Komentara: 1
Pregleda: 1766
Foto

Svaka deseta beba prevremeno rođena

20.11.2023. u 10:05h
Izvor: Subotica.com
Svaka deseta beba prevremeno rođena

U svetu se 17. novembra obeležava Dan prevremeno rođene dece. Subotica je jedan od gradova koji se iz godine u godinu sve aktivnije uključuje u obeležavanje ovog dana, kako bi se poslala važna poruka - mali divovi nisu sami, oni su deo nas i našeg društva. Zato je u petak Gradska kuća sijala ljubičasto, a okupljeni su u znak podrške pustili ljubičaste balone.

Svaka deseta beba prevremeno rođena - Cilj je da dignemo svest ljudi, da se ovaj važan dan obeležava i kod nas. Ovo je treća godina da na ovaj način, puštanjem balona obeležavamo Dan prevremeno rođene dece. Ove godine nam je i Grad izašao u susret i obezbedio ljubičaste balone, a i Gradska kuća zasvetlela je ljubičasto. Svaka deseta beba je, nažalost, prevremeno rođena, i svi treba da im damo podršku, jer te bebe često svašta prolaze, zato je važno da svi budemo uz njih. Nekada su te bebe jako dugo u inkubatoru, u bolnici, po 2-3 meseca, pa i po godinu dana. Mnogo dece se suočava sa posledicama, zato je važno da kao društvo reagujemo, da pre svega roditelji uče svoju decu da su sva deca ista, da ne postoje razlike među decom, da krenemo od sebe i da ne odbacujemo ovu decu, već da ih prihvatimo, svi su oni naši, to može da bude bilo ko, naš brat, sestra - objašnjava Ivana Marinković, organizator obeležavanja Dana prevremeno rođene dece, koja je majka dva dečaka, jednog preveremeno rođenog. 

Svaka deseta beba prevremeno rođenaPlan je da se ovi susreti organizuju i narednih godina, i da se roditelji što aktivinije uključe ne samo u obeležavanje ovog Dana, već u sveukupnu mrežu podrške.

 - Najveći problem imamo kada su u pitanju pregledi, jer moramo da čekamo na Novi Sad, a ni tamo nema dovoljno termina, onda moramo da molimo za Beograd, jako je teško dibiti uput, uglavnom je kako se ko od roditelja snađe. Plan je da napravimo udruženje, kako bismo još više doprineli podizanju svesti. Nadam se da ćemo da pokrenemo roditelje, da ćemo svi zajedno uspeti da radimo na tome, da nam se što više ljudi priključi - ističe ona. 

Svaka deseta beba prevremeno rođenaTimea Bačić majka je male Lee Bačić, koja je rođena u 35. nedelji, koja se, na svu sreću, izborila sa nedaćama na najbolji način - bez posledica i dijagnoza.

 - Lea je imala 1380 grama. Hvala Bogu, mi smo prošli bez poseldica, sem što je imala malu težinu i što je morala da bude u inkubatoru, dok nije malo stasala. Sa 1.9 kilograma je puštena kući. Ona je dete bez dijagnoze, ali prevremeno rođene bebe znaju imati jako velikih problema, od krvarenja na mozgu, do problema sa disajnim organima. Naš dodatni problem bila je korona, i što nismo mogli da je vidimo 2 nedelje, tek su nam tada dali da je vidimo kroz staklo. Njen razvoj se pratio u razvojnom savetovalištu, ali se generalno pevremeno rođena deca prate do dve godine. Išli smo kod fizijatra, ali, imali smo puno sreće da je imala uredan razvoj - ispričala je Timea.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 21 čas
Komentara: 1
Pregleda: 1766
Povezane teme

dan prevremeno rođene dece

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.