju predmet srpski kao nematernji jezik po novom programu.
Testiranje đaka koji uče srpski kao nematernji

Na osnovu  rezultata Nacionalnog  istraživanja iz 2013. godine utvrđeno je da stari program za učenje srpskog kao nematernjeg jezika nije postizao ni jedan obrazovni cilj. Podaci su pokazali da, sa jedne strane, postoje đaci koji govore srpski jezik jer su ga naučili van škole, dok sa druge strane, deca iz homogenih sredina koja govore svoj maternji jezik ne znaju reči jezika, koji im je potreban za dalje školovanje. Iz tog razloga, u saradnji sa misijom OEBS-a tokom prošle godine  formirana je radna grupa koja je izradila novi program za ovaj predmet, kako za osnovno tako i srednjoškolsko obrazovanje.

Novi program je od ove školske godine implementiran u nastavu, te je testiranje sprovedeno kako bi se u narednom periodu pratili njegovi efekti.

- Novi program je od ove školske godine uveden za učenike prvog i petog razreda osnovne škole, kao i učenike gimnezije. Plan je da se kasnije suksesivno uvodi u sistem. Osnovna namera nam je da nam deca progovore sa greškama, sa svim onim što je dozvoljeno nematernjem govorniku, ali da progovore funkcionalno jezik države u kojoj žive. U Subotici ćemo testirati đake četiri škole od kojih je jedna gimnazija – objasnila  je Dejana Milić Subić, zamenica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Testiranje đaka koji uče srpski kao nematernji

Da stari program za učenje srpskog kao nematernjeg jezika  nije bio dovoljan da deca po završetku osnovnog obrazovanja funkcionalno progovore jezik, potvrdili su i nastavnici Škole „Sečenji Ištvan“.

Učenici su iz osnovne škole  izlazili sa nefunkcionalnim znanjem srpskog jezika.  Na kraju osnovnog ciklusa obrazovanja oni su mogli donekle da razumeju srpski jezik, ali je funkcionalna upotreba jezika bila najveći problem. Mislimo da će novi program promeniti ovu situaciju, jer je akcenat na funkcionalnom znanju jezika, komunikaciji i veštinama. Od ove školske godine, tekstovi koji se obrađuju prilagođeni su uzrastu, do sada smo imali teške književne tekstove koje su učenici jedva mogli da razumeju. Iako je kratak period od kada je uveden program, sigurni smo da će novi prisup predmetu  dati bolje efekte - rekao je  Damir Išpanović, nastavnik srpskog kao nematernjeg jezika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3406
Povezane teme

OŠ Sečenji Ištvan

osnovna škola sečenji ištvan

učenje jezika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.