Komentara: 3
Pregleda: 3926
Foto

Tambura kao prepoznatljivi pečat Subotice

06.03.2019. u 12:23h
Izvor: Subotica.com
Ako bi se jednom rečju mogao opisati sinoćnji koncert tamburaškog odseka Muzičke škole, to bi bila istorija, jer su ovim nastupom obeležena tri velika jubileja - 150 godina postojanja Muzičke škole, 65 godina izučavanja tambure u Subotici i 25 godina rada Odseka za tamburu u srednjoj Muzičkoj školi.
Tambura kao prepoznatljivi pečat Subotice

Davne 1954. godine, prvi nastavnik koji je počeo da obučava i uči ovdašnje đake bio je Pere Tumbas Hajo, profesor tambure kojeg je na tom mestu, šest godina kasnije, nasledio njegov učenik Lazar Malagurski. Profesora Malagurskog učenici su od milošte zvali čika Laza, a prema rečima Vojislava Temunovića, sadašnjeg profesora tambure u Muzičkoj školi, on je iznedrio veliki broj učenika koji su se kasnije bavili tamburom, te dalje školovali i usavršavali.

Tambura kao prepoznatljivi pečat Subotice

- Mi smo jedni od tih živih svedoka koji smo započeli školovanje kod čika Laze, a potom nastavili i unapredili ovaj tradicionalni instrument koji može da svira čak i klasičnu muziku - priča Temunović, prisećajući se svojih školskih dana. - Tih godina, tambura se kao instrument razvijala, a sa njom i škola, te iako nije bilo dovoljno materijala, ti nastavnici su radili praktično od nule, napravili su jedan mozaik, koji smo mi na ovom koncertu, u sadašnjem trenutku, dovršili i predstavili našoj publici.

S ovim jubilejom, 65 godina izučavanja tambure u našem gradu, poklopio se i jubilej 25 godina rada Odseka za tamburu u srednjoj Muzičkoj školi, koji je za profesorku Miru Temunović i lični jubilej, s obzirom na to da je upravo ona, kao prvi akademski obrazovani tamburaš, bila prva profesorka tambure u srednjoj Muzičkoj školi.

Tambura kao prepoznatljivi pečat Subotice

- I ja sam bila učenica profesora čika Laze, a jedna njegova rečenica urezala mi se u sećanje. Rekao je: "Idi završi škole, doći ćeš i radićeš dalje". Tu rečenicu je pokojni Pere Tumbas Hajo rekao čika Lazi, a potom ju je on preneo meni i ja sam kao treća karika u toj priči dobila priliku da završim školu i počnem da radim - s osmehom će Temunović. - Dolaskom u Muzičku školu 1994. godine, tadašnji direktor Ištvan Balaš Piri imao je viziju da se otvori srednja Muzička škola, tako da smo na njegov nagovor, podstrek i podršku osmislili plan i program koji smo poslali Ministarsvu i iste godine je bila otvorena. Nakon sedam godina rada Odseka za tamburu, stekli su se uslovi da se formira Dečji tamburaški orkestar, koji je te prve godine osvojio prvu nagradu na 47. Festivalu muzičkih škola u Srbiji, što je bila potvrda da smo na dobro putu i da sa decom koja se školuju radimo izuzetno kvalitetno.

Na sinoćnjem koncertu, tamburaški odsek predstavio je sve segmente rada, od solista i kamernih sastava, do Dečjeg i Velikog tamburaškog orkestra, a u čast tri jubileja, sadašnjim profesorima i učenicima na podijumu su se pridružili i bivši učenici Muzičke škole, među kojima je bio Marko Dulić, naš sugrađanin koji trenutno završava doktorske studije za kompozitora na Akademiji u Novom Sadu.

Tambura kao prepoznatljivi pečat Subotice

-  Mnogo lepih sećanja me vezuje za Muzičku školu i drago mi je što sam imao priliku da učestvujem na ovom koncertu, jer su mi nedostajale probe, davno smo se okupili i svirali zajedno. Drago mi je što sam imao priliku da se vidim sa starim profesorima, kolegama sa kojima sam pohađao školu, tako da je ovo bilo jedno veoma prijatno iskustvo - poručio je Dulić.

Osim Vojislava Temunovića i Mire Temunović, Odsek za tamburu u Muzičkoj školi vode još i profesor Milan Pridraški i profesorka Sonja Berta, koji sa ponosom podučavaju i prenose svoje znanje i iskustvo na oko 60 đaka.

- Tokom rada sa njima, najpre ih obučavamo kako da postanu solisti i za to koristimo kako literaturu koja je izvorno pisana za tamburu, a koje ima malo, tako i obrade kompozicija koje su pisane za ostale klasične instrumente, odnosno za violinu, violončelo i duvačke instrumente, koje potom obrađujemo i prilagođavamo sviranju na tamburi - rekla je Berta.

Tambura kao prepoznatljivi pečat Subotice

Izvor: Subotica.com
Koncert povodom 65 godina tambure u Muzičkoj školi Koncert povodom 65 godina tambure u Muzičkoj školi Koncert povodom 65 godina tambure u Muzičkoj školi Koncert povodom 65 godina tambure u Muzičkoj školi Koncert povodom 65 godina tambure u Muzičkoj školi Koncert povodom 65 godina tambure u Muzičkoj školi Koncert povodom 65 godina tambure u Muzičkoj školi Koncert povodom 65 godina tambure u Muzičkoj školi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 3926

Povezana vest

Povezane teme

muzička škola

vojislav temunović

jubilej

koncert tamburaške muzike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.