Komentara: 5
Pregleda: 7025

Svetski dan prevencije samoubistva

10.09.2016. u 22:26h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine 57 osoba je u Severnobačkom okrugu izvršilo suicid, među kojima je 41 muškarac, podaci su Zavoda za javno zdravlje povodom obeležavanja Svetskog dana prevencije samoubistva.
Svetski dan prevencije samoubistva

Iako se najviše stope suicida godinama registruju upravo na severu Bačke, one su ipak nešto niže u odnosu na poslednju deceniju prošlog veka kada su bile preko 40 na 100.000 stanovnika.

- Posebno brine činjenica da je 30 odsto onih koji su prošle godine izvršili suicid mlađe od 50 godina i da je skoro polovina mlađa od 60 godina. Ovogodišnjom temom, “Poveži se. Komuniciraj. Brini.”, šalje se jasna poruka svim članovima zajednice o tri ključna faktora u sprečavanju suicida. Istovremeno se žele ohrabriti i pozvati svi članovi zajednice da uzmu aktivno učešće u pružanju podrške onima kojima je pomoć potrebna. Šalje se i jasna poruka da je suicid moguće sprečiti i da svako od nas može pomoći kako bi se spasili ljudski životi i smanjile trenutne stope suicida-kaže načelnica Centra za prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje, dr Nada Kosić Bibić.

Da je crna statistika još alarmantnija pokazuju podaci sa Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice, na kojem je u prvih osam meseci nakon pokušaja suicida hospitalizovano 86 pacijenata, što je 11 odsto ukupno lečenih na Odeljenju.

- Iako je to veliki postotak, ne beležimo porast broja pacijenata. Svake godine na Odeljenju imamo od 125 do 135 pacijenata koji su pokušali samoubistvo. Možemo ih podeliti na dve grupe, osobe koje imaju mentalnih problema, među kojima je najviše onih sa depresijom, poremećajem ličnosti, a tu su i alkoholizam, kao i zavisnici od psihoaktivnih supstanci. Sa druge strane imamo ljude koji nemaju mentalnih problema, ali je situacija uža ili šira takva da ih je dovela u stanje da misle da su problemi nerešivi, obično je to poremećaj u porodici, gubitak posla, strah od egzistencije - kaže načelnica Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice, dr Nada Vasković Maravić i dodaje da je najvažnija pomoć socijalnog okruženja u sprečavanju suicida-Postoje znaci koji će ukazati na to da bi trebalo delovati kod osoba koje se ranije nisu tako ponašale, kao što su povlačenje u sebe, poremećaj spavanja, osećaj stalne iscrpljenosti. Ako okolina ne može da utiče na to, a potreban je otvoren, topao ljudski razgovor o problemima koji muči tu osobu potrebno je da zatraže stručnu pomoć. Nažalost, još uvek smo takva sredina da se kod nas misli da ako se neko javi psihijatru je duševni bolesnik,što nije tačno. Prema podacima čak polovina onih koji pokušaju samoubistvo nema nikakvih mentalnih bolesti. Retko kada neko izvrši ili pokuša samoubistvo a da nije bilo prethodnih znakova, možda jedino kod adolescenata koji impulsivno mogu delovati.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 7025
Povezane teme

samoubistva u Subotici

pokušaji samoubistva subotica

samoubistvo

suicid

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.