• Pregleda: 7192

Sutra 2. multikulturalni dan u OŠ "Matko Vuković"

U Osnovoj školi "Matko Vuković" sutra se održava 2. multikulturalni dan koji ima za cilj približavanje i razumevanje socijalih, kulturnih i jezičkih posebnosti.
Sutra 2. multikulturalni dan u OŠ "Matko Vuković"

Sada već tradicionalnu manifestaciju organizuju veroučitelji sve tri konfesije zastupljene u ovoj obrazovnoj instituciji (katoličke, pravoslavne i islamske), kao i predavači građanskog vaspitanja, a u sklopu projekta „Koračajmo zajedno“ koji se sprovodi tokom čitave školske godine.

Cilj manifestacije je da kroz pesme, na različitim jezicima. omogući približavanje i razumevanje  socijalih, kulturnih i jezičkih posebnosti, kao i da najmlađima "omekša" stav prema različitostima.

Na sutrašnjem dešavanju, koje počinje u 10 časova, najavljeno je prisustvo predstavnika lokalne samouprave, iz konzulata RH i drugih gostiju iz nacionalnih saveta Roma, Hrvata i Bunjevaca.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Salamander Odgovori
Jako lepo je promovisati multikulturalnost koja u principu kroz nastavu razdvaja decu...probajte da spojite sve to što predajete iz veronauke (svih vera) i građanskog vaspitanja u jedan predmet pa će sva deca razumeti da ne postoji velika međusobna razlika (Biblija, Kuran, Talmud...). Deca nisu rođena zla - društvo i porodica utiču na njihovo ponašanje i (ne)toleranciju. Najbolje bi bilo da taj "jedan predmet" imaju samo viši razredi kada počnu da shvataju svoju društvenu ulogu i to u vidu sociologije ili filosofije koja obrađuje sve moguće vere i društveno ponašanje i razmišljanja - a do tada deci ostaje međusobna igra bez verskog i bilo kakvih drugih predrasuda ako dolaze iz tolerantnih porodica. Pa, pobogu MI kao deca nismo imali pojma ko je koje nacije ili vere i bilo nam je super jer smo se svi družili bez predrasuda - postojali su samo dobri i loši drugari a to je bilo vezano za ponašanje - danas svi znaju ko je ko po naciji i veri, a niko ne gleda onu pravu stvar - dobrotu. Naspramno svim rasama,verama i nacijama mislim da će se svi složiti da postoje samo dobri i loši ljudi a sve ostalo je sekundarno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.