• Pregleda: 3080

Teška godina po subotičku privredu

Teška godina po subotičku privredu

Propadanje privrede, donošnje zakona na štetu građana, korupcija i kriminal, reči su sa kojima su u Samostalnom sindikatu započeli poslednju press konferenciju kojom je sumirana 2011. godina. Ipak, nekoliko preuzeća u Subotici spašeno je od loše privatizacije, pa se može reći da je u ovoj godini bilo i pozitivnih stvari. Bratstvo, Tržnica, Fidelinka mlin i Fidelinka pekara, neke su od firmi koje daju pozitivnu sliku godini na izmaku, ali nažalost više je onih koje su još uvek duboko u problemu.

I pored teške godine i kršenja prava radnika, u Bratstvu je odrađen dobar posao sa Ministarstvom ekonomije. Novi kupac poštuje kolektivni ugovor koji je potpisan pri kupovini. Kada je reč o Tržnici ona je trenutno državno vlasništvo, a plan je da 70 odsto preduzeća pređe u vlasništvo grada, dok će 30 odsto biti vlasništvo malih akcionara. Preduzeće "Mala Bosna" takođe je postiglo određene pozitivne rezultate, kao i "Fidelinka", koja iako je trenutno u zakupu, bez sindikata, radi.

Najveći neuspeh doživelo je preduzeće "ATB Sever", gde je od strane sindikata i radnika bio pokušaj da se osposobi pogon broj 2 koji bi bio nezavisan od ATB-a, ali dogovor nije postignut. "Ljutovo", zatim bivši gigant "29. Novembar", još su neka od preduzeća koja i dalje propadaju i za koja se već godinama traži rešenje. U Samostalnom sindikatu kažu da je za ovakvo stanje u privredi kriva i vlast.

Za narednu godinu najavljeno je nekoliko velikih investitora što može da poboljša sliku kada je reč o nezaposlenosti, ali u sindikatu naglašavaju da će jedan od prioriteta biti zadržati postojeća radna mesta.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

10
subotica Odgovori
teška godina ??? gde??? uvek se hvalimo koliko je radnih mesta otvoreno. cene i takse rastu šta je tu teško ??? naši političari se stalno slikaju. problem je u tome što nama to ništa ne pomaže
madman Odgovori
E ova je prava slika našeg grada , a ne ona demokratska što propagiraju neki.............
S Odgovori
Privreda Subotice je unistena.Gde su sada svi oni iz DS-a sto pisu hvalospeve u komentarima?Videcete da nece ni jedan komentar sa njihove strane da bude napisan na ovoj vesti.
Pera Odgovori
Nema nervoze bice jos gore!
vizionar Odgovori
Za nas Demokrate je svaka godina uspesna. Izvinite sto ste nesposobni svi ostali...
Lupulesku Odgovori
Ovo je realnost Subotice, šta da se radi . . .
dobro je bar da za NG organizuju skromno sa ExYU i Tamburašima., nema Subotica para više za Van Gogh i Vladu Georgijeva, a Zvonka Bogdana smo dali Novosađanima da im peva za doček u centru.
mortal Odgovori
Haha upravo tako vizionar ;)
Milan Odgovori
@Lupulesku - Na žalost Zvonko Bogdan na Prvoj TV na sva zvona hvali Olivera Dulića - "školskog druga svog sina"...
madman Odgovori
vizionaru a šta je je sa ostalima? za njih ko i obično boli vas da ne kažem šta. Isti ste ko i ostale stranke. ali neka doći će narod ponovo na vlast(ne stranka već obični ljudi - radnici) pa ćemo se videti na sudu,pa tamo ćete moći da se izjašnjavate, ali samo kratko, jer i postupak će biti kratak!
stormwatch Odgovori
Zar vi mislite da je stvarno lako podici privredu koja je bila unistena devedesetih godina? Posle 5. oktobra gde se prakticno nista nije promenilo imali smo jednog coveka - Zorana. Radio je posao za njih 50, nakon njega opet smo par godina tapkali u mraku i to do 2008. jer sve sto je Zoran uradio ovi genijalci Ilici i Kostunice su vratili na staro "dobro", najbolji primer za to je Kolubara. Kada je stvorena ova neprirodna vlast DS-a i SPS-a 2008. trebalo im je godinu i kusur dana da uopste postanu svesni da su stigli na vlast a rezultate postizu tek od kraja 2009. , kako stoje stvari opet se vracamo na staro "dobro" pa ce trebati jos dva izborna ciklusa da opet krenemo od nule.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.