• Pregleda: 8728

Tamburaško veče i bunjevačke nošnje na Trgu

U okviru završnih manifestacija koje prate "Dužijancu" sinoć je otvorena izložba slika nastalih na 27. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame. Na centralnom gradskom trgu održano je revijalno tamburaško veče, a izabrani su i pratilac i pratilja ovogodišnjeg bandaša i bandašice.
Tamburaško veče i bunjevačke nošnje na Trgu

Dvadeset i sedmi saziv Prve kolonije naive u tehnici slame održan je u Tavankutu od 13.-21. jula. Kolonija je okupila 39 učesnika- 30 odraslih i devetoro dece koji su od ovog krhkog materijala stvorili prava umetnička dela. Kolonija nije tematska, te je svakom od učesnika bilo prepušteno da sam odabere motiv, a najčešći su bili: salaš, bunjevačka soba, bunar i priroda. Izložba radova nastalih na ovoj koloniji biće naredne dve nedelje otvorena za posetioce u Vestibilu Gradske kuće. Organizatori Kolonije smatraju da je ovaj saziv bio jedan od najuspešnijih do sada.

Subotičani su sinoć imali priliku da vide i preko 30 mladića i devojaka koji su se prijavili na izbor za pratioca i pratilju bandaša i bandašice. Ovi mladi ljudi su se žiriju predstavili u raskošnim Bunjevačkim nošnjama. Kao jedna od tradicionalnih manifestacija koje čine Dužijancu je i tamburaško veče, na kojem se sinoć predstavilo 10 tamburaških orkestara iz Subotice i jedan iz Rume.

Centralna manifestacija Dužijance biće održana sutra. Povorka kreće iz Kera iz župe Svetog Roka gde se održava blagoslov bandaša i bandašice, a potom povorka nastavlja do katedrale Sv. Terezije Avilske gde će u 10 časova biti održana misa. Nakon mise povorka nastavlja do glavnog gradskog trga gde će gradonačelniku biti predat hleba od novog žita, a u večernjim satima biće održano Bandašicino kolo. Dužijanca se završava 26. avgusta proštenjem na Bunariću.

povezane teme

3
Anonymous Odgovori
Nisam znao da i u vremenu iz kog datira ova narodna nošnja su devojke šatirale kosu i stavljale puder lopatom na lice.
fifi Odgovori
@Anonymous

Anonimus, pa to su bunjevacki pankeri
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.