• Pregleda: 2369

Svečana akademija Advokatske komore Vojvodine i otkrivanje spomen ploče

Advokatska komora Vojvodine održaće sutra u Velikoj većnici Gradske kuće svečanu akademiju povodom Dana advokature. Program počinje u 12 časova, a nešto kasnije će biti otkrivena spomen ploča u znak sećanja na osnivanje Advokatske komore Subotice.
Svečana akademija Advokatske komore Vojvodine i otkrivanje spomen ploče

Po protokolu na svečanoj akademiji prisutnima će se obratiti Srđan Sikimić, predsednik AKV, a očekuje se da će se skupu obratiti i predstavnici Advokatske komore Segedina i Advokatske komore Temišvara.

Neposredno po završetku svečane akademije (oko 13 časova) na zgradi Muzičke škole (Štrosmajerova 3) biće otkrivena spomen ploča u znak sećanja na osnivanje Advokatske komore Subotice 1875. godine, kao prve advokatske komore na području Vojvodine.

Osnivačka skupština Advokatske komore u Subotici je održana 11. avgusta 1875. godine. Tu sednicu je, u skladu sa odredbama Zakona, sazvao predsednik Kraljevskog sudbenog stola, koji je imao zadatak da otvori skupštinu i da predsedavanje preda najstarijem prisutnom advokatu. Za predsednika Advokatske komore u Subotici prilikom osnivanja je izabran dr Đerđ Guln.

Sedište Advokatske komore u Subotici se nalazilo u zgradi koju je koristio Kraljevski sudbeni stol. Zgradu je 1847. godine sagradio Magyar Imre, a tokom 1871. godine ju je prodao gradu Subotica za tadašnjih 80.000 forinti. Zemljišnoknjižna uknjižba prava vlasništva u korist grada je izvršena 1. maja 1874. godine. Sud se nalazio u ovoj zgradi do izgradnje nove sudske i zatvorske zgrade tokom 1891. godine. Valja znati da je Okružni zatvor u Subotici i danas smešten u staroj zgradi na ovoj lokaciji. Sudovi i tužilaštva su se pak 1965. godine preselili u zgradu u kojoj se i danas nalaze. Sedište Advokatske komore je ostalo na originalnom mestu, ali nije pronađen podatak o tome, do kog vremena je tamo bila smeštena. U vreme osnivanja je adresa sedišta Komore bila I. kvart, Eötvös (Etveš) ulica br. 61. To je danas Štosmajerova ulica broj 3, a u zgradi koja je preživela sve ove decenije je danas smeštena ugledna subotička Muzička škola.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.