Komentara: 0
Pregleda: 3231

Svečana akademija u SKC "Sveti Sava"

27.01.2015. u 03:50h
Izvor: Subotica.com
Sinoć je u prostorijama Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ održana Svečana akademija posvećena prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi.
Svečana akademija u SKC "Sveti Sava"

Blagosiljanjem slavskog kolača i koljiva počeo je kulturni program. Stihove o Svetom Savi govorili su najmlađi članovi SKC Sveti Sava. Mnogobrojni gosti su uživali i u izvođenju hora Sveti Sava, pod dirigentskom palicom Veselina Jevtića.

“Niko sebe ne može smatrati svetosavcem, ne može sebe smatrati poštovaocem Svetog Save,a da u isto vreme ne živi po Svetim tajnama Crkve, da u isto vreme ne učestvuje u Svetim tajnama Crkve, i da u isto vreme ne živi onako kako nam je zadao i predao Isus Hrist. Dao Bog da se još mnogo i dugo godina ovde i na sličnim mestima  sabiramo“, pozdravio je prisutne namesnik subotički otac Miodrag Šipka.

Govor je održao i gospodin Željko Čurović ovogodišnji kum slave Svetog Save.

Svečana akademija u SKC "Sveti Sava"

“Princ Rastko, Nemanjin sin velikog srpskog župana, odrekao se krune i zemaljske slasti, zamenio je krunu monaškom rizom. Otišao sa ruskim monasima u Svetu Goru. Da li smo dorasli njegovom putu moramo sami sebe da priupitamo, iz prostog razloga nije dovoljno samo da mu se molimo, nego da delamo njegovim stopama da idemo u ono šta je on ostavio u nasledstvo. Nije šala 200 stranica pergamenta u to vreme napisati to je skoro zakonik, u istom periodu Englezi su imali Zakonik na parčetu jelenske kože napisan. To je bio i dokaz koliko je nemanjićka Srbija bila civilizacijski daleko od mnogih evropskih država. I sve do momenta do poslednjeg Nemanjića, Dušana, dok su se vladali Savinim putem Srbija je bila među najjačim državama i ekonomski i kulturno.

Svečana akademija u SKC "Sveti Sava"

Desilo se onog momenta 1389. godine kada smo skrenuli sa Savinog puta bratske ljubavi, kada smo se razišli međusobno, kada je srebroljublje nadvladalo nad bratoljubljem, kada smo izdali i kneza čestitoga i Boga i Svetog Savu, to se desilo na Kosovu. Naša nesloga je uradila sve da se to ne ostvari, ta nesloga nas je dovela do današnjih dana koju nemamo očigledno snage da ispravimo.

Svečana akademija u SKC "Sveti Sava"

Nadam se da je došlo vreme nekih novih generacija da se opametimo, da prizovemo Svetog Savu, da krenemo njegovim putem izbavljenja iz ovog blata u koji smo sami sebe uvukli, da izađemo na svetao put slobode i bratoljublja“, rekao je u svom govoru ovogodišnji kum, gospodin Željko Čurović.

Izvor: Subotica.com
Svetosavska akademija Svetosavska akademija Svetosavska akademija Svetosavska akademija Svetosavska akademija Svetosavska akademija Svetosavska akademija Svetosavska akademija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3231
Povezane teme

skc sveti sava

svetosavska akademija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.