Komentara: 0
Pregleda: 3206

Svetski dan bez duvanskog dima

31.05.2012. u 18:25h
Izvor: RTV Yueco
Svetski dan bez duvanskog dima u Subotici je obeležen akcijom “Više vitamina manje nikotina” i merenjem koncentracije ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu zainteresovanim sugrađanima.Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, Srbija je na 5. mestu u Evropi po proširenosti upotrebe duvana.
Svetski dan bez duvanskog dima

Stipan Peić počeo je da puši sa dvadeset godina. Cigarete je koristio do 40. godine života, a najviše je pušio cigare bez filtera. Stipan je pušenje ostavio pre 15 godina.

Prema istraživanjima iz 2000. godine proširenost upotrebe duvanskog dima kod muškaraca je 49%, a kod žena 33%. Istraživanja sprovedena šest godina kasnije pokazuju tendenciju smanjenja upotrebe duvana. Naša zemlje je na 5. mestu u Evropi po proširenosti upotrebe duvana. Cigare su svetski ubica bro 1 prema podacima Svestske zdravstvene organizacije, a duvanski proizvodi su jedini proizvodi za koje se zna, ubiju svakog trećeg, a prema najnovijim podacima svakog drugog potrošača. Neke od bolesti povezane sa upotrebom duvana su: bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti, bolesti disajnih puteva, rak pluća i dušnika.

Predstavnici urduženja građana “Život i zdravlje” i volonteri Crvenog krsta su danas na Trgu delili proizvode zdrave hrane za svaku bačenu cigaretu, dok je Centar za promociju zdravlja u Apoteci ispod Gradske kuće merio koncentraciju ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu svima koji su bili zainteresovani. Cilj ovih akcija je pre svega preventivno delovanje i sprečavanje posledica koje duvanski dim može da ima na naše zdravlje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3206
Povezane teme

duvanski dim

dan bez duvanskog dima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.