Komentara: 11
Pregleda: 5059

Poznati dobitnici priznanja "dr Ferenc Bodrogvari" za 2020. godinu

04.05.2021. u 14:59h > 05.05.2021. u 12:08h
Izvor: Subotica.com
Poznati dobitnici priznanja "dr Ferenc Bodrogvari" za 2020. godinu

Komisija za dodelu zvanja i priznanja donela je odluku o dodeli priznanja "dr Ferenc Bodrogvari". Ovogodišnji laureati su dramaturg Kornelia Goli, istoričar Silard Paći i profesor srpskog jezika i književnosti Nevena Mlinko. Ova odluka naći će se pred odbornicima na narednoj sednici Skupštine grada.

Priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“ se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima (ne stairjim od 40 godina) u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života Grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Kornelia Goli (1981, Subotica) osnovno i srednje obrazovanje završila je u Subotici, diplomirala je na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Vespremu – smer Istorija pozorišne umetnosti, a trenutno je apsolvent na doktorskim studijima nauke o književnosti Univerziteta u Segedinu. Kornelia je istaknuta ličnost pozorišnog života vojvođanskih Mađara, koja je svoj talenat pokazala ne samo kao dramaturg, već i kao predavač na akademiji. Visok nivo njenog stručnog rada najbolje dokazuju pozorišta koja je angažuju kao dramaturga.

Silard Paći (1987, Subotica) osnovnu i srednju školu je završio u svom rodnom gradu. Na Univerzitetu nauka u Segedinu 2014. godine stiče diplomu za istoričara na osnovnim akademskim studijama filozofskih nauka, a tri godine kasnije master diplomu nastavnik istorije – filozofije. U svojim radovima visokog kvaliteta, objavljenih u različitim listovima, časopisima, zbirkama, nastoji što bliže da prikaže zaboravljene događaje iz davne prošlosti Subotice i Mađara u Vojvodini i da skrene pažnju na sada već manje poznate istaknute istorijske ličnosti.

Nevena Mlinko (1988, Subotica) srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Subotici. Nakon osnovnih akademskih studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku Srpska književnost i jezik upisala je i diplomske akademske studije na istom fakultetu gde je stekla zvanje master profesor književnosti i jezika (srbista). Od 2020. godine studentkinja je na diplomskim akademskim studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija učestvovala je u razmeni studenata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na odseku kroatistike. Radno iskustvo Nevena je stekla kao nastavnica srpskog jezika i književnosti u osnovnim školama „Matko Vuković“ i „Sveti Sava“ u Subotici i Gimnaziji „Svetozar Marković“. Radila je u Gradskoj biblioteci Subotica kao bibliotekar-informatičar, te u Domu učenika srednjih škola Subotica kao vaspitač. Pesnikinja, esejistkinja, književna kritičarka, urednica, te diplomirana bibliotekarka angažovana je na književno-jezičkom području.

Predlog za Korneliju Goli uputio je Šandor Laslo, za Silarda Paćija predlog je došao od Stevana Mačkovića i Zoltana Mesaroša, dok je Nevena Mlinko predložena od strane Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5059

Povezane vesti

Povezane teme

priznanja dr ferenc bodrogvari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.