Komentara: 4
Pregleda: 2908
Foto

Svaka treća žena u Subotici je žrtva nasilja

09.12.2014. u 15:20h
Izvor: RTV City
Tokom 2013. godine pokrenuto je 186 krivičnih postupaka zbog izvršenja krivičnog dela nasilja u porodici, a u najvećem broju slučajeva žrtve su bile osobe ženskog pola, pokazali su podaci Osnovnog javnog tužilaštva koji su prezentovani danas na okruglom stolu koji je održan u Policijskoj upravi Subotice.
Svaka treća žena u Subotici je žrtva nasilja

Okrugli sto je održan u okviru međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja se obeležava od 25. novembra do 10. decembra. Na taj način simbolično želi da se naglasi da život bez nasilja predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, te da je borba protiv nasilja nad ženama moralna obaveza svih.

Prema podacim tužilaštva, od 186 počinjenih krivičnih dela nasilja, u četiri su nasilnici bili oslobođeni, novčano je kažnjeno jedno lice, uslovno 41, a kaznom zatvora njih 17. Preko trideset odsto krivičnih dela nasilja u porodicama kažnjeno je kaznom zatvora. Međutim, bilo je i 22 slučaja gde je primenjeno odlaganje krivičnog gonjenja, dok je šest nasilnika upućeno na psihoterapiju. Žrtve nasilja su najčešće lica starija od 60 godina. Pripadnici policijske uprave u Subotici u skladu sa svojim ovlašćenjima učestvuju u suzbijanju slučajeva nasilja.

Svaka treća žena u Subotici je žrtva nasilja

Prema podacima Centra za socijalni rad, tokom 2014. godine 70 žena prijavilo je da su bile žrtve nasilja. 2013. godine to je učinilo njih 50, što govori da je gotovo svaka treća žena žrtva nekog oblika nasilja. U Centru primećuju da žrtve sve češće prihvataju vid institucionalne podrške.

U Centru za socijalni rad sprovodi se tretman protiv počinioca krivičnog dela nasilja, i namenjen je najviše muškarcima koji vrše nasilje. Tretman traje najviše šest meseci, i na taj način nasilnici stiču uvid u svoje ponašanje i dela koja su počinili.

Izvor: RTV City
Okugli sto na temu sprečavanja nasilja nad ženama Okugli sto na temu sprečavanja nasilja nad ženama Okugli sto na temu sprečavanja nasilja nad ženama Okugli sto na temu sprečavanja nasilja nad ženama Okugli sto na temu sprečavanja nasilja nad ženama Okugli sto na temu sprečavanja nasilja nad ženama Okugli sto na temu sprečavanja nasilja nad ženama Okugli sto na temu sprečavanja nasilja nad ženama
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2908
Povezane teme

Policija Subotica

nasilje nad ženama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.