• Pregleda: 2932

Sutra se obeležava Dan oslobođenja Subotice

Sutra se obeležava Dan oslobođenja Subotice

Gradski odbor Subnor-a će Dan oslobođenja Subotice od fašističke okupacije tokom Drugog svetskog rata, i ove godine obeležiti na uobičajen način.

Program obeležavanja 10. oktobra počinje svečanim prijemom ambasadora Savezničkih zemalja koje su učestvovale u oslobađanju, zatim sledi Svečana sednica u Gradskoj kući i polaganje venaca na spomeniku Žrtvama fašizma i palim Crvenoarmejcima na groblju u Dudovoj šumi. Organizaciju je pomogla lokalna samouprava.

Gostujući u emisiji Jutrenje RTV City, zamenik predsednika Subnora Voja Raičević je rekao da je lično razočaran što se u današnje vreme podcenjuje borba naših predaka protiv fašizma. Ceni da je manje je vrednovana u odnosu na ono koliko bi trebala, a prilično je zanemarena i uloga oko 2.000 Subotičana koji su bili u sastavu VIII. Vojvođanske udarne brigade i učestvovali u završnim bitkama za oslobođenje od fašističkih snaga.

Smatra da Subotičani nisu dovoljno upoznati sa ovim delom istorije našeg grada i ne iznenađuje ga takva pojava kod mladih, jer kako je kazao njima to treba preneti. Najviše iz tih razloga u obeležavanju Dana oslobođenja Subotice učestvuje i nekoliko osnovnih škola. Raspisani su i likovni i literarni konkursi za osnovce na temu Moj grad, na kom će, kako je istakao Raičević, svi učesnici na neki način biti nagrađeni.

Izvor: RTV City

povezane teme

6
Vesko Odgovori
Sve to treba znacajno obeleziti i proslaviti, ukljuciti i mlade i decu, da se ne zaboravi, ko su bili
oslobodioci od njmracnijeg razdoblja-fasizma.Dobro je sto u svemu ovome ucestvuje i gradska vlast.
tetka Odgovori
Bilo koliko neki ljudi ove datume /sada/ ne vole i pričaju omladini najgore o nekim prošlim vremenima treba se sećati svoje prošlosti, događaja i ljudi, pogotovu ako se oni odnose na borbu protiv velikog zla čovečanstva.

Šta reći o ljudima koji se odriču prošlosti svoga naroda i svoje istorije.
tetka Odgovori
P.S.

Šteta je što smo došli do toga da smo recimo školu koja je nosila ime slavne " VIII Vojvođanske brigade" iz nekih aktuelno političkih, da ne kažem nacionalističkih razloga ponovo prekrstili u "Majšanski put".
sloba958 Odgovori
Sretan praznik
safet Odgovori
Tako je ovo je pravi dan grada a ne onaj u sentenbru guj
Pajo Odgovori
Dan okupacije i otimanja dedovine!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.