Komentara: 4
Pregleda: 6428

Svaki treći nađe posao preko zadruge

07.08.2012. u 19:24h
Izvor: RTV Yueco
Iako interesovanja za privremeni posao uvek ima, ponuda je ove sezone drastično slabija nego proteklih godina, kažu u Omladinskoj zadruzi „Građevinac“. Dok je prethodnih godina, važilo pravilo da preko zadruge polovina od broja učlanjenih nađe posao, sad se tek svaki treći uposli na ovaj način. Najviše poslova nudi se u građevinskoj industriji, proizvodnoj, za pomoćne radnike, ali i u administraciji.
Svaki treći nađe posao preko zadruge

Iako tek brucoš, Nikola Rangelov nije početnik kada je radno iskustvo u pitanju. Već nekoliko godina Nikola letnje raspuste provodi radno. Preko omladinske zadruge prošle godine našao je dva sezonska posla, a ove godine sređivanje parka jedne privatne firme tek je prvi posao na kom je angažovan.

U Omladinskoj zadruzi kažu da iako su osnovani sa ciljem da omladincima, tj. učenicima i studentima nađu posao kako bi zaradili za džeparac, među onima koji tragaju za poslom najviše je nezaposlenih lica. I dok se godišnje učlani oko 2500 lica, preko zadruge prosečno njih oko 1500 nađe posao. Ova godina se ne može meriti ni sa jednom do sada, jer je broj angažovanih lica duplo manji nego ranije. Zadrugari su zbog krize olakšali uslove učlanjenja, te se članarina sada plaća tek nakon pronalaska prvog posla.

I pored inflacije, cena rada je ostala ista, pa je tako minimum 120 dinara. Satnica ide do 250 dinara, koliko se plaća za najteži fizički posao, kakav je selidba nameštaja. Zbog krize, posla je sve manje, a zbog propasti brojnih društvenih poljoprivrednih preduzeća nema potražnje radne snage za poloprivredne radove. Takvu radnu snagu privatnici, vlasnici velikih poljoprivrednih gazdinstava, sada nalaze u lokalnom stanovništvu. Najviše poslova nudi se u građevinskoj industriji,

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6428
Povezane teme

posao Subotica

omladinska zadruga građevinac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.