Komentara: 1
Pregleda: 3150
Foto

Sutra počinje 27. Festival evropskog filma

11.09.2020. u 16:55h
Izvor: Subotica.com
U bioskopu „Eurosinema“ u Otvorenom univerzitetu sutra će svečano početi 27. Festival evropskog filma Palić. Jednu od najvećih smotra sedme umetnosti otvoriće dodela nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Mirjani Karanović i premijera filma Darka Bajića „U ime naroda“, koji govori o životu i delu Svetozara Miletića, sutra počinje 27. Festival evropskog filma Palić.
Sutra počinje 27. Festival evropskog filma

Dobitnica nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca je i mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, koja je za svoj poslednji film “O telu i duši” dobila Zlatnog medveda na Berlinalu. Zbog obaveznog karantina u Mađarskoj, ona neće biti gost festivala i priznanje će joj biti naknadno uručeno.

Festival će trajati do 18. septembra a ljubitelji filma moći će da uživaju u više od stotinu dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova, koji će biti  prikazani u bioskopima „Eurosinema“ i „Aleksandar Lifka“  u Subotici i „Abazija“ na Paliću.  Tokom festivala važiće sve mere koje važe i u drugim biskopima – obavezno nošenje maski, distanca, zabranjeno je unošenje hrane i pića...

Ovo je, inače, treći festival ovakvog renomea u Evropi koji će se održati  u “live“ formatu uprkos pandemiji virusa kovid 19.  Epidemija virusa neće uticati na program festivala – održaće se svih 15 programskih selekcija, a neće izostati ni izložbe, panel diskusije, promocije knjige, radionice... Međutim, uticaće na malo gostiju iz inostranstva, doći će samo oni najsmeliji, a zbog poštovanja mera, očekuje se drastično manje publike. Takođe, pomeranje festivala, jednu od najvažnijih smorti sedme umetnosti dovelo je u septembar, te zbog nesigurnog vremena filmovi neće biti prikazani na čuvenoj Letnjoj pozornici.

Sutra počinje 27. Festival evropskog filma- Radujem se da smo posle dva odlaganja na pragu 27. Festivala evropskog filma. Svih ovih godina trudili smo se da on opstane, postane i ostane ono što jeste – najbolji festival u našoj zemlji i okruženju – ističe Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić. – Neizvesnost je ono što godinama prati ovaj festival, bilo je nekoliko kriznih godina – 1995., 1999., pa i 2017.,  ali se nikada do sada nismo susreli sa ovakvom pošasti koja je zaustavila život ne samo kod nas, nego svuda u svetu. Ali će on ipak biti održan u svom punom kapacitetu i molimo sve da se pridržavaju propisanih mera.  Moja porodica je imala tešku situaciju sa koronom, supruga mi je preminula a ja sam bio zaražen, i zato apelujem na sve da poštujemo mere i da ne zažalimo što smo insistirali na održavanju festivala.

Organizatori Festivala apeluju na ljubitelje sedme umetnosti da imaju razumevanja,  budući da će filmske projekcije moći da prati znatno manji broj ljudi, te da oni koji im budu prisustvovali striktno poštuju sve mere koje su propisali Vlada i Krizni štab.

- Žao nam je što smo morali da odustanemo od Letnje pozornice koja je simbol festivala, ali nismo smeli da rizikujemo sa vremenskim prilikama i da dođemo u situaciju da četiri stotine ljudi zbog kiše ne može da bude na projekciji a da mi nemamo gde da ih smestimo. Ovo je najbolje moguće rešenje u ovom trenutku – objašnjava Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta festivala. – Budžet festivala je ove godine zbog cele situacije za četvrtinu manji od prethodnog – republičko ministarstvo kulture izdvojilo je 5.5 miliona, EU kroz program „Kreativna Evropa“ dala je 5.4 miliona, a Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Subotica po četiri miliona dinara. Bitno je da održimo kvalitet i kontinuitet festivala i verujem da ćemo uspeti u tome.

Sutra počinje 27. Festival evropskog filmaU Glavnom programu, uz „Ime naroda“ Darka Bajića, sage o Svetozaru Miletiću, za nagradu „Zlatni toranj“ i Palićki toranj nadmetaće se i Pinokio” italijanskog reditelja Matea Garonea sa Robertom Beninjijem u ulozi Đepeta, “So od suza” francuskog autora starije generacije Filipa Garela, “Šarlatan” veteranke poljskog i svetskog filma Agnješke Holand i “Undin” jednog od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijana Pecolda, čija je drama na Berlinalu dobila nagradu kritike Fipresci i Srebrnog medveda za najbolju glumicu. Tu je i „Nataša“ ruskog reditelja Ilje Hržanovskog, jedan od filmova obimnog projekta DAU, nazvanog po nadimku sovjetskog naučnika Lava Landaua iz doba staljinizma. Iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog festivala stiže i poljsko-švedski film „Znoj“ Magnusa von Horna, dok će se filmom „Lekcije persijskog“ predstaviti reditelj Vladimir Perelman. U trci će biti i „Divlja zemlja“ danske rediteljke Ženet Nordal, „Valan“ mađarskog reditelja Bele Bagote, „Nada“ norveške rediteljke Mari Sodahl i „18 posto sivog“ bugarskog reditelja Viktora Čučkova. Festival će svečano zatvoriti “Hotel Beograd” reditelja Konstantina Statskija, koji je van konkurencije.

U selekciji „Paralele i sudari“ biće prikazani filmovi “Zaboravljene” Darje Oniščenko iz Ukrajine, domaći film “Sutra je još uvek juli” Dejana Vlaisavljevića i “FOMO – strah od propuštanja” Atile Hartunga iz Mađarske. Tu su i “Očajanje” letonskog reditelja Karlisa Lesinša, “Sluškinja” ukrajinske rediteljke Kristine Sivolap, “FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove, “Ubij, pa napusti grad” Maurica Vilcinskog iz Poljske, “Mater” hrvatskog reditelja Jure Pavlovića, “Partenon” litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa, austrijski film “Kraljevsko plava” Dinka Draganovića i “Posluga” slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog, a van konkurencije biće prikazana ostvarenja “Prvi most” Laile Pakalnine iz Letonije, “Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca i “Patrole” bugarskog reditelja Stefana Komandareva.

Sutra počinje 27. Festival evropskog filmaPublika će imati priliku da pogleda i izložbu „Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom", kao i premijeru filma Danijele Štajnfeld „Zaceli me“.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije uoči početka Festivala evropskog filma "Palić" Konferencija za medije uoči početka Festivala evropskog filma "Palić" Konferencija za medije uoči početka Festivala evropskog filma "Palić" Konferencija za medije uoči početka Festivala evropskog filma "Palić" Konferencija za medije uoči početka Festivala evropskog filma "Palić" Konferencija za medije uoči početka Festivala evropskog filma "Palić" Konferencija za medije uoči početka Festivala evropskog filma "Palić" Konferencija za medije uoči početka Festivala evropskog filma "Palić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3150

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

radoslav zelenović

ilija tatić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.