Komentara: 58
Pregleda: 6212

SVM: Ne dozvoljavamo da nas zloupotrebljavaju

25.01.2014. u 16:40h
Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Saopštenje Saveza vojvođanskih Mađara koje je potpisao njegov predsednik Ištvan Pastor prenosimo u celosti.
SVM: Ne dozvoljavamo da nas zloupotrebljavaju

Sa zaprepašćenjem posmatramo dešavanja sprovedena u Vojvodini od strane Jobika pod okriljem predstojećih parlamentarnih izbora u Mađarskoj. Proteklog vikenda otvaranjem svoje kancelarije u Subotici jedne, po pogledima i stavovima krajnje desničarske stranke jeste čin, suviše poznat vojvođanskim Mađarima još iz devedesetih godina, kada su drugi, konkretno srpski ekstremisti želeli iskoristiti vojvođanske Mađare kao topovske đule, poslati ih na pogrešno ratište, u cilju ostvarivanja sopstvene, sebične, diskriminatorske politike. 

Vojvođanski Mađari nikada nisu i neće biti protagonisti kako srpskog tako i mađarskog nacionalizma – to poručuje SVM Jobiku i onim strankama vojvođanskih Mađara, koji su se postrojili iza Jobika čekajući svoj politički plen.

Istovremeno, SVM najoštrije osuđuje rukovodstvo Jobika, što pokušavaju sebe promovisati u Vojvodini i sebi krčiti put do birača iskorišćavanjem mladih ljudi, starih jedva dvadeset godina. Oni odlaze kući, a naša deca ostaju ovde. Ne dozvolimo nikome, ni Jobiku, niti vojvođanskim satelitskim strankama Jobika da grade svoj politički kapital uzburkivanjem i iskorišćavanjem osećaja nacionalnog ponosa mađarske dece u Vojvodini.

SVM je spreman, da vezano za parlamentarne izbore u Mađarskoj sastaje i razgovara sa svim političkim strankama  iz Mađarske, koji uvažavaju a ne iskorišćavaju vrednosti uzajamne pripadnosti Mađara i specifičan položaj vojvođanskih Mađara koji žive u manjini, međutim ne želimo voditi dijalog sa extremističkom politikom.

Mi moramo živeti, i živimo zajedno sa Srbima, sa drugim autohtonim manjinama, sa izbeglim i raseljenim licima iz bivše Jugoslavije, pa zatim sa teritorije Kosova, sa kosovskim Romima koji su proterani iz Zapadne Evrope, što je svakako izazovan zadatak kako u svakodnevnom životu, tako i u politici. Ne treba nam niko, čak ni iz Mađarske ko dolazi, da sa svojim neodgovornim ponašanjem izaziva požar – a zatim odlazi kući.

// Kraj saopštenja

Policija zabranila pres konferenciju desničarske partije „Jobbik“

SVM: Ne dozvoljavamo da nas zloupotrebljavaju

Foto: Rasfoto / Blic

Da podsetimo, desničarski "Jobik", najjača opoziciona stranka u mađarskom Parlamentu, otvorila je u Subotici svoju kancelariju i tim povodom juče su napravili konferenciju za novinare, iako im je to prethodno zabranjeno od strane lokalnih vlasti. Goste skupа i pojedine novinаre legitimisаlа je policijа, а kаncelаrijа je otvorenа uprkos policijskoj zаbrаni.

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 58
Pregleda: 6212
Povezane teme

ištvan pastor

savez vojvođanskih mađara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.