Komentara: 4
Pregleda: 3930

Tehnička škola "Ivan Sarić" dobila CNC opremu

14.12.2020. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta nemačke razvojne saradnje "Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje", Tehnička škola "Ivan Sarić" jedna je od pet srednjih stručnih škola iz Srbije koja je dobila opremu, u cilju unapređivanja uslova za realizaciju teorijske i praktične nastave, kao i neformalnih obuka za nezaposlena lica.
Tehnička škola "Ivan Sarić" dobila CNC opremu

Škole koje učestvuju u projektu obrazuju učenike u područjima rada mašinstvo, elektrotehnika i tekstilstvo, te su u skladu sa tim nabavljene CNC mašine, oprema za zavarivanje, setovi za mehatroniku, elektro i IT oprema. Oprema je školama dodeljivana u periodu od avgusta do novembra na osnovu liste prioriteta, koje su škole formirale u skladu sa svojim potrebama i obrazovnom ponudom, a ukupna vrednost opreme po obrazovnoj ustanovi iznosi 50.000 evra.

- Kroz regionalne centre u mnogome će se popraviti kvalitet strukovnog obrazovanja, koje je nepravedno možda malo marginalizovano. Sagledavajući potrebu stručnog obrazovanja i deficitarnosti zanimanja u subotičkoj regiji, došli smo do podataka da je za našu školu trenutno potrebna CNC oprema, tj. obuke za struganje i glodanje. Stoga nam i GIZ nabavlja CNC strug i glodalicu u iznosu od 50.000 evra. Ulaganjem u infrastrukturu i učenici će raditi sa najboljom opremom, te uspostaviti kontakt sa poslodavcima, tako da, kada završe školu, budu osposobljeni za buduća radna mesta ili u nekim slučajevima za nastavak školovanja. Želimo da budemo dobro opremljena, otvorena i bezbedna škola uklopljena u evropske standarde, kojom su zadovoljni učenici, roditelji, društvena zajednica i zaposleni, što ovim projektom i činimo - kaže Željko Rajčić, direktor Tehničke škole "Ivan Sarić".

Tehnička škola "Ivan Sarić" dobila CNC opremuZahvaljujući ovom projektu, školama će biti omogućeno i stručno usavršavanje rukovodećeg i nastavnog kadra, kako bi se kroz formalno i neformalno obrazovanje unapredila njihova obrazovna ponuda. Po rečima Ivana Stojanovića, rukovodioca projektnog tima u GIZ-u, jedan od ciljeva je da se, opremanjem škola novim alatima i mašinama, stvori preduslov za sticanje kvalifikacija usklađen sa potrebama tržišta rada, ali i sa potrebama potencijalnih polaznika, mladih ljudi od 15 do 35 godina.

- Kroz ovaj projekat kontinuirano ćemo raditi i na jačanju kapaciteta škola, kako bi bile spremne da preuzmu aktivnu ulogu u dijalogu relevantnih aktera na lokalnom nivou u cilju što većeg zapošljavanja mladih - ističe Stojanović.

Projekat "Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje" realizuje se od januara ove godine, kao nastavak projekata "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja" i "Podsticanje zapošljavanja mladih". Novi projekat, koji realizuje GIZ u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nastoji da obezbedi održivost rezultata postignutih kroz prethodna dva projekta, posebno na polju daljeg razvoja dualnog obrazovanja, neformalnih obuka i lokalnog dijaloga za zapošljavanje mladih. Fokus je na podršci izabranim školama da izrastu u regionalne centre kompetencija, sposobne da na brz i adekvatan način odgovore na zahteve lokalnih tržišta rada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3930
Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

željko rajčić

oprema za škole

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.