• Pregleda: 4735

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada, 10. oktobar, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležen je danas svečanom sednicom Skupštine grada, a odavanjem počasti svim borcima, koji su svoje živote dali u borbi protiv fašizma, i polaganjem venaca na Spomenik žrtava fašizma i Spomen kompleks palim crvenoarmejcima u Dudovoj šumi.
Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Svečanosti su prosustvovali ambasador Ukrajine Aleksandar Aleksandrovič, predstavnici ambasada Ruske federacije i Belorusije, generalnih konzulata Mađarske i Hrvatske, republičkih organa, delegacije SUBNOR-a, gosti iz Apatina i Sombora...

Pozdravljajući prisutne sa „drugarice i drugovi, borci i proleteri“, gradonačelnik Jene Maglai podsetio je da je Subotica jedna od retkih lokalnih samouprava koja Dan oslobođenja još uvek obeležava svečanom sednicom gradskog parlamenta.

- Kada se prisećamo događaja kojim je prekinuta jedna mračna istorijska prošlost i počela izgradnja novog diplomatskog društva, ona je donela jedan novi kvalitet za celu našu zajednicu. I zato je važno da poštujemo svoju istoriju, ona nas uči da ništa ne počinje od nas, niti se završava sa nama – naglasio je gradonačelnik Maglai. - Zato je bitno da ovaj dan obeležavamo na ovakav način i tako šaljemo poruku da događaji koji su bili pre 71 godinu obavezuju sve nas. Treba da poštujemo svoju prošlost da bismo gradili svoju budućnost.

Na današnji dan, jedinice Prvog subotičkog partizanskog odreda, u sadejstvu sa Crvenoarmejcima, kod Malog Bajmoka, sukobile su se sa okupatorima, odnele veliku pobedu i donele slobodu.

- Moramo negovati uspomenu i na ovaj datum, ali i na Jovana Mikića Spartaka, komadanta Prvog partizanskog odreda, koji je svoj život dao za slobodu, i zato apelujem na lokalnu samoupravu da ispred Hale sportova postavi njegov spomenik – istakao je Maksim Bakrač, predsednik gradske organizacije SUBNOR-a.

U ime Vlade Srbije, prisutne je pozdravio Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu sa rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je podsetio da se 10. oktobar nekada obeležavao kao Dan grada.

- Upravo toliki značaj ima ovaj datum, jer su pobede koje su tada izvojevane biti temelji društva u kome sada živimo. Danas na sceni ima mnogo ljudi, organizacija, čak i zemalja, koje žele da kažu da fašizam nije toliko loš i umanje zasluge onih koji su se protiv njega borili. O tome nema govora, partizanski pokret, kao pravi borac protiv svega što fašizam nosi, nema alternativu – poručio je Ivanišević.

Posle svečane sednice položeni su venci na Trgu žrtava fašizma i na spomeniku u Dudovoj šumi. Poštu palim borcima odali su delegacije diplomatskog kora Ruske federacije, Belorusije i Ukrajine, Generalnih konzulata Mađarske i Hrvatske, predstavnici republičkih i gradskih organa, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Hrvatskog nacionalnog vijeća, političkih partija, udruženja građana...        

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Sting Odgovori
A sala puna desnicara i protivnika tekovina NOB-a
Vesko Odgovori
Dobro je sto i pojedini clanovi SPO proslavljaju ovaj datum.
Sojic Odgovori
Fali Veljo!
subotica Odgovori
Ovo je datum koeg se treba sećati. Gde su bili Marinci kao verni navijači spartaka? Klub nosi ime po komandantu subotičkog partizanskog odreda a ne rimskog gladijatoria.
Cvjetin Odgovori
Tu je jedini denicar gosim Maglaji, a nemislite valjda da je Aleksandar Tokovic desnicar to je komunjara do balcaka!
liga Odgovori
Di je Vojnić?Bi naš,sada radikal.
Komunisticki fasisti Odgovori
Borili su se oni, samo ne da ih smene nego da ih zamene ! Nesto slicno kao SPS i demokratska stranka , ali sustina je ista - " nije sija nego vrat " !
Pravdoljub Odgovori
Gde su predstavnici udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Ili su oni prisutni samo kada se ide letovati o trošku vladajuće strukture. Ostala udruženja RV i RVI gaje spomen na naše prethodnike koje MI NISMO zaboravili za razliku od nekih :Vujadinovićevih,Vulinovih i ostalih boraca. Među borce nikada nećete baciti seme zla, koliko god vam to bilo milo.
safet Odgovori
Tako je ovo je pravi dan grada a ne onaj u sentenbru fuj
Vesko Odgovori
Neki su nekad kad su bili u drugoj stranki htele da idu u kucu cveca, da zabiju glogov
kolac vođi partizanskog pokreta, a sada vidim te predstavnike kako zdusno slave ovaj datum.
Nadam se da nece ponovo menjati svoje misljenje o NOB-u. Nekim prisutnima je falila subara.
kuku Odgovori
Ili okupacije? Pitam samo...
pravdak Odgovori
Dan grada treba da je 13.novembar 1918.,a ovo je takode vazan datum u istoriji.Zna se koji su narodi uvek bili na pogresnim stranama,da li neko ne zna?
Neša... Odgovori
@Sting: "A sala puna desnicara i protivnika tekovina NOB-a"

Ne znaju više, jadni, ni oni šta su. Bili su komunisti do raspada SFRJ, posle nacionalisti, "demokratizacijom" postadoše evropejci, sve su više atlantisti ali i ponovo komunisti... Jedino je sigurno da su večiti konvertiti neradnici. Dušan Kovačević ih u Poltronu definiše: dupeuvlakači, poltroni, klimoglavci, aminaši, puzavci, gmizavci, kameleoni.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.