• Pregleda: 3188

Tehnička škola "Ivan Sarić" čeka kompletnu rekonstrukciju

Obnova kompletne fasade i krova škole, izgradnja objekat za praktičnu nastavu i panoramskog lifta, te uređenje unutrašnjosti zgrade, neki su od obimnih radova koji, prema optimističnim prognozama, očekuju Tehničku školu "Ivan Sarić" u aprilu naredne godine. Tehnička dokumentacija trebalo bi da bude spremna do oktobra, dok se raspisivanje javne nabavke očekuje u decembru.
Tehnička škola "Ivan Sarić" čeka kompletnu rekonstrukciju

Obnova zapadne fasade škole koja je završena 2017. godine, samo je jedan od četiri projekta koje je Tehnička škola "Ivan Sarić" pripremila još 2012. godine, kako bi obnovila kompletnu fasadu i krov zgrade. Prošle godine, Grad Subotica je izdvojio sredstva u visini od oko 2 miliona dinara kako bi se preostala tri projekta objedinila u jedan, kojim je škola konkurisala za sredstva Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, što je rezultiralo posetom njenih predstavnika u januaru ove godine.

Na velikom sastanku, kako ga opisuje direktor ove obrazovne ustanove Željko Rajčić, dogovoreno je da će škola dobiti panoramski lift, koji će ići do drugog sprata, kako bi se učenicima sa povredama i osobama sa invaliditetom omogućio lakši pristup nastavnim kabinetima. Takođe, dogovoreno je da će se urediti i dvorište škole, zamenom ispucalih betonskih staza, te obnoviti fiskulturna sala, na kojoj su, kako kaže Rajčić, sada već vidljivi znaci propadanja, nastali kao posledica požara koji ju je zahvatio pre desetak godina.

Predstavnici kancelarije su rekli da bi sve to želeli da urade kako bi Tehnička škola postala jedan ozbiljan obrazovni centar, na šta smo mi potvrdno odgovorili. Našu školu trenutno pohađa 1.343 učenika u 52 odeljenja na dva nastavna jezika, srpskom i mađarskom, a po brojnosti smo među prve četiri škole u Vojvodini - ističe Rajčić.

Tehnička škola dobiće i novi objekat za praktičnu nastavu, koju učenici trenutno pohađaju u jednoj zgradi u Ulici Matije Gupca, koja je restitucijom vraćena Katoličkoj crkvi. Kako objašnjava naš sagovornik, predviđeno je da se novi objekat izgradi u okviru školske parcele, iza fiskulturne sale, na kojoj se trenutno nalaze tereni za fudbal i odbojku. Objekat bi se prostirao na oko 2.500 kvadrata, čime bi teorijska i praktična nastava bile objedinjene.

Unutar škole će se takođe izvoditi obimni radovi, koji će podrazumevati postavljanje novog krova, novih toaleta, kompletnu klimatizaciju zgrade, zamenu svih prozora, podova i sistema grejanja, postavljanje novih vodovodnih i elektro instalacija, dok se spolja očekuje nastavak obnove kompletne fasade škole - poručuje Rajčić.

Za dopunu prethodno objedinjene tehničke dokumentacije, Grad Subotica će ovoga puta izdvojiti još 2,7 miliona dinara, dok će izradu projekta za izgradnju novog objekta za praktičnu nastavu finansirati Pokrajinska vlada u iznosu od 4,4 miliona dinara. Prema rečima direktora Tehničke škole, sva neophodna dokumentacija trebalo bi da bude spremna do oktobra, nakon čega će uslediti raspisivanje javne nabavke, a prema optimističnim prognozama, radovi bi trebalo da počnu u aprilu naredne godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Mile Odgovori
Lepo je neko rekao, da se danas ne moze ni okrečiti , ono sto je u komunizmu izgrađeno.
avet
Ta zgrada NIJE u komunizmu izgrađena, niti je građena u ovoj državi, ali da ni redovno okrečiti ne znaju, tu si potpuno u pravu.
Pero Odgovori
0pet bleda boja,sivilo i na toj zgradi, trebaju jarke boje da budu budućnost subotice,neko to mora videti od stručnjaka.
AlwaysUltra
Primetili ste da su sve obnovljene fasade u gradu obojene u tu istu , šonjavu boju. Nije tu reč o nestručnosti nego je neka muljaža u pitanju - neko , u sprezi sa gradskim gazdama , je jeftino nabavio ogromne zalihe te boje pa je sada razmazuje po zgradama koje još nisu srušili , nema sumnje za cenu kao da grade Dubai.
Pitanje je dana kada će i Gradska kuća da prebledi , a ima još ruiniranih fasada za lepu zaradu na tom poslu.

Sreća da se to sr ... može prekrečiti jednog dana (ako on ikada dodje) u nešto drugačije i normalnije.
Mirko Odgovori
Tehnička škola,hemijska škola i žuta kuća se rade svaki pet godina.Izvođač radova ne daje nikakvu garanciju.Fasada otpada posle dve godine i opet doacija i pranje para.Kod nas sve ide ja tebi ti meni.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.