Komentara: 2
Pregleda: 3428
Foto

Susret oldtajmera na Paliću okupio veliki broj izlagača i posetilaca

12.10.2020. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Više od stotinu oltajmer vozila iz Srbije, ali i iz Mađarske, prodefilovalo je u subotu našim gradom, da bi se konačno zaustavili na Paliću, gde su ispred Velike terase posetioci mogli da se fotografišu i raspitaju o starosti i načinu održavanja ovih vanvremenskih vozila.
Susret oldtajmera na Paliću okupio veliki broj izlagača i posetilaca

Baš jedno takvo je vozilo Tomislava Vidakovića, predsednika Udruženja "Old timer" Subotica, koji  je ponosan vlasnik "Studebaker-a" iz 1926. godine. Kako nam je ispričao, vozilo je prošlo put od Sjedinjenih Američkih Država preko Velike Britanije pa do Nemačke, da bi pre sedam godina završilo u njegovom dvorišu.

- Zanimljivo je da je vozilo u prvog farbi, prvi štof, nikada nije restaurirano, sve je originalno u njemu, a prešao je nepunih 18.000 milja, tako da je gotovo nov automobil - kazao je Vidaković. - U njemu još možete videti originalne vaze sa cvećem u kojima se drži naftalin da bi sprečio moljce da jedu štof. Zato ima i specifičan miris.

Susret oldtajmera na Paliću okupio veliki broj izlagača i posetilacaOvogodišnji, 23. po redu susret oldtajmera okupio je oko stotinu izlagača pretežno iz Srbije, ali i nekoliko učesnika iz Mađarske koji su na vreme uspeli da pređu granicu. Manifestacija je ovog puta bila u znaku obeležavanja 140. godišnjice Palićkih sportskih igara, te je upriličen i kratak sportski program, a kasnije prikazan i film o mađarskim olimpijcima.

Zahvalni smo i Muzeju iz Sombora koji nam je ustupio primerak starinskog bicikla, koji je bio glavna atrakcija u vreme kada su počele Palićke sportske igre koje je osnovao Lajoš Vermeš pre 140 godina - dodao je Vidaković. - Drago nam je da smo uopšte uspeli da se organizujemo ove godine, s obzirom na celu situaciju. Imali smo oko stotinu izlagača i isto toliko vozila, što je zaista prijatno iznenađenje, a takođe smo ugostili Klub ljubitelja "Tomos" bicikala, kojih ima oko 30-tak iz cele Srbije.

Susret oldtajmera na Paliću okupio veliki broj izlagača i posetilaca

Kao posebna atrakcija na ovogodišnjoj manifestaciji je prikazan "Opel olimpija", koji je osim po izgledu i očuvanosti, bio zanimljiv i zbog svog naziva koji se uklopio u temu susreta, a specijalan gost manifestacije bio je unuk Lajoša Vermeša.

Susret oldtajmera na Paliću okupio veliki broj izlagača i posetilaca

Učesnici i posetioci manifestacije u subotu su posetili i spomen park Lajoša Vermeša uz obalu jezera, a tom prilikom je, uz prisustvo Lajošovog unuka MIhalja, napravljena kratka retrospektiva života i sportskih dostignuća slavnog Lajoša Vermeša, začetnika olimpijskih igara. Imućnog plemića koji je zanemario pravila života svoje klase i postao predani sportista.

Podsetimo, idejni tvorac, organizator i mecena, ali i kako su novinari onog vremena napisali, nosilac baklje koja će promovisati sport, kao do tada nepoznatu oblast čovekove aktivnosti, bio je naš sugrađanin Lajoš Vermeš. Imućni veleposednik imao je sve uslove da život provede bezbrižno. Umesto toga, izabrao je da iskorači iz okvira svoje klase, predstava svog vremena o tome kako treba živeti, i upisao se u istoriju.

Susret oldtajmera na Paliću okupio veliki broj izlagača i posetilaca

Izvor: Subotica.com
XXIII susret oldtajmera XXIII susret oldtajmera XXIII susret oldtajmera XXIII susret oldtajmera XXIII susret oldtajmera XXIII susret oldtajmera XXIII susret oldtajmera XXIII susret oldtajmera
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3428

Povezana vest

Povezane teme

old timer

oldtajmeri

udruženje old timer

susret oldtajmera

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.