Komentara: 13
Pregleda: 5703
Foto

Tekunice vraćene u Subotičku peščaru

18.08.2021. u 14:37h
Izvor: Subotica.com
Nakon što decenijama nisu bile prisutne u Subotičkoj peščari, 39 tekunica vraćeno je u svoje prirodno stanište, zahvaljujući dugogodišnjim aktivnostima JP "Palić-Ludaš", koje su se sprovodile u saradnji sa relevantnim institucijama iz oblasti zaštite životne sredine.
Tekunice vraćene u Subotičku peščaru

Tekunica je vrsta glodara iz porodice veverica, koja je strogo zaštićena vrsta u našoj zemlji. Pretežno naseljavaju livade i pašnjake, a žive u porodičnim kolonijama pod zemljom, u dubokim tunelima i mreži hodnika koje kopaju same. Tako je pre dve godine, čuvarska služba JP "Palić-Ludaš" slučajno otkrila jednu koloniju ovih veverica na njivama u Čantaviru, koje su morale što pre da se izmeste.

- Veliki problem je bio što se te njive redovno preoravaju i ako spavaju zimski san, već u ranom jesenjem periodu, kada se i oru njive, kompletna populacija tekunica na toj njivi ugine. Drugi problem je bio taj što se na poljoprivrednim parcelama redovno truju glodari i desi se i to da tekunice budu otrovane - predočio je Oto Sekereš, šef čuvarske službe u JP "Palić-Ludaš".

Tekunice vraćene u Subotičku peščaruZa povratak tekunica u prirodno stanište, Predeo izuzetnih odlika "Subotička peščara", preduzeće je pripemalo teren godinama ranije, u skladu sa preporukama relevantnih institucija iz oblasti zaštite životne sredine. Pre pet godina je pokrenut program revitalizacije travnate površine, dok su neposredno pre puštanja jedinki izbušene rupe i postavljene mreže, kako bi se obezbedila lokacija. Tekunice su se hvatale uz pomoć specijalizovane opreme, živolovke sa postavljenim mamcem, koji je u ovom slučaju bila jabuka, a na ovaj način je do sada spaseno 39 jedinki.

- Na taj način rešavamo dva problema, preživljavanje i vraćanje tekunica u Subotičku peščaru, gde su one istorijski živele. Nažalost, poslednjih decenija ovde nisu bile prisutne i ovime ćemo vratiti jednu od ključnih vrsta za funkcionisanje ovakvih stepskih sistema. Tekunica je veoma značajna životinja u ovim ekosistemima, jer predstavlja inženjersku vrstu i stvara uslove da i mnoge druge stepske životnje žive na ovim prostorima. S druge strane, one predstavljaju i veoma značajan plen za mnoge ptice grabljivice, koje su takođe ugrožene, i na taj način ćemo postići nekoliko važnih konzervacionih ciljeva u očuvanju ekositema u Subotičkoj peščari - objasnio je dr Duško Ćirović, vanredni profesor Biološkog fakulteta iz Beograda.

Tekunice vraćene u Subotičku peščaruNa zbrinjavanju tekunica ovog leta radile su i kolege sa Instituta "BioSens" iz Novog Sada, a kako je istakla dr Tijana Nikolić, glavni cilj je bio da pomire zaštitu prirode i poljoprivrednu proizvodnju, te nađu zajedničko rešenje za budućnost.

- Štitimo tekunicu koja je ugrožena, štitimo otvorena travnata staništa koja su važna, jer nam pomažu u očuvanju biodiverziteta koji će nam sutra pružiti rešenja za opstanak u klimatski izmenjenom svetu - poručila je dr Nikolić.

Tekunice vraćene u Subotičku peščaruČuvarska služba JP "Palić-Ludaš" organizovala je čuvanje i dohranu tekunica u cilju zaštite od uticaja raznih abiotičkih i biotičkih faktora. Čuvanje će biti obezbeđeno i u narednom periodu, dok se jedinke ne aklimatizuju i zauzmu pripremljeno stanište.

Izvor: Subotica.com
Premeštanje tekunica (vrsta veverice) u zaštićeno područje Subotičke peščare Premeštanje tekunica (vrsta veverice) u zaštićeno područje Subotičke peščare Premeštanje tekunica (vrsta veverice) u zaštićeno područje Subotičke peščare Premeštanje tekunica (vrsta veverice) u zaštićeno područje Subotičke peščare Premeštanje tekunica (vrsta veverice) u zaštićeno područje Subotičke peščare Premeštanje tekunica (vrsta veverice) u zaštićeno područje Subotičke peščare Premeštanje tekunica (vrsta veverice) u zaštićeno područje Subotičke peščare Premeštanje tekunica (vrsta veverice) u zaštićeno područje Subotičke peščare
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5703
Povezane teme

jp palić ludaš

subotička peščara

zaštićene vrste

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.