Komentara: 0
Pregleda: 2792
Foto

Koncert tamburaške muzike u utorak u Velikoj većnici

01.03.2019. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
U okviru proslave 150 godina postojanja Muzičke škole Subotica, u utorak, 5. marta, održaće se koncert tamburaške muzike u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 19 časova. Ovim koncertom, obeležiće se još dva, veoma značajna jubileja za ovu školu - 65 godina tambure u osnovnoj i 25 godina tambure u srednjoj Muzikoj školi. Ulaz na koncert je slobodan.
Koncert tamburaške muzike u utorak u Velikoj većnici

Tamburaški odsek Muzičke škole Subotica, na koncertu će predstaviti sve segmente rada, odnosno Dečji tamburaški orkestar, Veliki tamburaški orkestar, kamerne sastave i sviranje solista sa korepetitorima. Prema rečima Vojislava Temunovića, jednog od profesora tambure, ovom prilikom pozvani su i bivši učenici Muzičke škole, koji su danas profesori tambure po obrazovnim ustanovama u Vojvodini.

- Pozivu se odazvala velika većina, te će u utorak uveče sa nama na pozornici biti profesori tambure iz Sombora, Bačke Palanke, Kule, Ade i Vrbasa, gradova u kojima trenutno rade, a nekada su bili naši učenici, završili su Akademiju i nastavili da šire tamburašku misiju po Vojvodini. Veliki tamburaški orkestar, koji se sastoji od učenika srednje Muzičke škole i koji inače broji oko 25 članova, ovoga puta izaći će na pozornicu sa 48 članova, tako da ćemo imati zaista grandiozan orkestar - najavljuje Temunović.

Koncert tamburaške muzike u utorak u Velikoj većnici

Na programu će se naći kompozicije koje su originalno pisane za tamburu, kao i one koje su pisane za klasične instrumente, dok će se Dečji tamburaški orkestar predstaviti publici sa trenutnim repertoarom koji priprema za predstojeća takmičenja.

- Veliki tamburaški orkestar izvešće treći stav Mocartove "Male noćne muzike", klasičnu kompoziciju koja je urađena u transkripciji za tamburaški orkestar. Zatim, vrlo interesantnu kompoziciju "Čingi-lingi polka" Siniše Leopolda, koja je originalno pisana za tamburaški orkestar, i da ne zaboravimo i našeg velikana Savu Vukosavljeva, koji je radio i stvarao u Novom Sadu i vodio Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, njegov Končertino za solo bas-prim i tamburaški orkestar, koji se sastoji iz tri stava. Za kraj smo ostavili završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, a u izvedbi će nam se pridružiti i Hor Muzičke škole - objašnjava Mira Temunović, profesorka tambure u Muzičkoj školi Subotica.

Koncert tamburaške muzike u utorak u Velikoj većnici

Ljubitelji tamburaške muzike biće u prilici i da čuju kamerne sastave Škole, odnosno tamburaški kvintet i tamburaški ansambl "Triola", koji će na koncertu izvesti dve kompozicije, "Rumunska igra" i "Zimsko nebo", a bogat program dodatno će upotpuniti i kratak film o nastanku i razvoju tamburaškog odseka, koji ove godine obeležava dva značajna jubileja - 65 godina tambure u osnovnoj i 25 godina tambure u srednjoj Muzikoj školi.

Izvor: Subotica.com
Najava koncerta "65 godina tambure u Muzičkoj školi" Najava koncerta "65 godina tambure u Muzičkoj školi" Najava koncerta "65 godina tambure u Muzičkoj školi" Najava koncerta "65 godina tambure u Muzičkoj školi" Najava koncerta "65 godina tambure u Muzičkoj školi" Najava koncerta "65 godina tambure u Muzičkoj školi" Najava koncerta "65 godina tambure u Muzičkoj školi" Najava koncerta "65 godina tambure u Muzičkoj školi"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2792

Povezana vest

Povezano dešavanje

Povezane teme

koncert

velika većnica

muzička škola

tamburaši

jubilej

koncert tamburaške muzike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.