Komentara: 18
Pregleda: 6299
Foto

SVM zadovoljan rezultatima izbora

24.06.2020. u 17:42h
Izvor: Subotica.com
SVM zadovoljan rezultatima izbora

Savez vojvođanskih Mađara je i više nego zadovoljan ostvarenim rezultatima na izborima 21. juna. Uspeh je postignut na svim nivoima – na parlamentarnim i pokrajinskim izborima SVM je osvojio po devet poslaničkih mandata, dok im je, sa više od 17.131 osvojenih glasova, što je 29,43 odsto ukupno izašlih birača, pripalo 22 odbornička mesta.

- Zahvaljujem se svim građanima koji su u nedelju izašli na izbore i ukazali poverenje Savezu vojvođanskih Mađara. Postigli smo ogroman uspeh, jer ćemo imati 22 mantada u gradskoj skupštini u Subotici - sumirao je zvanične rezultate izbora Balint Pastor, nosilac liste SVM-a na lokalnim izborima. - Iz ove izborne bitke izašli smo značajno osnaženi, a poslednji put SVM je imao više mandata 2004. godine kada je to bilo dovoljno za fukciju gradonačelnika. Osvojeni glasovi su u srazmeri sa brojem mađarskog stanovništva u Subotici. U odnosu na prethodne izbore 2016. godine, SVM je dobilo 8.407 glasova više. Poređenja radi, Srpska napredna stranka, koja je pobedila na izborima, dobila je 24.286 glasova, što je za 601 više nego pre četiri godine. Razlika u broju glasova između SNS i SVM je 7.155, dok je Pokret za građansku Suboticu dobio 3.617 glasova.

SVM je pobedu odneo u mesnim zajednicama Zorka, Željezničko naselje, Mali Radanovac, Palić, Hajdukovo, Bački Vinogradi, Šupljak, Čantavir, Bačko Dušanovo i Kelebija.

- U nekim mesnim zajednicama odavno nismo pobedili na izborima, a u nekima je rezutat bio dosta izjednačen. Nismo vodili kampanju u mestima gde nismo tradicionalno prisutni, nismo želeli da idemo po glasove u naselja u kojima ništa nismo stavili na sto u poslednje četiri godine -istakao je Pastor. - Bili smo korektni i po tome što smo koristili legalna sredstva, nismo vodili prljavu kampanju, govorili smo o našim ubeđenjima, nismo pisali anonimne tekstove na društvenim mrežama protiv bilo koga, niti smo ikoga lično vređali.

SVM zadovoljan rezultatima izboraU proteklom sazivu Skupštine grada SVM je imao 11 mandata, 2012. godine osvojio je 16, a 2008. 21 mandat. Sada će u klupama Velike većnice imati 22 odbornika. Odnos političkih snaga ukazuje na to da će gradonačelnika delegirati pobednik izbora – Srpska napredna stranka.

- Neki građani kažu da je bilo uzalud što su glasali za SVM kada nećemo dati gradonačelnika, ali ne treba da budu razočarani, jer smo uz njihovu podršku duplirali glasove u odnosu na prošle izbore i bićemo mnogo snažniji i imaćemo veće šanse da realizujemo naša stremljenja - poručio je Pastor. - Nedvosmisleno kažem, ja neću biti gradonačelnik, jer njega treba da delegira stranka koja je dobila najveći broj glasova, a to je SNS. Još u ponedeljak ujutru čestitao sam pobedu Bogdanu Labanu, to je ljudski i u skladu sa srednjeevropskim načelima, i još uvek čekam odgovor na tu poruku. Naši aktivisti su juče uklonili sve plakate SVM, jer smatramo da je vreme izbora prošlo i da građani treba da se okrenu drugim društvenim temama.

Balint Pastor će i ubuduće biti narodni poslanik u Skupštni Republike Srbije, ali kako kaže, želi aktivnije da zastupa interese građana.

- Ovaj veliki broj glasova obavezuje i mene lično i zato želim da u gradskoj politici budem aktivniji nego što sam bio u prethodnom periodu. Učinićemo sve da realizujemo naše planove i u tome na mene i na sve ljude u SVM građani mogu da računaju - poručio je Pastor.

Rezultati izbora - broj glasova / procenat (izvor: Gradska izborna komisija)

1 “Aleksandar Vučić - za našu decu” 24.286 (41,72%)
2 “Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka” 1342 (2,31%)
3 “Ruska stranka - Igor Petrov” 968 (1,66%)
4 “Savez vojvođanskih Mađara- Ištvan Pastor” 17131 (29,43%)
5 “Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije” 3079 (5,29%)
6 “Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca” 1774 (3,05)
7 “Vojvođanski front - Ujedinjeni za demokratsku Suboticu” 3000 (5,15%)
8 Jene Maglai - Grupa građana “Pokret građanske Subotice” 3617 (6,21%)
9 Hrvatski demokratski forum 735 (1,26%)
Izvor: Subotica.com
Balint Pastor (SVM) - obraćanje povodom izbornih rezultata Balint Pastor (SVM) - obraćanje povodom izbornih rezultata Balint Pastor (SVM) - obraćanje povodom izbornih rezultata Balint Pastor (SVM) - obraćanje povodom izbornih rezultata Balint Pastor (SVM) - obraćanje povodom izbornih rezultata Balint Pastor (SVM) - obraćanje povodom izbornih rezultata Balint Pastor (SVM) - obraćanje povodom izbornih rezultata Balint Pastor (SVM) - obraćanje povodom izbornih rezultata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 6299
Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

balint pastor

izbori2020

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.