Komentara: 0
Pregleda: 6997

Takmičenje matematičara "Kengur bez granica"

15.06.2012. u 19:20h
Izvor: RTV Yueco
U prostorijama Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku Društvo matematičara Srbije je danas uručilo medalje najbolje plasiranim učenicima iz Severno-Bačkog I Severno-Banatskog okruga koji su učestvovali na matematičko takmičenju “Kengur bez granica”. Ovo takmičenje je međunarodnog karaktera, a u našu zemlju je stiglo preko subotičkih matematičara. Dva najbolje plasirana subotičanina su učenici 6. Razreda: Andrej Jakovljević I Đorđe Njegić.
Takmičenje matematičara "Kengur bez granica"

Takmičenje “Kengur bez granica” je održano 15. marta, a datum i vreme takmičenja su jedinstveni u celoj Evropi- svakog trećeg četvrtka u martu. U okviru takmičenja učenici u celom svetu u isto vreme razmišljaju o istim problemima i rešavaju iste zadatke. U Srbiji je učestvovalo 17.500 učenika osnovnih i srednjih škola. Najbolje plasirani subotičani su Andrej Jakovljević i Đorđe Njegić, učenici 6. razreda koji su osvojili treće mesto, osnovci koji matematiku vole od malih nogu.

Radi se o jednokružnom test takmičenju, a učesnici imaju 90 minuta za rešavanje zadataka. Učenici se takmiče od 2. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u različitim kategorijama. Postoje 4 kategorije: učenici osnovnih škola, društveni smer gimnazije, jezičke gimnazije I III stepen stručnih škola, sledeća kategorija je IV stepen stručnih škola i prirodno-matematički smer gimnazije I specijalne matematičke gimnazije.

Cilj takmičenja je povećanje interesovanja za matematičke i prirodne nauke, kao I stepen logičkog i kombinatornog mišljenja, razumevanja tekstova i korišćenja stečenog matematičkog znanja. Ove godine bilo je prijavljeno oko 300 škola. Najbolji će dobiti medalje I diplome, a dodela se osim u Subotici organizuje i u Novom Sadu, Beogradu, Nišu I Kragujevcu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6997
Povezane teme

nagrade za matematičare

mladi matematičari Subotica

takmičenje iz matematike

kengur bez granica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.