Komentara: 13
Pregleda: 5365
Foto

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

10.10.2015. u 18:58h
Izvor: Subotica.com
Jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada, 10. oktobar, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležen je danas svečanom sednicom Skupštine grada, a odavanjem počasti svim borcima, koji su svoje živote dali u borbi protiv fašizma, i polaganjem venaca na Spomenik žrtava fašizma i Spomen kompleks palim crvenoarmejcima u Dudovoj šumi.
Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Svečanosti su prosustvovali ambasador Ukrajine Aleksandar Aleksandrovič, predstavnici ambasada Ruske federacije i Belorusije, generalnih konzulata Mađarske i Hrvatske, republičkih organa, delegacije SUBNOR-a, gosti iz Apatina i Sombora...

Pozdravljajući prisutne sa „drugarice i drugovi, borci i proleteri“, gradonačelnik Jene Maglai podsetio je da je Subotica jedna od retkih lokalnih samouprava koja Dan oslobođenja još uvek obeležava svečanom sednicom gradskog parlamenta.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

- Kada se prisećamo događaja kojim je prekinuta jedna mračna istorijska prošlost i počela izgradnja novog diplomatskog društva, ona je donela jedan novi kvalitet za celu našu zajednicu. I zato je važno da poštujemo svoju istoriju, ona nas uči da ništa ne počinje od nas, niti se završava sa nama – naglasio je gradonačelnik Maglai. - Zato je bitno da ovaj dan obeležavamo na ovakav način i tako šaljemo poruku da događaji koji su bili pre 71 godinu obavezuju sve nas. Treba da poštujemo svoju prošlost da bismo gradili svoju budućnost.

Na današnji dan, jedinice Prvog subotičkog partizanskog odreda, u sadejstvu sa Crvenoarmejcima, kod Malog Bajmoka, sukobile su se sa okupatorima, odnele veliku pobedu i donele slobodu.

- Moramo negovati uspomenu i na ovaj datum, ali i na Jovana Mikića Spartaka, komadanta Prvog partizanskog odreda, koji je svoj život dao za slobodu, i zato apelujem na lokalnu samoupravu da ispred Hale sportova postavi njegov spomenik – istakao je Maksim Bakrač, predsednik gradske organizacije SUBNOR-a.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

U ime Vlade Srbije, prisutne je pozdravio Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu sa rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je podsetio da se 10. oktobar nekada obeležavao kao Dan grada.

- Upravo toliki značaj ima ovaj datum, jer su pobede koje su tada izvojevane biti temelji društva u kome sada živimo. Danas na sceni ima mnogo ljudi, organizacija, čak i zemalja, koje žele da kažu da fašizam nije toliko loš i umanje zasluge onih koji su se protiv njega borili. O tome nema govora, partizanski pokret, kao pravi borac protiv svega što fašizam nosi, nema alternativu – poručio je Ivanišević.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Posle svečane sednice položeni su venci na Trgu žrtava fašizma i na spomeniku u Dudovoj šumi. Poštu palim borcima odali su delegacije diplomatskog kora Ruske federacije, Belorusije i Ukrajine, Generalnih konzulata Mađarske i Hrvatske, predstavnici republičkih i gradskih organa, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Hrvatskog nacionalnog vijeća, političkih partija, udruženja građana...        

Izvor: Subotica.com

Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomen kompleks palim crvenoarmejcima

Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomen kompleks palim crvenoarmejcima Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomen kompleks palim crvenoarmejcima Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomen kompleks palim crvenoarmejcima Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomen kompleks palim crvenoarmejcima Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomen kompleks palim crvenoarmejcima Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomen kompleks palim crvenoarmejcima Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomen kompleks palim crvenoarmejcima Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomen kompleks palim crvenoarmejcima
Pogledaj ostale fotografije

Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomenik Žrtava fašizma

Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomenik Žrtava fašizma Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomenik Žrtava fašizma Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomenik Žrtava fašizma Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomenik Žrtava fašizma Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomenik Žrtava fašizma Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomenik Žrtava fašizma Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomenik Žrtava fašizma Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Polaganje venaca na spomenik Žrtava fašizma
Pogledaj ostale fotografije

Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Svečana sednica

Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Svečana sednica Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Svečana sednica Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Svečana sednica Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Svečana sednica Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Svečana sednica Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Svečana sednica Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Svečana sednica Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu: Svečana sednica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5365

Povezane vesti

Povezane teme

Nenad Ivanišević

jene maglai

polaganje venaca

svečana sednica

dan oslobođenja subotice

trg žrtava fašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.