Komentara: 1
Pregleda: 1767
Foto

Svetski dan dece obolele od raka obeležen i u našem gradu

16.02.2024. u 11:12h
Izvor: Subotica.com
Statistika pokazuje da svakog dana jedno dete oboli od raka. Kod dece je najzastupljenija leukemija. Iako se veliki broj dece izleči, postoje i situacije sa drugačijim ishodom. Petnaesti februar u svetu se obeležava kao Dan dece obolele od raka, a puštanjem balona u 13 časova, Subotica se prudružila brojnim drugim gradovima koji na ovaj način daju podršku deci i roditeljima koji se bore sa ovom opakom bolešću.
Svetski dan dece obolele od raka obeležen i u našem gradu

Subotički trg još jednom bio je mesto okupljanja ljudi velikog srca koji su došli da pruže podršku deci oboleloj od raka. Tačno u 13 časova, deca koja su u teškoj i neizvesnoj borbi pobedila, simbolično su, u znak podrške deci koja svoju bitku još uvek biju, pustila balon. Realnost je da broj dece iz dana u dan, sve veći. 

 - Broj male dece, koja praktično nemaju ni godinu dana, znatno se povećava. Veliki broj dece se izleči, ali postoji i onaj drugi ishod. NURDOR je tu da da im pruži podršku. To je organizacija puna ljuvabi, ouna srca, koja pomaže deci, ali i roditeljima, pruža im pomoć, ali i utehu, sigurnost, smeštaj. Oni se tamo osećaju kao u drugoj kući, trudimo se da im ulepšamo taj nesrećan i težak deo života. Tu je psihološka podrška, lekari, volonteri, svi smo tu kao jedna velika podrška - kaže Milica Pavić, volonterka NURDOR-a, ističući da je cilj i najlepši deo rada onaj trenutak kada se neko dete izleči - Nema veće sreće nego kad se jedno dete izleči. To je jedan težak proces kroz koji i mi prolazimo sa roditeljima i decom, ali zaista, nešto najlepše je kada čujemo da je dete zdravo.

Svetski dan dece obolele od raka obeležen i u našem graduJedna od majki koja je prošla ovu borbu i čije dete je sada dobro je i Aniko Hegediš, koja objašnjava da je to zajednička borba deteta i roditelja, ali da je podrška koju NURDOR pruža neprocenjiva.

 - Svačija borba je teška. To je teško i psihički i fizički. Čekamo stalno nešto, dan po dan, ujutru se molimo da dete doočeka noć, uveče se molimo da dete dočeka jutro. Pratimo simptome i stanje deteta, razmišljamo šta bi moglo da bude, a najgore je kada se neko od nas vrati u bolnicu. Sva podrška koju nam NURDOR pruža je izuzetno značajna. Imaju roditeljske kuće, kampove, preko kojih mi možemo porodično da odemo na rehabilitacije. Šalju poklone deci, za Božić, Uskrs, Novu godinu. Nije važno šta dobiju, već sama pažnja - kaže Aniko, ističući da, pošto je prošla tu borbu, nije lako reći, ali da je ipak najvažnije ići napred - Glavu gore, gledati napred, nikad se ne osvrtati nazad.

Svetski dan dece obolele od raka obeležen i u našem gradu

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 1767
Povezane teme

nurdor

milica pavić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.